Re: Přechod z daňové evidence na paušál
Můžete už v roce 2008, ale musíte vypořádat neuhrazené pohledávky, závazky a nespotřebované zásoby k 31.12.2007, příp. rezervy ( ZD zvýšit o neuhrazené pohledávky a nespotřebované zásoby, snížit o nezaplacené závazky ). Pokud nějaké byly, je třeba udělat dodatečné daňové přiznání za 2007. Čím dřív to bude, tím lépe, finanční postih bude nižší. Pokud by se jednalo o dadanění velké částky, pak je třeba spočítat, co se poplatníkovi vyplatí - zda dodanit, nebo shora uvedenou proceduru udělat v DP za 2008 a paušální výdaje používat od 2009. Na FÚ nic hlásit nemusíte.
Re: Přechod z daňové evidence na paušál
Dobrý den. K tomuto tématu bych se chtěla zeptat, jestli když v DP uplatním výdaje %, tak v přehledu OSSZ uvedu, že uplatňuji výdaje paušálem.Podle mě ne, ale tu se v diskuzích všude používá, že %=paušál a já jsem z toho zmatená. Děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 7. 2008 7:34
Účtuji firmu-fyzická osoba,která není plátcem DPH.Má zájem přejít z daňové evidence na paušál dle § 7 odst.7.Jak mám postupovat?Jde takto účtovat už v r.2008 nebo až v r.2009 ?Musí to oznámit předem finančnímu úřadu ?. Děkuji za radu. Hana