Re: Dovoz ojetého automobilu z EU
Pravděpodobně to bude takto:
U nákupu z autobazaru, který není německý plátcem DPH, nezakládá českému plátci žádné daňové povinnosti.
U nákupu z autobazaru, který je německý plátcem DPH, vzniká Vám povinnost přiznat DPH ve výši 19% a máte nárok na odpočet.
Pokud Vám autobazar ....německý plátce DPH prodá auto v tzv.zvláštním režimu ( což by na fa muselo být uvedeno...myslím !25A němec.zákona o DPH), tj. zdanil ve své zemi svoji přirážku, pak Vy nemáte při pořízení auta nemáte povinnost přiznat DPH § 90 ZDPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 7. 2008 11:35
Prosím, nevíte někdo jak postupovat u dovozu ojetého automobilu.
Chci nakoupit ojetý automobil (nad 6 měsíců a nad 6 tis. km) z autobazaru v SRN nebo Itálii. Na webových stránkách u některých aut píší 2 ceny (brutto a netto). Automobil chci vložit do obchodního majetku, jsem plátce DPH, chtěl bych u něj odečíst DPH nebo ho už bez DPH koupit
Mám následující dotazy:
1) když mě autobazar prodá automobil bez DPH, jak budu postupovat při registraci v ČR a při podání přiznání k DPH
2) jak poznám, že automobil nakoupený v zahraničí splňuje kategorii N1 a je tedy možné u něj uplatnit odpočet
3) pokud by mě automobil prodali s DPH, můžu si tedy DPH nárokovat v přiznání?
Děkuji moc za odpověď, Pavla