Faktura v EUR od tuzemského dodavatele

• (neregistrovaný)

22. 7. 2008 12:49

Dobrý den, prosím o radu. Dostala jsem fakturu v EUR od české společnosti. V účetnictví používám kurz k prvnímu dni každého kalendářního měsíce. Vím, že do DPH si mohu uplatnit to, co je uvedeneho na faktuře v českých korunách, ale nějak nejsem schopna si poradit s tím, jak to zaúčtovat.
    Např. faktura na 100+19 EUR. Kurz v účetnictví 25,09. Kurz uvedený na faktuře pro přepočet je 24. Tzn. do DPH mi to vleze jako 2400+456. Jenomže v účetnictví mi to vyskakuje jako 2509+476,71.
    Prosím o radu, jak to zaúčtovat.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 7. 2008 13:21

ivka (neregistrovaný)

Re: Faktura v EUR od tuzemského dodavate
      Pokud účtujete v EUR musíte účtovat s kursem, který je uveden na faktuře i přesto, že používáte pevný kurs. My taky takto účtujeme.

• 22. 7. 2008 13:23

bubu (neregistrovaný)

Pokud Vám Váš dodavatel fakturuje v EURECH a Vy pro ocenění závazku používáte kurz k prvnímu dni kalendářního měsíce, tak při (účetním) kurzu 25,09 Váš závazek 119 EURO přepočtete kurzem 25,09 a částku 2985,71 Kč zaúčtujete jako závazek ( na Dal 321). Částku DPH ve výši 456 Kč (která je uvedena na přijatém daňovém dokladu) zaúčtujete na MD 343 - tady musíte účtovat tu částku, která je jako DPH uvedena na dokladu, jiná možnost dle mého názoru vůbec nepřipadá v úvahu. Rozdíl mezi tím co jste zaúčtovala na 321 a 343 tedy 2529,71(2985,71-456) zaúčtujete podle toho o jaký účetní případ se jedná (5xx,111,131).
      Je sice pravda, že daňový základ vykázaný na přijatém dokladě 2400,--Kč Vám nebude souhlasit s Vámi zaúčtovanou částkou na účtech 5xx, 111, 131 2529,71 Kč, což přiznávám, vypadá na první pohled značně podezřele, ale dle mého názoru je to z účetního hlediska v pořádku. Alespoň já neznám žádné ustanovení, zákona, které byste tímto, mnou popsaným způsobem účtování, porušila.

Hezký den přeje
      bubu

• 22. 7. 2008 13:25

P. (neregistrovaný)

na faktuře máte kurz k DUZP ten použijete pro DPH a k zaúčtování dle kurzu, který používáte a máte stanoven.Omlouvám se, ale pracuji v SW ten si s tím poradí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).