Nárok na dovolenou?

• (neregistrovaný)

3. 8. 2008 21:17

Polovinu měsíční pracovní doby pracuji přímo v objektu firmy danou denní pracovní dobu, druhou polovinu pracuji administrativně doma nebo v terénu. Každý den musím být na telefonu - ve dne v noci, soboty neděle, svátky, pokud se něco vyvrbí musím na firmu ať se děje co se děje.
    Účetní mi tvrdí, že nemám určenou na kterou polovinu měsíční pracovní doby mám nárok na dovolenou, tedy že pokud si chci vzít např.3 dny dovolené na práci přímo ve firmě musím si vzít tu samou dovolenou i na práci mimo. Jinak se mi 3 dny rozpůlí a ve firmě nebudu pouze 1,5 dne.
    I přesto musím v době dovolené pořád být na telefonu a "po ruce". Poradíte kde je pravda? Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 8. 2008 7:19

xy5 (neregistrovaný)

Re: Nárok na dovolenou?
      dovolenou určuje zam-tel (určitě by se neměly dávat dny dovolené v půldnech)

• 5. 8. 2008 12:15

Katuška (neregistrovaný)

Re: Nárok na dovolenou?
      dovolená může být čerpána po půldnech, ale alespoň jedna část musí být 14 dní vcelku.

Pokud zaměstnavatel vyžaduje, abyste kdykoliv byla na telefonu a "po ruce", jedná se dle mého názoru o pohotovost mimo pracoviště, za kterou by Vám měl platit. Pokud Vás však odvolá z dovolené, musí Vám uhradit náklady, které Vám tímto vzniknou. Pochybuji, že tuto pohotovost po Vás může chtít v době dovolené.

S počítáním dovolené to závisí na tom, jak máte rozvrženou pracovní dobu. Jestli máte rozvrženou jen část prac. doby (ve firmě) a část "doma" je tzv. pružná, pak zaměstnavatel musí mít pro účely výpočtu náhrad stanovené rozvžení týdenní pracovní doby do směn. Podle nich pak čerpáte dovolenou a máte zaplacenou náhradu za tu dobu, na kterou připadne stanovená směna. Myslím, že to, jestli pružnou část pracovní doby odpracujete doma či ve firmě, nemá na výši a čerpání dovolené vliv.
      Pokud máte rozvrženou celou pracovní dobu (i tu, kterou odpracujete doma), pak Vám přísluší dovolená a náhrada za dovolenou za dobu, na kterou by jinak připadla směna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).