Přechod z daňové evidence na paušál

• (neregistrovaný)

29. 7. 2008 7:34

Účtuji firmu-fyzická osoba,která není plátcem DPH.Má zájem přejít z daňové evidence na paušál dle § 7 odst.7.Jak mám postupovat?Jde takto účtovat už v r.2008 nebo až v r.2009 ?Musí to oznámit předem finančnímu úřadu ?. Děkuji za radu. Hana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 7. 2008 9:57

j. (neregistrovaný)

Re: Přechod z daňové evidence na paušál
      Můžete už v roce 2008, ale musíte vypořádat neuhrazené pohledávky, závazky a nespotřebované zásoby k 31.12.2007, příp. rezervy ( ZD zvýšit o neuhrazené pohledávky a nespotřebované zásoby, snížit o nezaplacené závazky ). Pokud nějaké byly, je třeba udělat dodatečné daňové přiznání za 2007. Čím dřív to bude, tím lépe, finanční postih bude nižší. Pokud by se jednalo o dadanění velké částky, pak je třeba spočítat, co se poplatníkovi vyplatí - zda dodanit, nebo shora uvedenou proceduru udělat v DP za 2008 a paušální výdaje používat od 2009. Na FÚ nic hlásit nemusíte.

• 21. 12. 2008 22:33

drobek (neregistrovaný)

Re: Přechod z daňové evidence na paušál
      Dobrý den. K tomuto tématu bych se chtěla zeptat, jestli když v DP uplatním výdaje %, tak v přehledu OSSZ uvedu, že uplatňuji výdaje paušálem.Podle mě ne, ale tu se v diskuzích všude používá, že %=paušál a já jsem z toho zmatená. Děkuji za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).