Re: Bytové družstvo versus cizozemci
------------------------
Pane Pavle, už jsem zas trošku vedle. Napsal mi známý, že v tomto je Obch.zák. nejasný a družstvo může použít předchozí paragraf, který se nevztahuje jednoznačně jenom k převodu z člena na člena, ale i na "ostatní". Jste si prosím jist, že si §230 a §229 neodporují? Nechci nepříjemnosti a vedení toho družstva už se bojím.
Myslím toto:
(Jenomže se dá zneužít § 229)
§ 229
(1) Členská práva a povinnosti může člen převést na jiného člena družstva, pokud to stanovy nevylučují. Dohoda o převodu členských práv a povinností na jinou osobu podléhá souhlasu představenstva. Stanovy mohou určit důvody, které převod vylučují. Proti zamítavému rozhodnutí se může člen odvolat k členské schůzi. Rozhodnutím představenstva nebo členské schůze o schválení dohody o převodu členských práv a povinností se stává nabyvatel členských práv a povinností členem družstva v rozsahu práv a povinností převádějícího člena.
>>>Dobrý den, prosím o radu. Naše bytové družstvo má ve
>>>stanovách doslova toto: "Členem družstva může být
>>>zletilý občan České republiky, s trvalým
>>>pobytem na území České republiky (výjimku může
>>>povolit
>>>představenstvo)."
>>>
>>>Mně se to zdá diskriminační, a protože bych ráda
>>Takové ustanovení stanov je neplatné pro rozpor s
>>kogentním ustanovením § 230 ObchZ.
>>
>>Hezký den!
>------------------------
>
>Pane Pavle, už jsem zas trošku vedle. Napsal mi známý,
>že v tomto je Obch.zák. nejasný a družstvo může použít
>předchozí paragraf, který se nevztahuje jednoznačně
>jenom k převodu z člena na člena, ale i na "ostatní".
>Jste si prosím jist, že si §230 a §229 neodporují?
>Nechci nepříjemnosti a vedení toho družstva už se bojím.
>Myslím toto:
>(Jenomže se dá zneužít § 229)
Paní Jano,
jsem si jistý. Pokud bych nebyl nebo pokud by existovaly různé názory, tak bych to uvedl. :-))
Trochu do družstevního práva dělám, na rozdíl od Vašeho známého :-)), a jsem předsedou bytového družstva 10 let, takže mám za sebou porci školení k bytovým družstvům.
§ 230 je speciální k § 229. Zatímco § 229 platí obecně, tak pro bytová družstva (§221/2) platí § 230 kde je snad první věta zcela jasná.
Pokud by měl Váš známý nějaký judikát nebo literaturu, tak ať ji uvede.
Ustanovení Vašich stanov chápu jako preventivní záležitost, aby se dosáhlo určitého cíle. Ale je to v rozporu se zákonem a představenstvo nemůže nic dělat.
Představenstva se nebojte, kdyby byly problémy písněte na toto vlákno.
Hezký den!
Dobrý den, prosím o radu. Naše bytové družstvo má ve stanovách doslova toto: "Členem družstva může být
zletilý občan České republiky, s trvalým pobytem na území České republiky (výjimku může povolit představenstvo)."
Takové ustanovení stanov je neplatné pro rozpor s
kogentním ustanovením § 230 ObchZ.
Hezký den!
>>Nechci nepříjemnosti a vedení toho družstva už se
>>bojím.
>>Myslím toto:
>>(Jenomže se dá zneužít § 229)
>
>Paní Jano,
>jsem si jistý. Pokud bych nebyl nebo pokud by
>existovaly různé názory, tak bych to uvedl. :-))
>
>Trochu do družstevního práva dělám a jsem předsedou bytového družstva. § 230 je speciální k § 229. Zatímco § 229 platí
>obecně, tak pro bytová družstva (§221/2) platí § 230 kde je snad první věta zcela jasná.
Ustanovení Vašich stanov chápu jako preventivní
záležitost, aby se dosáhlo určitého cíle. Ale je to v
rozporu se zákonem a představenstvo nemůže nic dělat. Představenstva se nebojte, kdyby byly problémy písněte na toto vlákno.
--
Opravdu moc děkuji, já už jsem taková vyděšená z toho místopředsedy, že si oddechnu, až bude po všem. Včera jsem našla velmi milé arménské manžele, kteří byt chtějí. Ještě jsem jim slevila. Sice nemají občanství, ale mají tady 20 let trvalý pobyt, tak aspoň půlka podmínky se družstvu splní. jestli to klapne, a smlouvu s ověřenými podpisy plus předávací protokol jenom pošlu ze zbabělosti předsedovi doporučeně nebo do vlastních rukou, dám jim klíče a uteču.
Jsem Vám strašně vděčná a kdyby něco, opravdu bych si dovolila sem ještě napsat. Samozřejmě jsem na mailu, který jsem uvedla (pokud mě z toho neklepne). Díky moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 7. 2008 20:13
Dobrý den, prosím o radu. Naše bytové družstvo má ve stanovách doslova toto: "Členem družstva může být zletilý občan České republiky, s trvalým
pobytem na území České republiky (výjimku může povolit představenstvo)."
Mně se to zdá diskriminační, a protože bych ráda prodala svůj byt a projevil o něj zájem cizinec (resp. dva cizinci: Slovák s rodinou a Vietnamští manželé, kteří mají poblíž kamenný obchod a jsou tu už dlouho).
Opravdu je takováto diskriminace pořád platná a já nemohu převést svoje práva ke zcela splacenému družstevnímu bytu na cizince (ani člena EU), pokud mi to představenstvo nepovolí? Opradu dnes ještě nestačí jenom odevzdat kopii smlouvy o převodu členství a práv v družstvu? (Dům splácí půjčku na zateplení, takže byty do os. vlastnictví hned tak nepřevede.)