Odvod -platba zdravotního pojištění

• (neregistrovaný)

24. 7. 2008 11:43

Dobrý den,
    trošku tápu ve výpočtu při platbě ZP (konkrétně minimální vyměřovací základ.
    Je to takhle? (V uvedených případech nemluvím o studentech krom posledních prázdnin a důchodcích, za které je plátcem ZP stát)
    1)
    HRUBÁ MZDA(větší než 8000-pokud zaměstnanec pracoval u zaměstnavatele po celý kalendářní měsíc) : počet kalendářních dnů x počet kalendářních dnů- nemělo by nikdy vyjít, že bude zaměstnavatel zaměstnanci strhávat "doplatek" ZP

2) Zaměstnanec je na neschopence od 2.7. do konce měsíce.
    1.7. je neděle (čili si nevydělá ten den ani korunu), takže mu bude zaměstnavatel strhávat doplatek na ZP dle toho to vzorce
    8000:31x1 to je 258,06 zaokrouhleně 259 z toho je 13,5% 36 Kč
    takže zaměstnavatel za zaměstnance zaplatí 24Kč-tj 9% a zaměstnanci srazí 12Kč-tj4,5%

3)Zaměstnance bude nemocen od 1.7. do 10.7., pak bude výpočet takto: 8000:31 kal.dnůx 21kal.dnů (protože po dobu 10 dní je za něho plátcem stát,když pobírá nemocenské) to je zaokrouhleně 5420 z toho 13,5 % 732. Pokud za něho bude ten měsíc odvedeno pojistné větší než 732,pak se nic nedosráží. To ale bude asi ve většině případů ne? počítá to vůbec někdo?

Moc prosím o radu všechny, kdo s tím mají nějaké zkušenosti. Já se to teprve učím počítat a nevím, jestli jsem ten výpočet dobře pochopila. Můžete mi prosím někdo rychle poradit? Odkdy už se to takhle "dopočítává" do min. vyměř.základu? Moc moc moc děkuji za radu všem, kdo mi pomůžou.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 7. 2008 11:56

Daniela (neregistrovaný)

Re: odvod -platba zdravotního pojištění
      Pokud je u Vás zaměstanec celý měsíc a vydělá si ten měsíc více než 8000,-, tak vůbec nic kvůli části nemocenské nestrháte- a pokud má mzdu přesně 8000,- a omarodí, tak jen hlídáte, aby alikvotní část mzdy odpovídala minimálním odvodům podle počtu dnů.

• 26. 7. 2008 22:53

beta (neregistrovaný)

Re: odvod -platba zdravotního pojištění
      to víte, že to počítáme, to se počítat musí :) jen při více firmách a mnoha zaměstnancích to počítá program. Řekla bych, že jste to pochopila dobře, jen u 2) hradí celých 13,5% zaměstnanec! Pro doplnění udávám, že minimální VZ se nesleduje u osob, za které je plátcem pojistého stát, takže kdyby váš Z-ec v příkladu 2) byl poživatelem např. ČID, pak pro něho neplatí minimální VZ a doplatek za neděli není povinen zdravotní pojišťovně prostřednictvím Z-ele hradit. Ale vy zmiňujete, že nehovoříte o osobách, za které je plátcem poj.stát, takže toto vám je také jasné, takže to vlastně všechno víte :) !
      Posílám link na pár příkladů a zdravím
      http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/casopis-narodni-pojisteni-c-5-2008-clanek-3.htm.htm

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).