FO převod auta na manželku

• (neregistrovaný)

22. 7. 2008 20:25

Jsem FO živnostník, v majetku mám auto, na které jsem nedávno splatil leasing (3 roky). Nyní potřebuji převést vůz na manželku. Jak to mám udělat? Nemusí být odprodej za cenu obvyklou, když jde o manželku? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 7. 2008 23:03

karel (neregistrovaný)

Re: FO převod auta na manželku
      to 100%. pokud si to prodavate sam sobe tim spise. aby jste me dobre pochopil. pochybuju ze s manzelkou mate rozdelene tzv. SJM - spolecne jmeni manzelu. tj. co nakoupite za manzelstvi to je obou. pokud to koupi manzelka, tak 50% si beztak jakoby kupujete stejne sam. tj. prodavate defacto auto sam sobe. dle zakona. pokud by jste se v podnikani jako FO dostal do problemu, tak vam stejne seberou auto ktery je psany na manzelku.
      takze ja to resim tak, ze pri takovemto prodeji si pro jistotu nechavam delat znalecky posudek na cenu a za tu to prodam. jedna se o opatrnost. cena obvykla se da zjistit i z tabulek v bazarech.

• 22. 7. 2008 23:52

Pavel (neregistrovaný)

Takže prosím raději ještě jednou - auto chci vyvést z majetku, převedu tedy auto na manželku, přestanu o něm účtovat. Jak to bude daňově (dle jakého par.)?
      Jak to bude v účetnictví?
      Vyřazení - 082/022
      Zůstatková cena - 541/022
      Odprodej fakt. - 311/641
      Jak proběhne platba? To mám platit sám sobě (asi 200 tis. Kč)?

• 23. 7. 2008 7:57

karel (neregistrovaný)

Prevest auto na manzelku znamena stejne jako kdyz ho jen vyndate z majetku sam sobe. porad bude pulka vase a pulka manzelky. jak jsem mluvil o SJM. jestli ho fakt na ni prepisete v technicaku, tak to bude asi chtit penize "dat" do pokladny. pokud by jste ho napsal na sebe tak bych to uctoval proti uctu kam si davate osobni spotrebu. jinak uctovani mate dobre.

• 23. 7. 2008 10:58

Pavel (neregistrovaný)

Děkuji moc. Ano SMJ. Půjde o přepis na manzelku v techničáku, takže peníze tedy fiktivně přes pokladnu (211/311).
      Jak to bude daňově (dle jakého par.)? N1 nebyla.

• 24. 7. 2008 23:10

LeaX (neregistrovaný)

O jakých penězích to tu diskutujete? Pokud je něco v SJM, tak je to vás obou, to už bylo konstatováno výše. Sám sobě nic prodat nemůžete. Skutečnost, že je zapsán v TP manžel a následně bude zapsána manželka, je jen administrativní záležitost. Chce to jen pohlídat si, aby nebyly znovu uplatněny výdaje na pořízení auta (mimo ZC). Důvod této transakce sice není uveden - pokud by mělo jít o zařazení auta do OM manželky, určitě se najdou i efektivnější způsoby.
      O zdanění automobilu je třeba se zajímat při (před) prodeji(em).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).