Re: kontrola účtování
Já o úvěrovém účtu neúčtuji. Vše je na běžném účtu. Jen úvěrový účet zakládám a na základě tohoto úvěrového účtu na běžném účtu rozúčtuji co je splátka jistiny a co je úrok z úvěru a zaúčtuji
Prosím, účtuje zde někdo úvěr v POHODÉ ?
>Dobrý den, už jsem z toho jelen, prosím o kontrolu
>účtování v PÚ:
>- dlouhodobý úvěr
>
>- čerpání úvěru - výpis z úv. účtu = 261/461
>- převod na BÚ - výpis z BÚ = 221/261
>- poplatky správa úvěru (placeno z BÚ) - výpis z BÚ =
>568/221 (s výpisem z úv. účtu pouze zkontroluji ?)
>
>na výpisy z úv. účtu si zřídím jakoby nový bankovní
>účet - rozsliším analytikou od BÚ ?
>např. BÚ 221001, úvěr. účet 221002, pokud převedu
>peníze z úv. účtu na BÚ, zůstatek na 221002 bude vlastně
>nula (i když na výpisu z úvěrového účtu je konečný
>zůstatek=zůstatek úvěru- zůstatek úvěru bude na účtu 461),
>mám to tak správně, nějak jsem se do toho zamotala už
>mi z toho nějak hrabe :-)
>Děkuji za Vaši pomoc
Re: Prosím, účtuje zde někdo úvěr v POHO
Čerpání úvěru si zaúčtujte z výpisu z BÚ, tedy příjem na BÚ 221/461.
Na úvěr je zbytečné zakládat samostatný "bankovní účet" v Pohodě.ˇNejelegantněji se to řeší přes Ostatní závazky. Zadejte si tam první splátku jako závazek, do položek si rozepiště splátku jistiny, úroku, poplatku, pojištění...podle toho co všechno je v splátce (u např. splátek úvěrů na auto je ve splátce obvykle položek více, než třeba u úvěru na nemovitost). Kontace splátky by mohla být například následující:
jistina 461/325
úrok 562/325
pojistné 548/325
poplatky 568/325.
Pak přes Záznam - Stálé platby si nakopírujte všechny budoucí splátky dopředu (pokud je znáte, resp. pokud platíte splátky anuitní) a jen si v položkách u každé splátky upravte příslušné částky.
Pak splátky úvěru z BÚ prostě jen zlikvidujete proti těmto Ostatním závazkům (321/325) a máte to. Možná je to jednodušší než v BÚ každou položku rozúčtovávat při účtování o úhradě splátky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 7. 2008 11:18
Dobrý den, už jsem z toho jelen, prosím o kontrolu účtování v PÚ:
- dlouhodobý úvěr
- čerpání úvěru - výpis z úv. účtu = 261/461
- převod na BÚ - výpis z BÚ = 221/261
- poplatky správa úvěru (placeno z BÚ) - výpis z BÚ = 568/221 (s výpisem z úv. účtu pouze zkontroluji ?)
na výpisy z úv. účtu si zřídím jakoby nový bankovní účet - rozsliším analytikou od BÚ ?
např. BÚ 221001, úvěr. účet 221002, pokud převedu peníze z úv. účtu na BÚ, zůstatek na 221002 bude vlastně nula (i když na výpisu z úvěrového účtu je konečný zůstatek=zůstatek úvěru- zůstatek úvěru bude na účtu 461), mám to tak správně, nějak jsem se do toho zamotala už mi z toho nějak hrabe :-)
Děkuji za Vaši pomoc