Re: Odpisy DHIM
U nakoupeného auta můžete uplatnit celý odpis. U prodaného auta mohla účetní v roce 2005 uplatnit taky celý odpis. O daňových odpisech účtovat nemusíte, pokud jsou jiné, rozdíl uvedete jen v daňovém přiznání. O účetních odpisech účtovat musíte.Účetní odpisy vyjadřují skutečný opotřebený stav věci.
Není povinnost účtovat o účetních odpisech měsíčně, tudíž je možné je jednorázově spočítat na konci roku, jinak předpokládám, že obraty vám sám počítá program.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
31. 7. 2008 10:31
Dobrý den, přečetla jsem všechny příspěvky, ale přesto bych se chtěla zeptat. S.r.o. pořídila 15.7.08 os.aut. za 550 000, metoda odpisování zrychlená, mohu dát na konci roku "celý odpis" nebo jen "1/2".
Dále stroj, který byl pořízen k 31.12.05, prodán 23.1. 08., dala jsem do nákladů zůst. cenu, mohu dát ještě i 1/2 odpis na konci roku 2008.
Předchozí účetní dala na konci roku 05, hned celou roční částku odpisu do nákladů. Byl na to nárok?
Dále jsem se dočetla, že v hlavní knize musí být zaúčtovány obraty na jednotl. účtech alespoň za kal. měsíc.
Nic takového tady předchozí účetní nědělala. Na konci roku jí odpisy sám spočítal a zaúčtoval program. Žádné rozúčtování na měsíce nevidím. Musím účtovat o účetních a daňových odpisech zvlášť - jaký je v tom rozdíl a jak by to tedy mělo být správně zaúčtováno.
Předem všem moc děkuji.