Re: plátce DPH - kdy lze odhlásit
§ 6, odst. 1: Zákon o DPH
Osoba povinná k dani, která má sídlo, místo podnikání nebo provozovnu v tuzemsku, je osvobozena od uplatňování daně, pokud její obrat nepřesáhne za nejbližších 12 předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců částku 1 000 000 Kč, pokud tento zákon nestanoví jinak (§ 94).
Budete muset ještě počkat.
>>Dobrý den, jsem dobrovolný plátce DPH od března 2007,
>>nyní bych se chtěla odhlásit, jelikož mám nižší obrat
>>z důvodu změny podnikání.
>>V období březen 2007 - březen 2008 jsem překročila
>>obrat nad 1 mil. Lze se odhlásit již teď v červenci,
>>když jsem ve výše uvedeném období obrat překročila?
>>Platí roční lhůta od data registrace nebo ji musím
>>počítat
>>od data překročení obratu? Obrat červen 2007 - červen
>>2008 nebyl překročen.
>>Děkuji za radu
>
>§ 6, odst. 1: Zákon o DPH
>Osoba povinná k dani, která má sídlo, místo podnikání
>nebo provozovnu v tuzemsku, je osvobozena od
>uplatňování daně, pokud její obrat nepřesáhne za nejbližších 12
>předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců
>částku 1 000 000 Kč, pokud tento zákon nestanoví jinak
>(§ 94).
>
Tak teď to asi nechápu, povinnost 12 měsíců být zaregistrovaná jsem splnila, obrat červen 2007-červen 2008 jsem měla pod 1 mil. Kč, tj. 12 nejbližších měsíců, i přesto musím počkat? Do kdy?
Děkuji za radu
>Budete muset ještě počkat.
Aha - tak to se domnívám že čekat nemusíte a podejte si žádost o zrušení.
V naší firmě podnikatel přerušoval podnikání ale jako plátce musí být vedený stále dál neboť nesplňoval podmínku nižšího obratu přestože je pravděpodobné že cca 2 roky podnikat vůbec nebude, pokud někdy ještě začne.
Mně šlo spíš o to, jestli nemá vliv to, že ještě v dubnu byl obrat na předchozích 12 kal. měsíců překročen - tj. 4/07-4/08. Jestli to neprodlužuje tu povinnou lhůtu k registraci, tj. rok od této doby musím být ještě zaregistrován, i když už jsem od 3/07 registrován, tzn. více než rok. Každopádně děkuji za radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 7. 2008 16:22
Dobrý den, jsem dobrovolný plátce DPH od března 2007, nyní bych se chtěla odhlásit, jelikož mám nižší obrat z důvodu změny podnikání.
V období březen 2007 - březen 2008 jsem překročila obrat nad 1 mil. Lze se odhlásit již teď v červenci, když jsem ve výše uvedeném období obrat překročila? Platí roční lhůta od data registrace nebo ji musím počítat od data překročení obratu? Obrat červen 2007 - červen 2008 nebyl překročen.
Děkuji za radu