Smlouva!

• (neregistrovaný)

22. 7. 2008 11:09

Dobrý den.Měl bych dotaz.Kamarád potřebuje pujčit 20 000 Kč.Nabídl jsem se že mu je pujčím.Ale chtěl bych to hodit na "papír"at mám něco v ruce kdyby mi to pak nějakým způsobem nevrátil...Prostě smlouvu kde bude nápsano že mu půjčuji 20 000 kč a bude tam můj podpis jeho podpis a podpis svědka!Kdo mi může takovou smlouvu napsat aby to mělo a splnilo svůj účel?Stačilo by to vypracovat na počítači mnou?Nebo to musí udělat nějaký notář?A nebo jsou nějaké jiné možnosti jak tohle vyřešit?Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 7. 2008 11:24

pája (neregistrovaný)

Re: Smlouva!
      stačí napsat smlouvu o půjčce dle § 657 obč. zákoníku, podepíší obě strany, můžete si nechat ověřit podpisy, případně dát podpis svědka,přítomného podpisu, náležitostí jsou údaje k osobám věřitele a dlužníka, kolik vypůjčeno, bez-nebo s úrokem a jakým, termín vrácení, případně splátky a stačí. Notáře nepotřebujete, zbytečné výdaje.

• 22. 7. 2008 12:00

přema (neregistrovaný)

...
      Takže pokud tomu dobře rozumím,tak tu smlouvu o půjčce můžu napsat doma na PC...a může to vypadat třeba takto...jména a datum jsou smyšlené v tomto navrhu:
      Smlouva o půjčce.
      Dne 10.8 2008 půjčuji Já David Bříza 20 000 kč Romanu Novákovy,bez úroků s vrácením vypůjčené častky do Listopadu 2008.
      Pod to Můj a jeho podpis a podpis Svědka.
      .
      Takhle to nějak stačí napsat?Nebo mi tam něco chybí?Musí tam být napsaný to dle § 657 obč.zákoníku? A kde se nechávají ověřovat takové podpisy?Nikdy jsem nic takového neřešil takže děkuju za všechny rady...Přema

• 22. 7. 2008 12:35

f (neregistrovaný)

Tedy poupravím Váš vzor - ten § tam určitě uveďte:

Smlouva o půjčce dle § 657 občanského zákoníku v platném znění

Dne 10.8 2008 půjčuji já David Bříza 20 000 kč (slovy: dvacettisíckorunčeských) Romanu Novákovi,bez úroků s vrácením vypůjčené častky do 30.listopadu 2008.
      V Praze dne 10.8.2008.
      Pod to Můj a jeho podpis a podpis Svědka.

Podpisy se nechávají ověřovat na matrice v úředních hodinách (obvykle pondělí a středa) na Vašem městském úřadu - platí se za to poplatek (netuším kolik - snad cca 40,- za podpis). Nebude na škodu když budou podpisy ověřeny.

• 22. 7. 2008 13:12

pája (neregistrovaný)

Smlouva o půjčce, uzavřená v souladu se zněním § 657 a násl. zák.č.40/1964 Sb.(občanský zákoník) ve znění pozdějších předpisů
      Smluvní strany: věřitel: Josef Novák, r.č., bytem
      dlužník: franta vomáčka,r.č., bytem
      Předmět smlouvy: je poskytnutí peněžité půjčky ve výši 20.000.-Kč věřitelem dlužníkovi.
      Půjčka se sjednává jako bezúročná.
      Termín vrácení: uvést, co sjednáte- den, do lhůty např. 12 měsíců, nebo ve splátkách 1.000.-Kč každý měsíc s účinností od 1.8.2008 až do úplného zaplacení.
      Sankce za nesplnění termínu k vrácení půjčky: dlužník se zavazuje v případě, že nedodrží termín vrácení půjčky v plné výši zaplatit věřiteli za každý den prodlení ( bu´d % nebo stanovenou částku v Kč)
      Podepsáno dne.......v ......... oběma účastníky současně.
      Podpisy, ověření podpisu na matrice či u notáře.

Takhle nějak by to mělo vypadat.

• 22. 7. 2008 13:32

přema (neregistrovaný)

...
      Ten "jednoduchý" vzor který jste mi poslal na email,je podle mě hodně složitý a při pujčce 20 000 kč take přehnaný.
      Nestačí přeci jen ten přiklad co jste mi napsal tady na forum?Pokud to ničemu neodporuje a mohu to napsat takhle tak si myslím že ten vzor co jste mi napsal tady je dostačující...a zvladnu ho sepsat...

• 22. 7. 2008 13:37

přema (neregistrovaný)

Ten "jednoduchý" vzor který jste mi poslal na email,je
      >podle mě hodně složitý a při pujčce 20 000 kč take
      >přehnaný.
      >Nestačí přeci jen ten přiklad co jste mi napsal tady
      >na forum?Pokud to ničemu neodporuje a mohu to napsat
      >takhle tak si myslím že ten vzor co jste mi napsal tady
      >je dostačující...a zvladnu ho sepsat...
      ...
      A ještě jeden dotaz co se stane když to bude podepsané věřitelem, dlužníkem a svědkěm a nebudou ty podpisy ověřeny notářem?A co se stane když mi ty peníze do stanoveneho data nevrátí?

• 22. 7. 2008 13:42

pája (neregistrovaný)

>
      >Ten "jednoduchý" vzor který jste mi poslal na
      >email,je
      >>podle mě hodně složitý a při pujčce 20 000 kč take
      >>přehnaný.

V právu není nikdy nic zbytečně složitého, kryjete si vlastní peníze

>>Nestačí přeci jen ten přiklad co jste mi napsal tady
      >>na forum?Pokud to ničemu neodporuje a mohu to napsat
      >>takhle tak si myslím že ten vzor co jste mi napsal
      >>tady
      >>je dostačující...a zvladnu ho sepsat...
      tak sepisujte
      >...
      >A ještě jeden dotaz co se stane když to bude podepsané
      >věřitelem, dlužníkem a svědkěm a nebudou ty podpisy
      >ověřeny notářem?A co se stane když mi ty peníze do
      >stanoveneho data nevrátí?

1. jestli chcete, tak si nějak zpracujte a pošlete mi to na e-mail, já Vám to zkouknu
      2. nebudou-li podpisy ověřeny, dvakrát nic se neděje, to je jen vyšší právní jistota, v případě sporu byste musel podat žalobu a svědek podpisu by musel u soudu svědčit o skutečnostech ke smlouvě
      3. když nevrátí tak:
      -písemná upomínka, pak žaloba, vymáhat úrok z prodlení, pokud si ho sjednáte,jak jsem Vám psal
      -nebo ukrajinské dělníky ze stavby
      -nebo vymahačskou firmu

anebo si to rozmyslet a nic nepůjčovat, záleží na Vás, jestli kamarádovi věříte a skýtá záruku solidního jednání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).