Re: Mateřská a práce
Budete-li konat práci u zaměstnavatele, u kterého jste zaměstnána v pracovním poměru, z něhož čerpáte MD a máte právo na PPM, musí se jednat o jiný pracovněprávní vztah s jiným druhem práce, než jaký máte sjednán v pracovním poměru.
Budet-li konat práci u jiného zaměstnavatele, druh práce může být stejný, ale pozor, aby na tuto činnost nedopadalo ust. § 304 zák. práce (aby se nejednalo o shodu s předmětem podnikání Vašeho stávajícího zaměstnavatele, tudíž byste potřebovala jeho předchozí písemný souhlas k výkonu této jiné činnosti).
Pokud má Váš zaměstnavatel, který Vás zaměstnává jako prodavačku v železářství, zapsáno podnikání v oboru prodeje, což předpokládám, pak bez jeho předchozího souhlasu nemůžete prodávat u jiného zaměstnavatele - jedná se o výkon shodné činnosti.
LH Vás zbytečně mate a odpovídá nesprávně. Skutečně můžete pracovat a vydělávat v kterémkoli pracovním vztahu, jen ne v tom, na základě kterého pobíráte mateřské dávky. Takže klidně můžete i u téhož zaměstnavatele, u kterého pobíráte mateřskou z jednoho prac. poměru, mít uzavřený druhý pracovní poměr nebo dohodu a pracovat a vydělávat, protože v tomto mateřské dávky pobírat nebudete. Nebo můžete uzavřít prac. poměr nebo dohodu u jiného zaměstnavatele, zde pracovat a u toho prvního pobírat mateřskou. Jen si teď nejsem zcela jista s tou shodnou činností. Dříve platilo, že u jiného zaměstnavatele mohl být uzavřený prac. poměr jen se souhlasem toho prvního, pokud měli oba zaměstnavatelé shodný předmět činnosti. Ale v novém zákoníku z § 304 toto již nevyplývá. Tam se hovoří pouze o tom, že by byl potřebný souhlas zaměstnavatele, pokud byste chtěla vykonávat činnost shodnou s jeho činností, což znamená pokud byste chtěla podnikat ve stejné činnosti jako on.
Zuzko, PPM nenáleží za období, za které náleží zaměstnankyni započitatelný příjem z činnosti zakládající účast na nemocenském pojištění, ze které je PPM poskytována - my jsme hovořily o jiném pracovněprávním vztahu, který uzavřít můžete, aniž byste ztratila nárok na PPM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 7. 2008 19:03
Dobrý den. Pročítala jsem tady diskuze a chci se ujistit, že chápu správně. Jsem na mateřské dovolené (prvních 6 měsíců) a chci jít na brigádu jako prodavačka. PPM mi plyne také z práce prodavačky, ale u jiného zaměstnavatele. Není tam problém, že se bude jednat o stejný druh práce? Pochopila jsem správně, že pokud to není práce, z které mi jdou dávky, tak je možné pracovat třeba i u stejného zaměstnavatele.... Děkuji Zuzka.