Re: Rodičovský příspěvek
Aha, tak mně ještě napište, kdy Váš prac. poměr v tom lednu začal a kdy máte rodit.
Takže z OSVČ na mateřské dávky mít nárok nebudete. Ale pokud nasčítáte 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu, tak byste měla nárok na mateřské dávky na základě toho skončeného zaměstnání. Do těchto dnů se počítá doba, kdy máte zaměstnavatele, doba evidence na ÚP, doba pobírání nemocenských nebo mateřských dávek po skončení prac. poměru...
Takže když sečteme dobu, kdy jste měla zaměstnavatele (29.1. - 31.5.), to dělá 124 kal. dnů. Předpokládám, že budete marodit až do nástupu na mateřskou (na kterou musí být nástup přesně 42 kal. dnů před předpokládaným dnem porodu, takže na ni musíte nastoupit 5. 10., ne 15.10.! Nemoc musí trvat do 4.10.), takže od 1.6. do 4.10 to dělá 126 kal. dnů nemoci po skončení prac. poměru. 124 + 126 = 250 kal. dnů. Ke dni nástupu na mateřskou tedy ještě nebudete splňovat tu podmínku 270 kal. dnů pro nárok na mateřské dávky. Pokud se Vám ale povede porodit 16. 11., přičte se k tomu ještě 42 kal. dnů (od 5.10. do 15.11.), a dohromady Vám to dá 292 kal. dnů. Takže splníte 270 kal. dnů a ještě budete mít 22 dnů rezervu pro případ, že byste porodila o něco dřív. Pokud ale porodíte o 23 dnů dřív, nárok na mateřské dávky padá, je to dost těsné. Formulář od lékaře o nástupu na MD odevzdáte tomu zaměstnavateli, ale ve Vašem případě asi bude s výplatou čekat, jestli se Vám skutečně podaří naplnit těch 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu.
Moc Vám děkuji za pečlivé vysvětlení celé této záležitosti a za Vámi věnovaný čas, který jste nad tím strávila. Moc díky Zita
>Takže z OSVČ na mateřské dávky mít nárok nebudete. Ale
>pokud nasčítáte 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech
>před skutečným dnem porodu, tak byste měla nárok na
>mateřské dávky na základě toho skončeného zaměstnání. Do
>těchto dnů se počítá doba, kdy máte zaměstnavatele,
>doba evidence na ÚP, doba pobírání nemocenských nebo
>mateřských dávek po skončení prac. poměru...
>Takže když sečteme dobu, kdy jste měla zaměstnavatele
>(29.1. - 31.5.), to dělá 124 kal. dnů. Předpokládám,
>že budete marodit až do nástupu na mateřskou (na kterou
>musí být nástup přesně 42 kal. dnů před předpokládaným
>dnem porodu, takže na ni musíte nastoupit 5. 10., ne
>15.10.! Nemoc musí trvat do 4.10.), takže od 1.6. do
>4.10 to dělá 126 kal. dnů nemoci po skončení prac.
>poměru. 124 + 126 = 250 kal. dnů. Ke dni nástupu na
>mateřskou tedy ještě nebudete splňovat tu podmínku 270 kal.
>dnů pro nárok na mateřské dávky. Pokud se Vám ale
>povede porodit 16. 11., přičte se k tomu ještě 42 kal. dnů
>(od 5.10. do 15.11.), a dohromady Vám to dá 292 kal.
>dnů. Takže splníte 270 kal. dnů a ještě budete mít 22
>dnů rezervu pro případ, že byste porodila o něco dřív.
>Pokud ale porodíte o 23 dnů dřív, nárok na mateřské
>dávky padá, je to dost těsné. Formulář od lékaře o
>nástupu na MD odevzdáte tomu zaměstnavateli, ale ve Vašem
>případě asi bude s výplatou čekat, jestli se Vám
>skutečně podaří naplnit těch 270 kal. dnů pojištění ve dvou
>letech před skutečným dnem porodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 7. 2008 11:23
Od poloviny roku 2006 do konce roku 2007 jsem neměla v ČR žádného zaměstavatele a nebyla jsem přihlášená na SP. V lednu 08 jsem nastoupila do zaměstání a v únoru jsem neplánovaně otěhotněla. Zaměstnavatel se mnou proto rozvázal pracovní poměr ve zkušební době. Jsem závoveň stále OSVČ, jsem v neschopnosti a bývalý zaměstnavatel mi stále vyplácí nemocenské dávky.
Nemám nárok ani na rodičovský příspěvek ani na porodné? Jaké jsou podmínky?