Re: Vratka příjemky
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, v jaké ceně by měla být vystavena vratka příjemky na sklad. Podle mě by to měla být cena, jaká byla na původní příjemce, aby souhlasila vratka i s dobropisem, který přijde následně na zboží. V našem software se ale vratka příjemky chová jako výdejka ze skladu a dotahují se průměrné ceny ze skladu, což je podle mě špatně.
Prosím o radu, jak by to mělo být a zda je to uvedeno někde v zákoně.
Domnívám se, že žádné konkrétní ustanovení zákona tento případ neřeší. Takže nezbývá, než použít obyčejnou logiku.
Přiznám se, že i mě by se asi nejvíce libilo, kdyby vratka příjemky (storno příjemky) souhlasila s původní příjemkou a tím pádem i s dobropisem dodavatele.
Je ale také pravda, že pokud používáte pro ocenění zásob váženého aritmetického průměru má určitou logiku i to, že storno příjemky se chová jako výdej a pak se k tomuto výdeji dotahuje aktuální skladová cena.
Já osobně bych se pokusil situaci vyřešit tak, že bych se domluvil s tím, od koho jste software pořídili s požadavkem, aby storno příjemky mělo stejné ceny jako původně vytvořená příjemka.
Pokud by dohoda nebyla možná, pak bych rozdíl mezi stornem příjemky a dobropisem vystaveným dodavatelem záúčtoval např.
111/501 nebo 501/111
131/504 nebo 504/131
samozřejmě podle toho zda je storno výdeje vyšší než dobropis nebo jestli je storno výdeje nižší než dopropis. Nic lepšího mě v tuto chvíli nenapadá.
Snad Vám poradí ještě někdo jiný - já jedu na dovolenou.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
25. 7. 2008 10:05
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, v jaké ceně by měla být vystavena vratka příjemky na sklad. Podle mě by to měla být cena, jaká byla na původní příjemce, aby souhlasila vratka i s dobropisem, který přijde následně na zboží. V našem software se ale vratka příjemky chová jako výdejka ze skladu a dotahují se průměrné ceny ze skladu, což je podle mě špatně.
Prosím o radu, jak by to mělo být a zda je to uvedeno někde v zákoně.
Děkuji