Re: Zdravotní a sociální pojištění
Daň Vám nestrhli zřejmě proto že jste podepisovala růžové "Prohlášení poplatníka" a daň Vám proto vyšla 0 neboť nemáte dalšího jiného zaměstnavatele.
Na Dohodu o provedení práce můžete odpracovat max. 150 h ročně u jednoho zaměstnavatele a z té se sociální ani zdravotní poj. neplatí. Z dohody o prac.činnosti již ano. Při např. stejné mzdě 4.800,- hrubého dostanete (-384 soc.poj, -216 zdr.poj.) Kč 4.200,-, daň vyjde opět 0. Soc.i zdrav.poj. se strhávat z dosaženého výdělku MUSÍ. I např. u důchodců. Rozdíl je že u Vás nemusí zaměstnavatel strhnout zdrav.poj. z minimální mzdy ale pouze z toho co si vyděláte.
Pardon, špatně jsem si přečetla vaši větu- podepsala. Aspoň na to rovnou navážu. Jedná se v tomto případě o zálohovou daň? Kdyby to byla srážková daň- výdělek nad 5000kč, poté by mi ji strhli?
Pokud máte jen výdělek nebo výdělky, ze kterých Vám nebyla sražena žádná daň, protože byla uplatněna sleva a tudíž Vám daň vyšla nulová, tak po skončení roku ani nebudete žádné přiznání podávat a ani nebudete žádat o zúčtování daně, protože by nebylo co vracet.
U dohody o provedení práce, která je limitovaná 150 hodinami, pokud jste podepsala PROHLÁŠENÍ, tak máte nárok na slevu na dani. Při 4800 Kč hrubého je daň 720 Kč a sleva činí 2070, takže vám nestrhli žádnou daň. Sociální ani zdravotní pojištění se z této dohody neodvádí. Po odpracování těch 150 hodin chtějí už s vámi uzavřít DOHODU o pracovní činnosti, která je limitována poloviční výší fondu pracovní doby v tom měsíci a odvádí se zde soc. i zdr.pojištění. Nemá vlivl to, že za vás odvádí pojistné i stát. Z vašeho skutečného výdělku bude odvedeno sociální a zdravotní pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
27. 7. 2008 18:13
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na otázku ohledně brigády. Pracuji v jedné nejmenované firmě od 16. června jako brigádník a ve smlouvě máme napsáno 60 kč/hod. Za 80 odpracovaných hodin jsem dostala čistých 4800kč- nic mi nestrhli, ani daň. 1) Je pravda, že daň mi strhnou až ve mzdě překračující 5000kč? 2) Při nástupu jsem uzavírala Dohodu o provedení práce. Po 150 odpracovaných hodinách jsem si musela jít uzavřít Dohodu o pracovní činnosti. Je pravda, že po 150 odp.hod. mi zaměstnavatel bude strhávat Zdravotní a sociální pojištění? tzn. z 60kč na 52kč? Moc tomu nerozumím, v květnu jsem ukončila střední školu a od 1. října nastupuji na VŠ s tím, že studentem VŠ jsem ode dne zápisu, který se konal 30. června. Takže mi Zdr.a soc. pojištění platí stát. Je to tak? Tudíž mi příde jako hloupost, aby za mě zd. a soc. poj. odváděli dvě osoby. Prosím o vyjasnění mého problému. Děkuji za odpověď. Míša