Nefunkcni zabezpeceni domu + vloupani

• (neregistrovaný)

29. 7. 2008 20:17

Zdravim vsechny ctenare Business Centra.

Zadam o radu ohledne "kuriozni situace" v pripade zajisteni nestatniho ("nemagisterskeho") bytoveho domu.
    Pred cca. 1/2 rokem jsem koupil byt v obytnem dome na PHE 14.
    Tento dum byl a je atakovan najezdy zlodeju a dospelo to az do faze, ze nam v tomto dome nekdo z "najezdovych akteru" zdemoloval "sperhakem" automaticke zavirani vchodovych dveri.
    Vlastnik domu i spravce to odmita resit.
    Jelikoz jsou byty predane pred necelym 1/2 rokem - samozrejme nic takoveho jako "fond oprav", apod. neexistuje.
    Celou zalezitost jsem nahlasil i na Mestsky urad, ale ten to odmita resit s tim, ze se nejedna o statni byty (byty magistratu) a tudiz jim reseni vznikle situace neprislusi -(a to i pres to, ze jiz pres mesic v dane ulici nefunguje poulicni osvetleni -/v rezii MU/ , coz zlodejum jenom nahrava).
    Dale jsem podal trestni oznameni ohledne vloupani do objektu na neznameho pachatele pres Policii CR, ale ani zde si nemyslim, ze by byla sance situaci resit ci pozadovat z jejich strany po vlastnikovi ci spravci objektu zajisteni ?!
    Vychozi stav je takovy, ze je objekt dnem i noci nezajisteny, nefunguje automaticke zavirani (klicem vsak zamknout lze - ale to 80 % lidi ignoruje) - jelikoz dum je 1/2 na 1/2 slozeny z bytovych jednotek a firem, kterym je to zasadne jedno.

Poradil by mi prosim nekdo z vlastni zkusenosti ci obdobne situace, jak v takovemto pripade postupovat a kam onu skutecnost hlasit a dobrat se v teto "bananove republice" nejakeho reseni ?

Predem vsem diky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 7. 2008 20:18

Majitel bytu (neregistrovaný)

Re: Nefunkcni zabezpeceni domu + vloupan
      ... jeste doplnuji, ze Spravce domu na to reagoval nasledujicim verdiktem:

... ani jediny novy bytovy dum, ktery jsme prebirali do spravy, nebyl usetren ataku zlodeju a znicene vchodove dvere,tak, jak jste je nafotil, jsou u vsech objektu. Bohuzel je tato zalezitost neopravitelna, jedine je mozno vymenit cele dvere, ale to byste museli zapltit vy, majitele jednotlivych bytu, protoze to pojistovna odmita uhradit s tim, ze dvere jsou funkcni, jelikoz jdou zamykat klicem.

• 30. 7. 2008 10:53

právník (neregistrovaný)

Re: Nefunkcni zabezpeceni domu + vloupan
      Ze zkušenosti: Po 1/2 roce by již mohlo v domě být institucionalizováno Společenství vlastníků jednotek a včetně jeho orgánů. Ty by se měli obrátit na správce aby neprodleně (nejlevnější a pro kolaudaci dostatečné) plastové vchodové dveře nechal urychleně vyměnit za kovové. Náklady hradí majitelé bytů, není-li Fond oprav, tak se "složí". Pomoci také může kamera (či její blikající atrapa), nasměrovaná na dveře, automatické elektrické zamykání dveří a automatické rozsvěcení světla nad dveřmi při pohybu. Garantuji, že vlastníci bytů se začnou o vchodové dveře do domu zajímat až na dveře do jejich jednotky (sklepa, garáže) bude podniknut pokus o vloupání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).