Jakou smlouvu uzavřít s vnučkou

• (neregistrovaný)

4. 8. 2008 8:13

Mám letní cukrárnu a vnučka mi občas vypomůže v prodejně. Aby bylo uděláno všem nařízením za dost, měla bych mít s ní asi uzavřenou nějakou smlouvu- jakou a v jakém rozsahu. Také jak je to se zdaněním její odměny a jakou nenižší odměnu lze do smlouvy napsat. Pracuje jen občas v neděli max. 4 hodiny. Nikdy jsem žádnéh zaměstnance neměla a s pracovním právem-lze-li to tak nazvat, nemám žádné zkušenosti.
    Děkuji předem za odpověď a radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 8. 2008 8:20

xy5 (neregistrovaný)

Re: Jakou smlouvu uzavřít s vnučkou
      pokud chcete mít vše, co se týká zákonů v pořádku, potom s ní dojednejte dohodu o provedení práce (do 150 hod./rok), pokud ona nemá jiného zam-tele, potom ať podepíše daň.prohlášení, budete jí uplatňovat slevu na poplatníka - 2070 Kč, slevu na studenta - 335 Kč (musí doložit potvrz. o studiu)
      z DoPP se nesráží zdravotní ani sociální pojištění
      nevím, jestli nemusí mít vnučka nějaký zdravotní průkaz, pokud pracuje v potravinářství

• 4. 8. 2008 8:31

jarka M (neregistrovaný)

Re: Jakou smlouvu uzavřít s vnučkou
      Uděla bych dohodu o provedení práce, neodvádělo by se tak soc. ani zdravotní, ale přihlašte se na FÚ k odvodu daně ze závislé činnosti a k zvláštní sazbě daně (tzv.dani srážkové). Budete muset každy rok udělat roční hlášení na FÚ i když bude nulové. Tedy např., že vnučka podepíše daňové prohlášení a po uplatnění odpoč.položky nevyjde k odvodu žádná daň. Nejnižší odměna je věcí dohody, ale na dpp dáváme 50,-na hod, pokud je práce odvedena bezvadně dáváme odměnu. Dobu napište od ......do 31.12.2008 , do vyčerpání max. 150 hodin za rok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).