Zaměstnanec v PN chodí do práce

• (neregistrovaný)

4. 8. 2008 8:27

Mám dotaz, zaměstnanc je v pracovní neschopnosti a "dobrovolně" chodí do práce a normálně pracuje. Když pominu nepochopitelnost vydané PN, náleží zaměstnanci vůbec nemocenské dávky? Děkuji za info.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 8. 2008 8:30

an (neregistrovaný)

Re: zaměstnanec v PN chodí do práce
      Při PN zaměstnanec NESMÍ chodit do práce. Měli byste kontaktovat lékaře nebo OSSZ. Jinak mu nenáleží mzda a nemocenské dávky může mít krácené. Hlavně byste ho neměli nechat při PN chodit do práce a pracovat.

• 4. 8. 2008 8:44

Advances (neregistrovaný)

Já jsem se dočetla někde, že je to porušení léčebného režimu, ale zaměstnavatel to po něm nevyžaduje, aby chodil, ale jistě je rád, já jako mzdová účetní ale nevím, jak postupovat. Jestli bez vědomí zaměstnavatele mám nahlásit tento případ, nebo nechat na uvážení zaměstnavatele. (který jistě rád zamlčí takovou skutečnost).

• 4. 8. 2008 9:41

an (neregistrovaný)

A jak ji může zamlčet ? To ho nebude platit ? Vy přece nemůžete vyplácet zároveň mzdu a nemocenské dávky !!

• 4. 8. 2008 9:45

xy5 (neregistrovaný)

Pokud zam-ec chodí do zaměstnání, tak si neměl nechat vystavit neschopenku (nebo ať ji donese ve svém volnu k lékaři, aby mu ji zrušil)

• 4. 8. 2008 10:01

xy5 (neregistrovaný)

je mi divné, že necháte zam-ce pracovat, když má neschopenku (to, že nemůže mít souběh neschopenky se mzdou, je snad jasné),
      představte si situaci, že by se mu stal pracovní úraz (a v té době měl pro tuto práci vystavenou PN), tak to by bylo sousto pro kontroly, že?

• 4. 8. 2008 9:47

Já vím, proto jsem se chtěla tady ujistit a zjistit, co mám dělat. Dala jsem to řediteli k rozhodnutí, ten mi jistě řekne, ať si toho nevšímám, vyplatím dávky a práce bude odvedena. Bohužel, tak to zřejmě dopadne. Jen jsem chtěla být krytá. Nicméně moc děkuji za radu.

• 4. 8. 2008 9:57

Katuška (neregistrovaný)

>>>>>Mám dotaz, zaměstnanc je v pracovní neschopnosti a
      >>>>>"dobrovolně" chodí do práce a normálně pracuje. Když
      >>>>>pominu nepochopitelnost vydané PN, náleží zaměstnanci
      >>>>>vůbec nemocenské dávky? Děkuji za info.

>>>Já jsem se dočetla někde, že je to porušení léčebného
      >>>režimu, ale zaměstnavatel to po něm nevyžaduje, aby
      >>>chodil, ale jistě je rád, já jako mzdová účetní ale
      >>>nevím, jak postupovat. Jestli bez vědomí
      >>>zaměstnavatele
      >>>mám nahlásit tento případ, nebo nechat na uvážení
      >>>zaměstnavatele. (který jistě rád zamlčí takovou
      >>>skutečnost).
      >>
      >>A jak ji může zamlčet ? To ho nebude platit ? Vy
      >>přece
      >>nemůžete vyplácet zároveň mzdu a nemocenské dávky !!
      >
      >Já vím, proto jsem se chtěla tady ujistit a zjistit,
      >co mám dělat. Dala jsem to řediteli k rozhodnutí, ten
      >mi jistě řekne, ať si toho nevšímám, vyplatím dávky a
      >práce bude odvedena. Bohužel, tak to zřejmě dopadne.
      >Jen jsem chtěla být krytá. Nicméně moc děkuji za radu.

řídila bych se tím, na co máte "papíry", pokud tedy jako podklad pro mzdy dostanete zároveň neschopenku a na tu samou dobu i docházku s odpracovanou dobou, proplatíte jen mzdu, ale nemocenské ne - ztrácí na ně nárok. Pokud byste proplatila obojí, první kontrola z OSSZ na to přijde a přeplacené dávky označí jako nedoplatek pojistného, vypočtou úroky a klidně napaří i pokutu. Taky ho můžete "prásknout" a nechat mu poslat kontrolu, zda je doma a dodržuje léčebný režim.

