Dědictví-daň

• (neregistrovaný)

30. 7. 2008 9:19

V říjnu 2007 nám zemřel otec, po kterém jsme zdědili rovným dílem nemovitost. Usnesení o dědictví bylo vydáno v květnu 2008. Nemovitost je již zapsána v KN. Nevím, kdo mi vyznačí datum právních účinků vkladu do KN. Nemovistost bychom (všichni sourozenci) chtěli prodat synovcovi. Jak to bude, prosím, s daněmi. Prosím, kam se máme obrátit pro vyznačení právních účinků-je-li to nutné? Děkuji. Jedná se mi o daň dědickou a v případě prodeje o daň z převodu z nemovitostí.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 7. 2008 9:46

p. (neregistrovaný)

Re: Dědictví-daň
      myslím že pokud se jedná o vklad do KN, tak Vám datum vyznačí právě ten Katastrální úřad.
      Pokud jste zdědili po otci, tak byste dědickou daň neměli platit, protože I. skupina je osvobozena.

Pokud byste nemovitost dále prodali, budete se řídit pro daň z převodu datumem právních účinků z kupní smlouvy a ne z usnesení o dědictví.

• 30. 7. 2008 10:36

právník (neregistrovaný)

Dědici se do katastru zapisují (jako vlastníci zděděné nemovitosti) na základě pravomocného usnesení soudu, které katastru zašle sám soud. Zápis do katastru se v tomto případě děje záznamem, takže jakékoliv vyznačování právních účinků zde odpadá.
      K danění dodávám, že byste měli zdanit i příjem - rozdíl mezi cenou zděděné nemovitosti v dědickém řízení a dosaženou cenou při koupi.

• 30. 7. 2008 11:16

baba (neregistrovaný)

Já si myslím, že tady je příjem osvobozen - § 4, odst. 1, písm. b) - prodej nemovitosti nabyté děděním v řadě přímé, zkracuje se doba 5 let ve vlastnictví o dobu po kterou byla neovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele. Takže pokud tam rodiče bydleli 5 let mělo by to být osvobozeno.

• 30. 7. 2008 17:26

NM (neregistrovaný)

Děkuji za reakce.Prosím, jak to ale bude s přiznáním k dani z nemovitostí? Pro tento účel musíme na soudu zjistit právní účinky záznamu do KN a podle toho dát přiznání k DzNem? Máme si určit jednoho spoluvlastníka jako zástupce pro podání přiznání k DzNem? Děkuji předem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).