Re: Smlouva!
stačí napsat smlouvu o půjčce dle § 657 obč. zákoníku, podepíší obě strany, můžete si nechat ověřit podpisy, případně dát podpis svědka,přítomného podpisu, náležitostí jsou údaje k osobám věřitele a dlužníka, kolik vypůjčeno, bez-nebo s úrokem a jakým, termín vrácení, případně splátky a stačí. Notáře nepotřebujete, zbytečné výdaje.
...
Takže pokud tomu dobře rozumím,tak tu smlouvu o půjčce můžu napsat doma na PC...a může to vypadat třeba takto...jména a datum jsou smyšlené v tomto navrhu:
Smlouva o půjčce.
Dne 10.8 2008 půjčuji Já David Bříza 20 000 kč Romanu Novákovy,bez úroků s vrácením vypůjčené častky do Listopadu 2008.
Pod to Můj a jeho podpis a podpis Svědka.
.
Takhle to nějak stačí napsat?Nebo mi tam něco chybí?Musí tam být napsaný to dle § 657 obč.zákoníku? A kde se nechávají ověřovat takové podpisy?Nikdy jsem nic takového neřešil takže děkuju za všechny rady...Přema
Tedy poupravím Váš vzor - ten § tam určitě uveďte:
Smlouva o půjčce dle § 657 občanského zákoníku v platném znění
Dne 10.8 2008 půjčuji já David Bříza 20 000 kč (slovy: dvacettisíckorunčeských) Romanu Novákovi,bez úroků s vrácením vypůjčené častky do 30.listopadu 2008.
V Praze dne 10.8.2008.
Pod to Můj a jeho podpis a podpis Svědka.
Podpisy se nechávají ověřovat na matrice v úředních hodinách (obvykle pondělí a středa) na Vašem městském úřadu - platí se za to poplatek (netuším kolik - snad cca 40,- za podpis). Nebude na škodu když budou podpisy ověřeny.
Smlouva o půjčce, uzavřená v souladu se zněním § 657 a násl. zák.č.40/1964 Sb.(občanský zákoník) ve znění pozdějších předpisů
Smluvní strany: věřitel: Josef Novák, r.č., bytem
dlužník: franta vomáčka,r.č., bytem
Předmět smlouvy: je poskytnutí peněžité půjčky ve výši 20.000.-Kč věřitelem dlužníkovi.
Půjčka se sjednává jako bezúročná.
Termín vrácení: uvést, co sjednáte- den, do lhůty např. 12 měsíců, nebo ve splátkách 1.000.-Kč každý měsíc s účinností od 1.8.2008 až do úplného zaplacení.
Sankce za nesplnění termínu k vrácení půjčky: dlužník se zavazuje v případě, že nedodrží termín vrácení půjčky v plné výši zaplatit věřiteli za každý den prodlení ( bu´d % nebo stanovenou částku v Kč)
Podepsáno dne.......v ......... oběma účastníky současně.
Podpisy, ověření podpisu na matrice či u notáře.
Takhle nějak by to mělo vypadat.
...
Ten "jednoduchý" vzor který jste mi poslal na email,je podle mě hodně složitý a při pujčce 20 000 kč take přehnaný.
Nestačí přeci jen ten přiklad co jste mi napsal tady na forum?Pokud to ničemu neodporuje a mohu to napsat takhle tak si myslím že ten vzor co jste mi napsal tady je dostačující...a zvladnu ho sepsat...
Ten "jednoduchý" vzor který jste mi poslal na email,je
>podle mě hodně složitý a při pujčce 20 000 kč take
>přehnaný.
>Nestačí přeci jen ten přiklad co jste mi napsal tady
>na forum?Pokud to ničemu neodporuje a mohu to napsat
>takhle tak si myslím že ten vzor co jste mi napsal tady
>je dostačující...a zvladnu ho sepsat...
...
A ještě jeden dotaz co se stane když to bude podepsané věřitelem, dlužníkem a svědkěm a nebudou ty podpisy ověřeny notářem?A co se stane když mi ty peníze do stanoveneho data nevrátí?
>
>Ten "jednoduchý" vzor který jste mi poslal na
>email,je
>>podle mě hodně složitý a při pujčce 20 000 kč take
>>přehnaný.
V právu není nikdy nic zbytečně složitého, kryjete si vlastní peníze
>>Nestačí přeci jen ten přiklad co jste mi napsal tady
>>na forum?Pokud to ničemu neodporuje a mohu to napsat
>>takhle tak si myslím že ten vzor co jste mi napsal
>>tady
>>je dostačující...a zvladnu ho sepsat...
tak sepisujte
>...
>A ještě jeden dotaz co se stane když to bude podepsané
>věřitelem, dlužníkem a svědkěm a nebudou ty podpisy
>ověřeny notářem?A co se stane když mi ty peníze do
>stanoveneho data nevrátí?
1. jestli chcete, tak si nějak zpracujte a pošlete mi to na e-mail, já Vám to zkouknu
2. nebudou-li podpisy ověřeny, dvakrát nic se neděje, to je jen vyšší právní jistota, v případě sporu byste musel podat žalobu a svědek podpisu by musel u soudu svědčit o skutečnostech ke smlouvě
3. když nevrátí tak:
-písemná upomínka, pak žaloba, vymáhat úrok z prodlení, pokud si ho sjednáte,jak jsem Vám psal
-nebo ukrajinské dělníky ze stavby
-nebo vymahačskou firmu
anebo si to rozmyslet a nic nepůjčovat, záleží na Vás, jestli kamarádovi věříte a skýtá záruku solidního jednání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 7. 2008 11:09
Dobrý den.Měl bych dotaz.Kamarád potřebuje pujčit 20 000 Kč.Nabídl jsem se že mu je pujčím.Ale chtěl bych to hodit na "papír"at mám něco v ruce kdyby mi to pak nějakým způsobem nevrátil...Prostě smlouvu kde bude nápsano že mu půjčuji 20 000 kč a bude tam můj podpis jeho podpis a podpis svědka!Kdo mi může takovou smlouvu napsat aby to mělo a splnilo svůj účel?Stačilo by to vypracovat na počítači mnou?Nebo to musí udělat nějaký notář?A nebo jsou nějaké jiné možnosti jak tohle vyřešit?Děkuji