Jsem zoufalá porušování prac.práv.předp.

• (neregistrovaný)

22. 7. 2008 11:22

Zaměstnavatel mi nevyplácel mzdu,nedal plat.výměr ani práci podle smlouvy a dal mi výpověď ve zkušební době bez udání důvodu a nedodržel 3 denní lhůtu. Předběhl mě,protože jsem chtěla dát sama výpověď pro porušování předpisů.Mohu zpochybnit jeho výpověď a dát sama? Jedná se totiž o podporu, když bych ji podala já z těch důvodů, mám nárok na 6 měsíců, jinak jen zbytek podpůrčí doby. Zítra jdu na úřad práce a nevím co mám dělat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 7. 2008 11:28

pája (neregistrovaný)

Re: jsem zoufalá porušování prac.práv.př
      Jestliže Vám zrušil zam-tel PP ve zkušební době, nemáte šanci s tím nic dělat.
      Za nedodržení ZP ohledně nevyplácení mzdy,nedodržení PS co do náplně práce, neseznámení se mzdou(pokud nedal mzdový měr ani neseznámil s vnitřním předpisem) by mohl být postižen na základě Vaščí stížnosti na OIP dle sídla zam-tele. Musela byste ji sepsat,doložit a neprodleně poslat.
      3 denní lhůta pro doručení při zrušení PP ve zk.době není závazná, nemá za následek neplatnost PÚ.

• 22. 7. 2008 11:32

sísa kyselá (neregistrovaný)

Děkuji za radu, člověk se pořád učí

• 22. 7. 2008 11:43

f (neregistrovaný)

Myslím že není tolik důležité jestli Vám výpověď ve zkušební době dal on nebo jste ji podala Vy. Důležité je že to není pro hrubé porušení prac.kázně. Podpora by měla trvat stejnou dobu, důvody nikdo z ÚP nezjišťuje.

• 22. 7. 2008 13:28

sísa kyselá (neregistrovaný)

Není to stejné. Pokud bych odešla pro jeho porušování měla bych nárok na novou podporu, protože jsem neodpracovala 3 měsíce.

• 22. 7. 2008 15:41

Jiřka (neregistrovaný)

Ta pravidla pro přiznávání podpory tak neovládám, ale žádná výpověď ze strany zaměstnance z důvodu porušování Zákoníku práce zaměstnavatelem neexistuje. Pouze pokud by Vám nevyplatil mzdu ani po uplynutí 15ti dnů po termínu splatnosti, pak byste mohla okamžitě zrušit pracovní poměr z tohoto důvodu. Ale ten termín splatnosti není 15 dnů po výplatním termínu (pokud je jen určen firmou a nemáte ho přímo ve smlouvě), ale až 15 dnů po skončení měsíce. Např. firma určí výplatní termín 15. v měsíci. Za měsíc květen se tedy vyplácí mzdy 15.6. Den splatnosti je v tomto případě ale až 30.6. a teprve po uplynutí 15ti dnů po 30.6., tedy až 16.7., byste mohla zrušit prac. poměr, pokud byste do té doby výplatu za květen nedostala.
      Pokud tomu s těmi výplatami tak nebylo, tak byste mohla použít akorát zrušení prac. poměru ve zkušební době - buď bez uvedení důvodu nebo s uvedením důvodu, ale zda by to mělo vliv na podporu, to nevím.
      Jeho zrušení ve zkušební době nijak nezpochybníte, protože ve zkušební době on může zrušit prac. poměr kdykoli a bez důvodu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).