Vyplatenie mzdy, cestovných náhrad

• (neregistrovaný)

29. 7. 2008 14:12

Prosim o pomoc, ako donútiť bývalého zamestnávateľa v ČR, na vyplatenie mzdy, cestovných a ostatných náhrad. Pracovný pomer som skončil okamžitým skončením pracovného pomeru zo strany zamestnanca, z dôvodu nevyplatenia mzdy. Podal som podnet na príslušný inšpektorát práce, ktorý mi oznámil po vykonaní kontroly, že u zamestnávateľa boli zistené pochybenia . Písomnou formou som požiadal bývalého zamestnávateľa aby mi do určitého termínu vyplatil mzdu a ostatné náhrady.
    Taktiež mi neboli zaslané doklady ako zápočtový list a potvrdenie o zdaniteľnom príjme.
    Bývalý zamestnávateľ však nereaguje.
    Dakujem Peter

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 7. 2008 14:21

KAPI (neregistrovaný)

Re: vyplatenie mzdy, cestovných náhrad
      Dobrý den Petere,
      poslala bych na firmu doporučený dopis a v něm uvedla pohledávky co k Vám firma má a dala bych tam lhůtu třeba do 10 praocvních dnů s tím, že pokud tak neučiní budete se muset odbrátit na příslušné úřady. A pak bych určitě napsala na příslušný úřad práce, nebo tam raději zavolejte. Neboť je Vám zaměstnavatel povinnen vydat zápočťák v den ukončení PP. Tím tedy porušuje ZP.Pokud budete ještě něco potřebovat určitě napište. Ráda Vám pomůžu

• 29. 7. 2008 15:23

peter (neregistrovaný)

Dobrý deň KAPI,
      dakujem za ochotu, ale ja som zamestnávateľa kontaktoval s termínom do 25.7.08 a zamestnávateľ nereaguje. Ja som si sľuboval pomoc od inšpektorátu práce, pretože na Slovenskú to funguje tak, že IP dá termín dokedy zamestnávateľ musí odstrániť nezrovnalosti a v prípade, že to neurobí tak pokutu, takže zamestnávateľ si to rozmyslí či odstráni pochybenia, alebo nie. Nie je mi známe ako to funguje v ČR, či IP dá nejaký termín na odstránenie pochybenia, resp. pokutu. Mne IP oznámil len toľko ,že došlo k pochybeniu zo strany zamestnávateľa, ale nie je
      možné z ich strany právneho vymáhania. Doporučujete mi príslušný úrad práce, nie som si istý, či má takéto kompetencie.
      Ďakujem.

• 29. 7. 2008 15:51

KAPI (neregistrovaný)

Já bych teda takto postupovala, dělám mzdovou účetní a s podobným případem se na mne obrátil kamarád. Zavolali jsem na úřad práce, pod který spadá daná firma s tím, že nedostal zápočtový list a ve firmě proběhla kotrola. A pak už se vše vyřešilo. Ještě se zeptátm, zda od všeho co jste posílal máte kopie a zda to bylo odesláno doporučeně? To je totiž velice důlžité. Pokud by se něco řešilo budete mít alespoň tak něco v ruce. Ale určitě bych na úřad zavolala a zeptala se, Uvidíte zda Vám tam nědko poradí. Na každám ÚP je právní oddělení tak bych to zkusila tam. Nebo tak vyzkoušejte linku 272 767 643 je to inspektorát práce a chtějte někoho kdo Vám poradí s vašim problémem. Většinou poradí dobře a jsou ochotní.

• 29. 7. 2008 16:50

Jiřka (neregistrovaný)

Pod ÚP již toto nespadá, nyní se kontrolou dodržování pravidel v pracovních vztazích zabývá příslušný inspektorát práce, jak píše Peter. Ale také myslím, že oni zaměstnavatele mohou donutit pouze nepřímo - tím že mu pohrozí pokutou nebo mu ji rovnou dají. Když mu dají pokutu, ale on Vám neplatí proto, že se mu nedostává financí, tak tím méně mu pak zbude pro Vás, protože nejprve to budou nárokovat oni (u úřadů to jde rychle, zaměstnavateli obstaví účet razdva). Co se týká potvrzení o zdanitelných příjmech, tak to je povinen vystavit na žádost (takže pokud to chcete mít jištěné, nejlépe písemnou) po zpracování poslední mzdy. Potvrzení o zaměstnání je povinen vydat v den skončení prac. poměru. Ale ani jedno potvrzení není povinen zasílat poštou - pouze vydat.

• 29. 7. 2008 21:38

peter (neregistrovaný)

Ďakujem za záujem, ale neviem či niečo vybavím , lebo moj pracovný pomer skončil 10/2007, mzdu mi nevyplatil od11/2006 a stále sa len so zamestnávateľom naťahujem, všetky dokllady som posielal doporučene / mám podacie lístky/ a samozrejme mám aj kopie. Len neviem či v ČR je trestné nevyplatenie mzdy /v SR je trestné/, prípadne nevydanie potvrdenia o zdaniteľných príijmoch a zápočet rokov.

• 29. 7. 2008 23:05

Jiřka (neregistrovaný)

Nejde o trestný čin (o něco níže píše VH, že u zaměstnavatele - FO jde o přestupek, u zaměstnavatele - PO jde o správní delikt, oboje s možností finančního postihu). Chcete říct, že jste u něj pracoval ještě téměř celý rok poté, co Vám neplatil?
      Ale jak jsem psala - potvrzení o zaměstnání není povinen zaslat, musíte si ho vyzvednout osobně. Stejně tak potvrzení o zdanitelných příjmech. Ale jestli Vám za rok 2007 žádnou mzdu nezaplatil, tak tato mzda a sražené daně by stejně byly vyloučené, takže byste tam měl pro zúčtování daní nulu. Nevím, co myslíte tím zápočtem roků, na potvrzení o zaměstnání se žádné předešlé roky neuvádějí, tam se uvádí pouze od kdy do kdy jste byl zaměstnán u něho. Pokud tím myslíte evidenční list pro důchod (s výdělkem za rok), pak ten měl za každý rok odevzat na sociálku a Vám dát kopii.
      Pro vymáhání dlužných mezd zbývá jedině soud.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).