Re: Nevyplacení mzdy
Dobrý den! Konec naší debaty se týkal možnosti odchýlit se od právní úpravy, zazněla slova, že odchylka není možná, je-li zakázána a dále v případě, kdy se zaměstnanec vzdává svých práv. Doplňuji, že odchylka je zakázána, je-li tak stanoveno, a dále v případě, že z povahy příslušného ustanovení vyplývá, že se od něj není možné odchýlit. Právní úprava výplatního termínu je obsažena v § 141 odst. 3 ZP, přičemž toto ustanovení (umožňující ve vztahu k výplatnímu termínu KS nebo vnitřní předpis), je zahrnuto v § 363 odst. 2 ZP, tedy ve výčtu ustanovení, od nichž je zakázáno se odchýlit (absolutně). Pro paní Jiřku - včera jsem byla mimo internet, tak Vás zdravím až nyní.
Ahá, skutečně to tak vypadá, že pokud není termín v kolektivní smlouvě (třeba proto, že ve firmě nejsou odbory a tudíž kol. smlouva ani nemůže být), pak zákon dává pouze možnost termín výplaty určit. Takže i kdyby byl v prac. smlouvě smluven, je toto ujednání neplatné. Rozumím tomu dobře? To ale pak znamená, že v těchto případech je termín splatnosti vždy až poslední den v měsíci a marným uplynutím 15ti dnů po dni splatnosti ve firmách, které nemají výplatní den v kol. smlouvě se rozumí až 15 dnů po skončení měsíce. Tak teď zas vím o něco víc a jsem zvědavá, co na to ostatní.
Já v §141 odst.3 ani v jiném nevidím, odkaz z něhož bych odvodila datum 15 den. Já tam čtu .. nejpozději v kal.měsíci následujícím po měsíce, ve kterém vzniklo právo na mzdu... takže třeba 20
zajímavá debata
Výplatní termín je třeba 20.kal. den v měsíci -není KS (20.8. - za červenec), ale aby nemohl zam-ec dát okamžité zrušení PP, tak stačí (výjimečně) poslat peníze 15.9.? nebo je musí mít 15.9. už zam-ec na účtě? Pokud by byly peníze odeslány z firemního účtu 16.8. nebo déle, tak už by mohl zam-ec dát okamžité zruš. PP. Je to tak správně?
Podle mého názoru stačí zaměstnavateli, aby peníze odeslal ze svého účtu nejpozději 15.9. a zaměstnanec nemůže použít okamžité zrušení. Prostě si myslím, že den odepsání peněz z účtu zaměstnavatele se bere jako den vyplacení. Usuzuji tak z toho, že když je den výplat stanoven třeba na 20. 8., pak má zaměstnavatel odepsat peníze z účtu v tento den a ne že v tento den má mít zaměstnanec peníze na účtě.
>>>>>>
>>>>>>Ahá, skutečně to tak vypadá, že pokud není termín v
>>>>>>kolektivní smlouvě (třeba proto, že ve firmě nejsou
>>>>>>odbory a tudíž kol. smlouva ani nemůže být), pak
>>>>>>zákon
>>>>>>dává pouze možnost termín výplaty určit. Takže i
>>>>>>kdyby
>>>>>>byl v prac. smlouvě smluven, je toto ujednání
>>>>>>neplatné.
>>>>>>Rozumím tomu dobře? To ale pak znamená, že v těchto
>>>>>>případech je termín splatnosti vždy až poslední den v
>>>>>>měsíci a marným uplynutím 15ti dnů po dni splatnosti
>>>>>>ve
>>>>>>firmách, které nemají výplatní den v kol. smlouvě se
>>>>>>rozumí až 15 dnů po skončení měsíce. Tak teď zas vím
>>>>>>o
>>>>>>něco víc a jsem zvědavá, co na to ostatní.
>>>zajímavá debata
>>>Výplatní termín je třeba 20.kal. den v měsíci -není
>>>KS
>>>(20.8. - za červenec), ale aby nemohl zam-ec dát
>>>okamžité zrušení PP, tak stačí (výjimečně) poslat
>>>peníze
>>>15.9.? nebo je musí mít 15.9. už zam-ec na účtě?
>>>Pokud
>>>by byly peníze odeslány z firemního účtu 16.8. nebo
>>>déle, tak už by mohl zam-ec dát okamžité zruš. PP. Je
>>>to
>>>tak správně?
>>
>>opravuji: z firemního účtu 16.9....
>
>Podle mého názoru stačí zaměstnavateli, aby peníze
>odeslal ze svého účtu nejpozději 15.9. a zaměstnanec
>nemůže použít okamžité zrušení. Prostě si myslím, že den
>odepsání peněz z účtu zaměstnavatele se bere jako den
>vyplacení. Usuzuji tak z toho, že když je den výplat
>stanoven třeba na 20. 8., pak má zaměstnavatel odepsat
>peníze z účtu v tento den a ne že v tento den má mít
>zaměstnanec peníze na účtě.
ano, peníze stačí odeslat v den výplaty z účtu a je to v pořádku (ale právě jsem měla pochybnosti, když je to vlastně poslané až po termínu výplaty, zda to takto stačí odeslat - aby zbytečně nedošlo třeba k nějakému soudnímu sporu)
některý zam-ec má u stejného peněžního ústavu účet jako
zam-tel, někdo ho má jinde a pak v připsání na účty zam-ců může být i několikadenní rozdíl
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 7. 2008 12:07
Navazuji na dotaz od Vandy ze dne 25.7., která se dotazovala, zda je nevyplacení mzdy trestný čin. Jako obvykle zde zase došlo na vysvětlování rozdílu mezi výplatním dnem a termínem splatnosti. VH zde vyslovila názor, že výplatní den nelze v pracovní smlouvě sjednat (což jsem slyšela poprvé) s tím, že v debatě budeme pokračovat v pondělí a že rozebere, jak na to přišla. Nadpis dotazu byl "nevyplacení mzdy - trestní čin". Je tady VH?