Re: Faktura v EUR od tuzemského dodavate
Pokud Vám Váš dodavatel fakturuje v EURECH a Vy pro ocenění závazku používáte kurz k prvnímu dni kalendářního měsíce, tak při (účetním) kurzu 25,09 Váš závazek 119 EURO přepočtete kurzem 25,09 a částku 2985,71 Kč zaúčtujete jako závazek ( na Dal 321). Částku DPH ve výši 456 Kč (která je uvedena na přijatém daňovém dokladu) zaúčtujete na MD 343 - tady musíte účtovat tu částku, která je jako DPH uvedena na dokladu, jiná možnost dle mého názoru vůbec nepřipadá v úvahu. Rozdíl mezi tím co jste zaúčtovala na 321 a 343 tedy 2529,71(2985,71-456) zaúčtujete podle toho o jaký účetní případ se jedná (5xx,111,131).
Je sice pravda, že daňový základ vykázaný na přijatém dokladě 2400,--Kč Vám nebude souhlasit s Vámi zaúčtovanou částkou na účtech 5xx, 111, 131 2529,71 Kč, což přiznávám, vypadá na první pohled značně podezřele, ale dle mého názoru je to z účetního hlediska v pořádku. Alespoň já neznám žádné ustanovení, zákona, které byste tímto, mnou popsaným způsobem účtování, porušila.
Hezký den přeje
bubu
Re: Faktura v EUR od tuzemského dodavate
na faktuře máte kurz k DUZP ten použijete pro DPH a k zaúčtování dle kurzu, který používáte a máte stanoven.Omlouvám se, ale pracuji v SW ten si s tím poradí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 7. 2008 12:49
Dobrý den, prosím o radu. Dostala jsem fakturu v EUR od české společnosti. V účetnictví používám kurz k prvnímu dni každého kalendářního měsíce. Vím, že do DPH si mohu uplatnit to, co je uvedeneho na faktuře v českých korunách, ale nějak nejsem schopna si poradit s tím, jak to zaúčtovat.
Např. faktura na 100+19 EUR. Kurz v účetnictví 25,09. Kurz uvedený na faktuře pro přepočet je 24. Tzn. do DPH mi to vleze jako 2400+456. Jenomže v účetnictví mi to vyskakuje jako 2509+476,71.
Prosím o radu, jak to zaúčtovat.
Děkuji.