Sazba DPH u restaurační činnosti

• (neregistrovaný)

30. 7. 2008 17:08

Dobrý den, přečetla jsem si historii dotazů na toto téma, předpokládám že u jídel, které si zákazník odnese "přes ulici" je snížená sazba DPH, ale nějak to nemůžu v příloze zákona o DPH najít... Hledala jsem to totiž v příloze č.2 -služby.
    Ještě bych potřebovala vědět, zda se snížená sazba vztahuje i na případ, kdy je jídlo uvařeno v kuchyni restaurace, poté převezeno ve várnicích např. do nějakého podniku pto jejich zaměstnance a pracovník z restaurace ho tam vydává po jednotlivých porcích. Nebo se v tomto případě musí uplatnit základní sazba DPH?
    Moc děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 7. 2008 19:50

anonym (neregistrovaný)

Re: Sazba DPH u restaurační činnosti
      1) Pokud prodáváte "přes ulici", jde o prodej zboží uvedené v příloze č. 1 : 01-23, 25
      Potraviny včetně nápojů (vyjma alkoholických, vymezených zvláštním právním předpisem70)), živá zvířata, semena a rostliny, a přísady případně krmiva; voda. Mimo zboží zařazeného do číselných kódů: 2203-2208.
      2) Totéž platí pro obědy, které si odveze odběratel a prodává je svým zaměstnancům. Zaměstnavatel je již ale zaměstnancům musí prodat se základní sazbou (dodání jídel vč. obsluhy).
      3) Ke zdanitelým plnění ve snížené sazbě musíte vést samostatnou evidenci.

• 1. 8. 2008 6:39

Zdeňka (neregistrovaný)

Děkuji zaodpověď, ale asi jsem se přesně nevyjádřila u druhého dotazu. Ty obědy doveze do jídelny DODAVATEL a zaměstnanec tohoto dovatele je tam vydává. Platí v tomto případě stále snížená sazba DPH??
      Děkuji

• 1. 8. 2008 13:58

anonym (neregistrovaný)

Uvedu na příkladu:
      V restauraci jsou uvařeny obědy mimo jiné i pro firmu XY. Firma XY si obědy ve varnicích převeze do firmy, kde ve vlastním stravovacím zařízení jejich zaměstnanec obědy vydává ostatním zaměstnancům firmy XY.
      Restaurace prodává tyto obědy s 9 % DPH - jde o dodávku potravin.
      Firma XY si uplatní 55 % do nákladů a zbytek budou zaměstnanci hradit. Úhrada od zaměstnanců již bude s 19 % DPH = jde o stravovací služby.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).