DPP - musí být písemná?

• (neregistrovaný)

31. 7. 2008 8:37

Dobrý den, tak už mám prostudovaný zákoník práce křížem krážem, ale nedozvěděla jsem se, zda musí být Dohoda o provedení práce sjednána písemně. Zákoník pouze praví, že pracovní smlouva musí být uzavřena písemně. U DPP a DPČ žádný takový výklad není.

Moc prosím o vaše poznatky z praxe.

Děkuji Hanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 7. 2008 8:54

jarka M (neregistrovaný)

Re: DPP - musí být písemná?
      pp a dpč písemná být musí. dpp písemná být nemusí, ale v případě sporu je to vždy lepší, máte doloženu dohodnutou výši odměny i stanoveno jakou práci a v jaké době má být vykonána.

• 31. 7. 2008 9:57

j. (neregistrovaný)

při kontrole na OSSZ po mně chtěli vidět DPP. Měli jsme je, ale ptala jsem se, jestli je povinnost je mít písemně a vedoucí odboru kontroly mi řekla, že už ano. Nepídila jsem se po tom, jestli to má oporu v zákoně, ale chtěla je po mně

• 31. 7. 2008 10:01

pája (neregistrovaný)

>>>Dobrý den, tak už mám prostudovaný zákoník práce
      >>>křížem krážem, ale nedozvěděla jsem se, zda musí být
      >>>Dohoda
      >>>o provedení práce sjednána písemně. Zákoník pouze
      >>>praví, že pracovní smlouva musí být uzavřena písemně.
      >>>U
      >>>DPP a DPČ žádný takový výklad není.

§ 76 odst. 4 ZP ukládá povinnost uzavřít DPČ písemně, jinak je neplatná. U DPP není povinnost uzavírat ji písemně, stačí Vám písemný záznam o ústním sjednání DPP, kde uvedete prac.úkol, termín dokončení-předání, sjednanou odměnu, případně rozsah hodin, lze-li předem stanovit, limit 150 hod./rok.
      Prac. OSSZ pak stačí předložit tento záznam, který máte do mzdového účetnictví jako podklad pro vyplacení odměny a daně. Pracovník nemusí tento záznam vůbec podepisovat.
      >>>
      >>>Moc prosím o vaše poznatky z praxe.
      >>>
      >>>Děkuji Hanka
      >>pp a dpč písemná být musí. dpp písemná být nemusí,
      >>ale
      >>v případě sporu je to vždy lepší, máte doloženu
      >>dohodnutou výši odměny i stanoveno jakou práci a v
      >>jaké
      >>době má být vykonána.
      >
      >při kontrole na OSSZ po mně chtěli vidět DPP. Měli
      >jsme je, ale ptala jsem se, jestli je povinnost je mít
      >písemně a vedoucí odboru kontroly mi řekla, že už ano.
      >Nepídila jsem se po tom, jestli to má oporu v zákoně,
      >ale chtěla je po mně

• 31. 7. 2008 10:10

VH (neregistrovaný)

Já bych upřesnila - na rozdíl od dřívější právní úpravy (ZP č. 65/1965 Sb.) se u DPP jedná o rozsah práce, nikoliv o předpokládaný rozsah práce. Mj. z tohoto důvodu i u dohod může nastat překážka v práci na straně zaměstnavatele, pokud nepřiděluje práci v rozsahu, jaký sjednal (tento institut není uveden mezi výjimkami, v nichž je aplikace právní úprava PP vyloučena).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).