Dovoz ojetého automobilu z EU

• (neregistrovaný)

22. 7. 2008 11:35

Prosím, nevíte někdo jak postupovat u dovozu ojetého automobilu.
    Chci nakoupit ojetý automobil (nad 6 měsíců a nad 6 tis. km) z autobazaru v SRN nebo Itálii. Na webových stránkách u některých aut píší 2 ceny (brutto a netto). Automobil chci vložit do obchodního majetku, jsem plátce DPH, chtěl bych u něj odečíst DPH nebo ho už bez DPH koupit
    Mám následující dotazy:
    1) když mě autobazar prodá automobil bez DPH, jak budu postupovat při registraci v ČR a při podání přiznání k DPH
    2) jak poznám, že automobil nakoupený v zahraničí splňuje kategorii N1 a je tedy možné u něj uplatnit odpočet
    3) pokud by mě automobil prodali s DPH, můžu si tedy DPH nárokovat v přiznání?
    Děkuji moc za odpověď, Pavla

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2008 7:06

Marťa (neregistrovaný)

Re: Dovoz ojetého automobilu z EU
      Pravděpodobně to bude takto:
      U nákupu z autobazaru, který není německý plátcem DPH, nezakládá českému plátci žádné daňové povinnosti.
      U nákupu z autobazaru, který je německý plátcem DPH, vzniká Vám povinnost přiznat DPH ve výši 19% a máte nárok na odpočet.
      Pokud Vám autobazar ....německý plátce DPH prodá auto v tzv.zvláštním režimu ( což by na fa muselo být uvedeno...myslím !25A němec.zákona o DPH), tj. zdanil ve své zemi svoji přirážku, pak Vy nemáte při pořízení auta nemáte povinnost přiznat DPH § 90 ZDPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).