Re: DPP - musí být písemná?
>>>Dobrý den, tak už mám prostudovaný zákoník práce
>>>křížem krážem, ale nedozvěděla jsem se, zda musí být
>>>Dohoda
>>>o provedení práce sjednána písemně. Zákoník pouze
>>>praví, že pracovní smlouva musí být uzavřena písemně.
>>>U
>>>DPP a DPČ žádný takový výklad není.
§ 76 odst. 4 ZP ukládá povinnost uzavřít DPČ písemně, jinak je neplatná. U DPP není povinnost uzavírat ji písemně, stačí Vám písemný záznam o ústním sjednání DPP, kde uvedete prac.úkol, termín dokončení-předání, sjednanou odměnu, případně rozsah hodin, lze-li předem stanovit, limit 150 hod./rok.
Prac. OSSZ pak stačí předložit tento záznam, který máte do mzdového účetnictví jako podklad pro vyplacení odměny a daně. Pracovník nemusí tento záznam vůbec podepisovat.
>>>
>>>Moc prosím o vaše poznatky z praxe.
>>>
>>>Děkuji Hanka
>>pp a dpč písemná být musí. dpp písemná být nemusí,
>>ale
>>v případě sporu je to vždy lepší, máte doloženu
>>dohodnutou výši odměny i stanoveno jakou práci a v
>>jaké
>>době má být vykonána.
>
>při kontrole na OSSZ po mně chtěli vidět DPP. Měli
>jsme je, ale ptala jsem se, jestli je povinnost je mít
>písemně a vedoucí odboru kontroly mi řekla, že už ano.
>Nepídila jsem se po tom, jestli to má oporu v zákoně,
>ale chtěla je po mně
Re: DPP - musí být písemná?
Já bych upřesnila - na rozdíl od dřívější právní úpravy (ZP č. 65/1965 Sb.) se u DPP jedná o rozsah práce, nikoliv o předpokládaný rozsah práce. Mj. z tohoto důvodu i u dohod může nastat překážka v práci na straně zaměstnavatele, pokud nepřiděluje práci v rozsahu, jaký sjednal (tento institut není uveden mezi výjimkami, v nichž je aplikace právní úprava PP vyloučena).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 7. 2008 8:37
Dobrý den, tak už mám prostudovaný zákoník práce křížem krážem, ale nedozvěděla jsem se, zda musí být Dohoda o provedení práce sjednána písemně. Zákoník pouze praví, že pracovní smlouva musí být uzavřena písemně. U DPP a DPČ žádný takový výklad není.
Moc prosím o vaše poznatky z praxe.
Děkuji Hanka