Re: Nárok na OČR
proto je na tiskopise to prohlášení a podpis žadatele o dávky, za pravdivost jím uvedených údajů zodpovídá on.
Ano, formulář je rozdělený do několika částí a u část, kde se potvrzuje, že osoba pečující o dítě je hospitalizovaná, je přímo psáno, že vyplňuje ošetřující lékař. Píše se tam jméno pečující - hospitalizované osoby (nikoli dítěte) čili ošetřujícím lékařem je v tomto případě porodnice.
Dětský lékař by vystavil žádost v případě, že je třeba ošetřovat dítě, které onemocnělo. Jestliže je potřeba ošetřovat zdravé dítě proto, že onemocněla (nebo je v nemocnici) osoba, která o něj jinak pečuje - tedy matka, vystaví žádost ošetřující lékař té matky.
Dětský lékař by vystavil, pokud je nemocné dítě. O tom, zda je nebo není nemocná/hospitalizovaná osoba, která o dítě pečuje, on nic neví - nemá k tomu žádné lékařské podklady, takže mi není jasné, na základě čeho by OČR vystavoval. Na formulář se píše jméno, adresa a rodné číslo osoby, která o dítě jinak pečuje, od kdy nemůže o dítě pečovat a jak dlouho ještě bude péče neschopná. Jinak se pohybuji na fórech pro těhule a maminy, takže vím, že někteří pediatři OČR vystaví, když jim otec řekne, že matka je v nemocnici... ale VĚTŠINA to neudělá a odkáže tatínka zpátky na porodnici (a podle mne správně).
s tímto názorem souhlasím, neboť kdyby vystavil dětský lékař OČR na dítě, že je nemocné, které je vlastně zdravé, tak lékař porušuje zákony (dítě je zdravé, ale matka je v nemocnici, takže se o něho nemůže starat, OČR ať vyplní nemocnice, kde byla matka hospitalizována)
>>>>Ale jak já jako zaměstnavatel mám vědět, že tomu tak
>>>>skutečně je? Bez nějakého potvrzení, že manželka je
>>>>skutečně v té porodnici?
>>>
>>>
>>>Potvrzení vystavuje ošetřující lékař. Tedy dětský
>>>lékař by ho vystavoval v případě nemoci dítěte. V
>>>případě
>>>hospitalizace matky ho vystaví nemocnice, ve které je
>>>matka hospitalizovaná.
>>
>>Takže OČR vystaví porodnice? Aby potom náš
>>zaměstnanec
>>kvůli tomu OČR nemusel běhat po dalších doktorech?
>
>Ano, formulář je rozdělený do několika částí a u část,
>kde se potvrzuje, že osoba pečující o dítě je
>hospitalizovaná, je přímo psáno, že vyplňuje ošetřující lékař.
>Píše se tam jméno pečující - hospitalizované osoby
>(nikoli dítěte) čili ošetřujícím lékařem je v tomto
>případě porodnice.
>Ono to asi není tak jisté, kdo vystavuje. Měla jsem případ, že byl hospitalizován manžel, který se staral o bezmocnou manželku, o tuto bezmocou manželku, matku se tedy postarala dcera, která ovšem nežila s rodiči v domácnosti. POČR tehdy vystavil ošetřující lékař, tedy ten lékař, kde byl evidován muž i jeh manželka, nevystavovala nemocnice, jen dcera doložila doklad z nemocnice o příjmu a operaci otce. Tuto POČR postoupila na OSSZ s žádostí o odstranění tvrdosti zákona, jelikož se starala o bezmocnou matku celých 14 dnů (zaměstnankyně je samoživitelka) a zůstala tím pádem bez příjmu. Chci jen říci, že OSSZ nerozporovala to, že POČR nevystavovala nemocnice, ale že vystavil lékař, kde byl evidovaný otec ..., takže je to věc názoru.
---------------------------------------
ano, je možné, že OSSZ může odsouhlasit proplacení OČR i dceři, která se stará o rodiče, byť s nimi nežije ve společné domácnosti (samozřejmě bych to chtěla mít od OSSZ odsouhlasené, že takto mohu postupovat a OČR za 9 KD zaplatit)
ještě k výše uvedenému: pokud zam-ec přinese potvrzení na ošetřování dítěte od ošetřujícího lékaře, tak to zaplatím a nezkoumám (nepřísluší mi to), zda to dítě opravdu bylo nemocné nebo byla nemocná matka (jen jsem chtěla upozornit na to, že se pravděpodobně OČR také zneužívají - že se vydávají OČR i na děti, které jsou zdravé a všichni ostatní členové rodiny také) - ale to by mělo spíš zajímat jiné orgány, které to mají v kompetenci, zda jsou/nejsou dávky zneužívány
v tomto- zde zmiňovaném - případě je to jedno, protože bez diskuzí na OČR nárok je (je jen otázkou, kdo měl OČR vydat - zda lékař dítěte nebo porodnice)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 7. 2008 13:41
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má manžel, jehož žena jde do porodnice, a normálně se stará o dítě mladší 3 let (je na rodičovské dovolené), nárok na OČR? A tento doklad vystavuje dětský lékař a porodnice potvrdí, že matka se nemůže starat?
Děkuji za odpověď.