2. těhotenství a nástup na PN

• (neregistrovaný)

4. 8. 2008 12:49

Dobrý den.
    Před několika dny jsem četla dotaz, kdy by paní měla nastoupit po rodičovské dovolené. Ale otěhotněla a ze zdravotních důvodů musí jít na PN. Má sestra je na tom stejně. Chtěla bych se zeptat jestli budou pobírat nemocenské dávky a z čeho se budou počítat. A následně z čeho se bude počítat výše mateřských dávek.
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 8. 2008 15:17

Katuška (neregistrovaný)

Re: 2. těhotenství a nástup na PN
      Nemocenské dávky pobírat bude (stále je zaměstnaná). ND by se měly počítat z posledního průměru pro nemoc, ať se podívá na poslední výplatní pásku. Z toho samého se bude počítat i mateřská.

• 4. 8. 2008 15:53

Jiřka (neregistrovaný)

Nebude to z posledního průměru. Rozhodné období je dané jak pro výpočet nemocenské tak pro výpočet mateřských dávek. Tzn. 12 měsíců před měsícem, ve kterém byl začátek marodění a 12 měsíců před měsícem nástupu na MD (takže se bude počítat průměr pro nemoc a pak znova průměr pro mateřskou). Pokud v těchto 12ti měsících nebyl žádný příjem a odpracovaný den, jde se vždy o další 3 měsíce zpátky až se nalezne tříměsíční období, ve kterém byl nějaký příjem a odpracovaný den.

• 4. 8. 2008 16:58

Linda (neregistrovaný)

Děkuji moc za odpovědi.
      Ještě jeden dotaz bych měla.
      Sestra by měla brát do 4 let díděte ještě rodičovský příspěvek, bude ho stále pobírat když bude na PN?

• 4. 8. 2008 17:09

Jiřka (neregistrovaný)

Pochopila jsem dotaz správně, že dítěti budou 3 roky a sestře tedy končí rodičovská dovolená a měla by nastoupit do práce. Protože je ale těhotná a má rizikové těhotenství, do práce nemůže nastoupit a proto jí lékař vystaví neschopenku ode dne, kdy měla po rodičovské nastoupit. A marodit bude třeba až do nástupu na druhou mateřskou? Pokud je to tak, pak ano - přestože bude pobírat nemocenkou, bude pobírat i rodičovský příspěvek, pokud ovšem dodrží podmínku k jeho pobírání a nebude dávat dítě na víc než 4 h denně do školky. V takovém případě ho bude pobírat do nástupu na mateřskou. Pak při pobírání mateřské již rodičovský příspěvek pobírat nebude. A ještě v jednom případě by jí rod. příspěvek nenáležel - pokud by byla dlouhodobě hospitalizována. Pak by myslím od 3. měsíce hospitalizace nenáležel, ale může o něj v tom případě požádat manžel.

• 4. 8. 2008 17:14

Linda (neregistrovaný)

Ano, je to tak.
      Děkuji moc za odpovědi.
      Přeji krásný zbytek dne

• 5. 8. 2008 13:42

Lucie (neregistrovaný)

Pochopila jsem dotaz správně, že dítěti budou 3 roky a
      >sestře tedy končí rodičovská dovolená a měla by
      >nastoupit do práce. Protože je ale těhotná a má rizikové
      >těhotenství, do práce nemůže nastoupit a proto jí lékař
      >vystaví neschopenku ode dne, kdy měla po rodičovské
      >nastoupit. A marodit bude třeba až do nástupu na druhou
      >mateřskou? Pokud je to tak, pak ano - přestože bude
      >pobírat nemocenkou, bude pobírat i rodičovský příspěvek,
      >pokud ovšem dodrží podmínku k jeho pobírání a nebude
      >dávat dítě na víc než 4 h denně do školky. V takovém
      >případě ho bude pobírat do nástupu na mateřskou. Pak při
      >pobírání mateřské již rodičovský příspěvek pobírat
      >nebude. A ještě v jednom případě by jí rod. příspěvek
      >nenáležel - pokud by byla dlouhodobě hospitalizována. Pak
      >by myslím od 3. měsíce hospitalizace nenáležel, ale
      >může o něj v tom případě požádat manžel.

Dobrý den, já se přidám do debaty- mám podobný problém. V prosinci mi ale končí rodič. přísp. úplně a rodit budu až v květnu. jsem stále zaměstnaná. Mohli byste mi, prosím, poradit, co já budu pobírat za peníze? Je to stejné jako u této paní?A od ledna by mě měla/ mohla doktorka napsat na nemocenskou? Dělám v restauraci, takže tam nebude možné s břichem pracovat...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).