• 4. 8. 2008 10:21

an (neregistrovaný)

Obávám se, že tak jednoduché to mít nebudete, vy myslíte, že se zaměstnanec spokojí s nem. dávkami bez platu ? Ledaže by mu zaměstnavatel místo platu dal odměnu. Nezávidím vám to.

• 4. 8. 2008 10:27

Katuška (neregistrovaný)

Jako mzdovka navíc máte také nějakou odpovědnost a pokud máte podklady (docházku) s odpracovanou dobou, pak prostě nemocenské vyplatit nesmíte.

• 4. 8. 2008 10:38

>>>>>>>Mám dotaz, zaměstnanc je v pracovní neschopnosti a
      >>>>>>>"dobrovolně" chodí do práce a normálně pracuje. Když
      >>>>>>>pominu nepochopitelnost vydané PN, náleží zaměstnanci
      >>>>>>>vůbec nemocenské dávky? Děkuji za info.
      >>>>>>
      >>>>>>Při PN zaměstnanec NESMÍ chodit do práce. Měli byste
      >>>>>>kontaktovat lékaře nebo OSSZ. Jinak mu nenáleží mzda
      >>>>>>a
      >>>>>>nemocenské dávky může mít krácené. Hlavně byste ho
      >>>>>>neměli nechat při PN chodit do práce a pracovat.
      >>>>>

>>>
      >>>Já vím, proto jsem se chtěla tady ujistit a zjistit,
      >>>co mám dělat. Dala jsem to řediteli k rozhodnutí, ten
      >>>mi jistě řekne, ať si toho nevšímám, vyplatím dávky a
      >>>práce bude odvedena. Bohužel, tak to zřejmě dopadne.
      >>>Jen jsem chtěla být krytá. Nicméně moc děkuji za
      >>>radu.
      >>
      >>Obávám se, že tak jednoduché to mít nebudete, vy
      >>myslíte, že se zaměstnanec spokojí s nem. dávkami bez
      >>platu
      >>? Ledaže by mu zaměstnavatel místo platu dal odměnu.
      >>Nezávidím vám to.
      >
      >Jako mzdovka navíc máte také nějakou odpovědnost a
      >pokud máte podklady (docházku) s odpracovanou dobou, pak
      >prostě nemocenské vyplatit nesmíte.

Podklady s odpracovanou dobou nedostávám, pokud není překážka na straně zaměstnance (dovolená, PN) automat. je odprac. doba. Odpovědnost cítím, proto jsem požádala ředitele org., aby mi sdělil rozhodnutí, sama k podání zprávy na OSSZ nemám jaksi "pravomoce". Dám vám vědět, jak to tady dopadlo. Můj tip je, že se zavřou oči, nemám se o to starat a držet ústa.Možná ještě vynadáno . Njn takhle to někde chodí. :-((

• 4. 8. 2008 14:33

Katuška (neregistrovaný)

rozumím, máte podklady jen k nepřítomnosti, pak můžete postupovat skutečně tak, že dávky vyplatíte (na to máte neschopenku) a celou dobu nemoci budete považovat za neodpracovanou (k tomu, že pracoval, nemáte vlastně žádný "papír" a logicky postupujete podle toho, co máte). Prostě pro Vás v práci nebyl a nic neodpracoval. To, že jste ho tam třeba potkala, můžete brát tak, že se prostě zastavil něco donést nebo tak, ale nepracoval, tudíž léčebný režim podle Vás neporušil. Problém by nastal, pokud by tu práci chtěl proplatit a případně začal prokazovat, že v práci byl. I pak by to asi byl problém jeho nadřízeného, Vy přece nemusíte zjišťovat, jestli skutečně pracoval, nebo si přišel pokecat s kolegy v době vycházek. I tak je to ošemetné.
      Ještě mě napadá jedna věc, kdo podepisuje neschopenku za zaměstnavatele a uvádí dobu práce - naposledy pracoval a začal vykonávat výd. činnost? Pokud je to Váš šéf, jste vlastně z obliga i ten zaměstnanec na neschopence prohlašuje, že nevykovánal výdělečnou činnost. Takže můžete postupovat podle podkladů, které máte, těžko Vám někdo dokáže, že jste věděla, že pracoval.

