Zadání fa z EU v programu Pohoda

• (neregistrovaný)

23. 7. 2008 17:17

Prosím někoho, kdo účtuje v programu Pohoda o pomoc - jak mám zadat přijatou fakturu z Eu vystavenou v Eur do programu Pohoda, aby se mi v DPH správně vyplnily řádky /ř. 220 a ř. 320?/?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2008 18:12

M. (neregistrovaný)

Re: Zadání fa z EU v programu Pohoda
      V Pohodě se účtují tyto věci skvěle,doporučuji knihu,kterou máte s pořízením programu str.177. Jinak v přij.fa.zadáte fakturu v položkách pro Intrastat, členění DPH se zkratkou PDzboží EU, v záznamu najdete nabídku na vyměření DPH, v inter.dokladech se vytvoří 2 doklady se zkratkami čl.DPH DDzbožíEU a PD zbožíEU, v přiznání v podkladech uvidíte PF,Int.doklady s vyměřenou DPH, takže je to v použitých zkratkách, ty jsou uvedené v Nastavení v Seznamu a členění DPH, ale vše je ve zmíněné knize,já se učila jen podle ní. Přeji úspěch.

• 23. 7. 2008 18:25

Eva (neregistrovaný)

Díky, já se zkusím podle Vašeho návodu snad nějak dopracovat k něčemu - já mám program Pohodu od r. 2002 - knihu tedy z této doby, tzn. str. 177 je o bance - bohužel. Fa z EU mě zatím míjely a teď se mi objevily při zpracování DPH u jedné firmy a nevím si s tím rady, protože v knize to popsané tedy nemám a v nápovědě v programu jsem to prostě nenašla. Ach jo

• 23. 7. 2008 18:37

M. (neregistrovaný)

Tak nebědujte napište mi své třeba fax.číslo já Vám to nafotím a pošlu,ale není to tak obtížné, skutečně se to řídí zkratkami použitými ve faktuře, možná s tím bude souviset celkové nastavení programu, taky všechno nedomyslím, tak prostě pište a já se pokusím odpovídat, ale taky budu muset mrknout do svého nastavení Pohody,možnáí by rychlejší byl e-mail. Můj je m.bousova@em-polar.cz. Tak hlavu vzhůru za tu dobu o programu víte téměř vše.M

• 23. 7. 2008 18:44

Eva (neregistrovaný)

Jste moc hodná. Vzhledem k tomu jak je vysoké datum, jsem si začala zoufat. Program mám ráda a vždycky jsem všechno našla a doladila, ale EU mě dostalo! Možná by to bylo rychlejší přes ten e-mail, zkusím Vám napsat. Zkratky členění jsem našla, označila používat, ale nerozumím tomu "v položkách pro Intrastat..." Fax nemám, snad by šlo ty stránky naskenovat a poslat e-mailem, ale nevím jestli máte skener, asi Vám hodně zdržím....

• 23. 7. 2008 18:45

Ž. (neregistrovaný)

Pokud je dodavatel plátce, musíte zadat v pořizovacím dokladu členění dph:PD zboži z EU,částku v Eur si vyvoláte přes záznam-cizí měny a dáte příslušným kurzem ke dni,nebo pevným, částku EUR ,sama se přepočtě na Kč,adresu,dič...,uložíte.
      Při pořízení zboží musíte sama vyměřit dph a to zvolíte povelem přes záznam-vyměřit dph.Objeví se tabulka - Přiznání a odpočet DPH: 1/zadáte sazbu 19%,budete mít zaškrtnuto samovyměření dph,v předkontaci-pořízení 349/349,členění dph-DDzbožíEU,datum zd.plnění-přenáší se z dokladu.
      2/zaškrtnuto:Uplatnit odpočet DPH,v předkontaci- odpočet 349/349,členění dph-PDzbožíEU,datum odpočtu-též se přenáší.
      3/ zadáte kurz,stejný jako na pořizovacím dokladu,potvrdíte OK a doklad se Vám přenese do ID,kde uvidíte základ+dph ,doklady budete mít dva stejné a ty se Vám přenáší do řádků v přiznání 220 a 320,přiznáte-uplatníte.Pak když se vrátíte zpět na FAP,máte konkrétní fa pořízení z EU vidět ,že je DPH vyměřeno/ v liště poznámky , máte žlutě zvýrazněno/
      Snad jsem to nepopsala moc složitě,hodně úspěchů.

• 23. 7. 2008 18:56

M. (neregistrovaný)

Tak tohle je naprosto exluzivní popis, myslím, že víc už nebudete potřebovat.

• 23. 7. 2008 18:59

EVA (neregistrovaný)

Díky, jdu to zkusit, dám vědět jsem dopadla. Snažila jsem se poslat e-mail, ale hlásilo mi to chybu - prostě se všechno spiklo. Moc děkuji a jdu na to

• 23. 7. 2008 19:11

Eva (neregistrovaný)

Báječnéééééééé
      Ani nevím jak Vám mám poděkovat. Ono to fakt funguje!!!!!! A já s tím strávila celý den, už jsem ani nevěděla jak se jmenuji a uvažovala o tom, že s práci účetní seknu, když si nevím rady s "protivným EU". Pak jsem si vzpomněla, že existuje diskuzní forum. Líp mi neporadili ani na hotlince, pořád jsem se ztrácela. Okamžitě zítra si kupuji novou příručku, už nenechám sama sebe takhle vytrestat. Moc děkuji.

• 23. 7. 2008 22:04

Ž. (neregistrovaný)

Re: Báječnéééééééé
      No tak to jsem ráda,že jsem Vám mohla alespoň trochu pomoci,sama někdy sáhodlouze získávám informace a kolikrát přemýšlím o stejném jako Vy,zda je toto práce pro mě.Díky za díky,člověk se hned cítí líp.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).