Úvěr-účtování

• (neregistrovaný)

29. 7. 2008 13:17

Dobrý den,
    mám takový dotaz: jak zaúčtovat proplacení faktury za práci z úvěrového účtu? Bližší informace: naše firma si vzala úvěr na určitý projekt, faktury za materiál splácí z úvěrového účtu a nyní vystavila fakturu za své práce na projektu 311/602,343. Banka fakturu uhradila z úvěrového účtu, takže na běžném účtu přibyla platba 221100/311, ale netuším, jak zaúčtovat úvěrový účet .../221200
    Poradíte mi, prosím, už jsem se do toho nějak zamotala.
    Předem moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 7. 2008 13:57

DaniK (neregistrovaný)

Re: úvěr-účtování
      Jedná se o úvěr nebo kontokorent?

Pokud je to úvěr, pak by podle mne mělo být:
      úhrada od banky - poskytnutí úvěru 221/231

Komu jste vystavili fakturu? Tu Vám zaplatí odběratel, ne? Až zaplatí, pak 221/311. Nebo je vaším odběratelem banka, že zaplatila fakturu? Nechápu...

• 29. 7. 2008 14:08

Michala (neregistrovaný)

Jedná se o úvěr a fakturu jsme vystavili bance, jelikož ve smlouvě máme, že nám může uhradit i naši práci, ne pouze materiál
      Konečný oběratel bude platit v měsíčních platbách služby z uvedeného projektu.

• 29. 7. 2008 14:17

DaniK (neregistrovaný)

A pro koho děláte projekt (službu)? Pro banku nebo pro sebe?
      Jde o to, zda ty peníze, co jste dostali, je úhrada vydané faktury nebo poskytnutý úvěr. Obojí to být nemůže. Vy jste bance prodali službu? Není to spíš tak, že by banka Vám měla poskytnout úvěr na projekt, který je pouze pro Vaši potřebu? Nebo jste ten projekt PRODALI bance?
      Vím, že banky chtějí kalkulaci, z které je patrné jak vysoký úvěr poskytnou. Ale kalkulace není tržba za službu, není to vydaná faktura.
      Přiznám se, že nevím, jestli správně chápu Váš problém, nebo zda vy to máte špatně...

• 29. 7. 2008 14:32

Michala (neregistrovaný)

tak jinak... úvěr nám poskytla banka na realizaci plynové kotelny, všechny faktury na materiál proplácí z úvěru a nyní nám proplatila i naší práci na této kotelně na základě námi vystavené faktury...
      jde mi o účtování bankovních výpisů, jelikož účtuji běžný účet i úvěrový účet, nějak nemůžu tuto úhradu dát dohromady...
      úhrada na běžný účet z úvěru 221100/311, ale co s tím úvěrovým účtem ..../221200

• 29. 7. 2008 14:41

DaniK (neregistrovaný)

Pořád nechápu. Ta plynová kotelna je vaše? Proč jste prodávali (fakturovali) tu práci bance? Ty práce jste dělali pro banku nebo pro sebe? Podle mne jste na ty práce vůbec neměli vystavovat fakturu.
      Na základě čeho Vám poskytli část úvěru na materiál? Předpokládám, že na základě kopie přijaté faktury, ten materiál jste bance neprodávali (nefakturovali), že?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).