• 4. 8. 2008 10:32

Já sobě také ne :-)) Ale když předloží pracovní neschopnost, jak může chtít výplatu? Já mu sdělím, že předložil potvrzení o PN a pokud chodil do práce, měl ukončit PN. To mi přijde jako logické. Já bych Vám napsala, co si o tom myslím, ale budu slušná :-)))

• 4. 8. 2008 10:37

Katuška (neregistrovaný)

Re: mzda má přednost
      >>>>>>>Mám dotaz, zaměstnanc je v pracovní neschopnosti a
      >>>>>>>"dobrovolně" chodí do práce a normálně pracuje. Když
      >>>>>>>pominu nepochopitelnost vydané PN, náleží zaměstnanci
      >>>>>>>vůbec nemocenské dávky? Děkuji za info.

>>Obávám se, že tak jednoduché to mít nebudete, vy
      >>myslíte, že se zaměstnanec spokojí s nem. dávkami bez
      >>platu
      >>? Ledaže by mu zaměstnavatel místo platu dal odměnu.
      >>Nezávidím vám to.
      >
      >Já sobě také ne :-)) Ale když předloží pracovní
      >neschopnost, jak může chtít výplatu? Já mu sdělím, že
      >předložil potvrzení o PN a pokud chodil do práce, měl
      >ukončit PN. To mi přijde jako logické. Já bych Vám napsala,
      >co si o tom myslím, ale budu slušná :-)))

Pokud budete mít "papír", že odpracoval nějakou dobu, MUSÍTE mu to zaplatit (mzda je nároková) a PN NEVYPLATÍTE, protože tím ztratí nárok (nemocenské dávky nepřísluší za dobu v níž zaměstnanec vykonával výdělečnou činnost v tom zaměstnání, z něhož mu vznikl nárok na ND)

• 4. 8. 2008 10:42

Takže pokud by mi vedení dalo podklad, které dny byl v práci, tak mu "přeruším"? DNP a vyplatím mzdu, na ostatní dny by platila neschopenka? A jak to potom eviduji v likvidaci nemocenské? vypsáním těch dnů, za které nenáleží DNP?

• 4. 8. 2008 12:24

MM (neregistrovaný)

No, sama od sebe nemůžete zasahovat do vystavené neschopenky. To je snad v pravomoci pouze lékaře, aby posoudil, kdy je zaměstnanec schopen či neschopen práce. Pokud zaměstnanec dostal neschopenku a přesto pracuje, ztrácí neschopenka své opodstatnění. Zavolala bych ošetřujícímu lékaři, že zaměstnanec s vystavenou neschopenkou pracuje (aby byl v obraze, až pán přijde na kontrolu). V žádném případě bych neproplatila nem.dávky (jste zřejmě VO) a proplatila bych odpracované směny. Nic jiného vám totiž nezbývá, jinak si koledujete jako mzdovka o malér. Máte zodpovědnost z titulu své funkce a vy jako mzdová víte, že NESMÍTE proplácet dávky a současně mzdu. Pokud máte šéfy tupouny, kteří toto nechápou, trvejte na písemném příkazu, že máte porušit zákon. Pochybuju, že se najde odvážlivec, který takovou kravinu hodí na papír. A určitě vás kvůli tomu nevyhodí, nebojte. Mzdovky nerostou na stromech...:))

• 4. 8. 2008 16:05

Jiřka (neregistrovaný)

Podívejte, když už k tomu takto došlo - navrhněte vedení toto řešení: vůbec toho zaměstnance nevykazujte v oficiální docházce (do té dejte nemoc), spočítejte kolik si tou prací v nemoci vydělal a napište mu dohodu o provedení práce (na jinou práci než má v prac. smlouvě, jako že třeba něco udělal doma a tím neporušil léčebný režim).

• 7. 8. 2008 13:02

Bobina (neregistrovaný)

Myslím si, že jistý zaměstnanec je domluvený s vedením a pracuje normálně na černo, budete mu proplácet nemocenskou a odměnu za vykonanou práci dostane "bokem". U nás to takhle funguje, ikdyž mi to leze krkem. Je to tzv. postup některých čekých zaměstnavatelů, spíš ale převážně menších firem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).