Re: 2. těhotenství a nástup na PN
Nebude to z posledního průměru. Rozhodné období je dané jak pro výpočet nemocenské tak pro výpočet mateřských dávek. Tzn. 12 měsíců před měsícem, ve kterém byl začátek marodění a 12 měsíců před měsícem nástupu na MD (takže se bude počítat průměr pro nemoc a pak znova průměr pro mateřskou). Pokud v těchto 12ti měsících nebyl žádný příjem a odpracovaný den, jde se vždy o další 3 měsíce zpátky až se nalezne tříměsíční období, ve kterém byl nějaký příjem a odpracovaný den.
Děkuji moc za odpovědi.
Ještě jeden dotaz bych měla.
Sestra by měla brát do 4 let díděte ještě rodičovský příspěvek, bude ho stále pobírat když bude na PN?
Pochopila jsem dotaz správně, že dítěti budou 3 roky a sestře tedy končí rodičovská dovolená a měla by nastoupit do práce. Protože je ale těhotná a má rizikové těhotenství, do práce nemůže nastoupit a proto jí lékař vystaví neschopenku ode dne, kdy měla po rodičovské nastoupit. A marodit bude třeba až do nástupu na druhou mateřskou? Pokud je to tak, pak ano - přestože bude pobírat nemocenkou, bude pobírat i rodičovský příspěvek, pokud ovšem dodrží podmínku k jeho pobírání a nebude dávat dítě na víc než 4 h denně do školky. V takovém případě ho bude pobírat do nástupu na mateřskou. Pak při pobírání mateřské již rodičovský příspěvek pobírat nebude. A ještě v jednom případě by jí rod. příspěvek nenáležel - pokud by byla dlouhodobě hospitalizována. Pak by myslím od 3. měsíce hospitalizace nenáležel, ale může o něj v tom případě požádat manžel.
Pochopila jsem dotaz správně, že dítěti budou 3 roky a
>sestře tedy končí rodičovská dovolená a měla by
>nastoupit do práce. Protože je ale těhotná a má rizikové
>těhotenství, do práce nemůže nastoupit a proto jí lékař
>vystaví neschopenku ode dne, kdy měla po rodičovské
>nastoupit. A marodit bude třeba až do nástupu na druhou
>mateřskou? Pokud je to tak, pak ano - přestože bude
>pobírat nemocenkou, bude pobírat i rodičovský příspěvek,
>pokud ovšem dodrží podmínku k jeho pobírání a nebude
>dávat dítě na víc než 4 h denně do školky. V takovém
>případě ho bude pobírat do nástupu na mateřskou. Pak při
>pobírání mateřské již rodičovský příspěvek pobírat
>nebude. A ještě v jednom případě by jí rod. příspěvek
>nenáležel - pokud by byla dlouhodobě hospitalizována. Pak
>by myslím od 3. měsíce hospitalizace nenáležel, ale
>může o něj v tom případě požádat manžel.
Dobrý den, já se přidám do debaty- mám podobný problém. V prosinci mi ale končí rodič. přísp. úplně a rodit budu až v květnu. jsem stále zaměstnaná. Mohli byste mi, prosím, poradit, co já budu pobírat za peníze? Je to stejné jako u této paní?A od ledna by mě měla/ mohla doktorka napsat na nemocenskou? Dělám v restauraci, takže tam nebude možné s břichem pracovat...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 8. 2008 12:49
Dobrý den.
Před několika dny jsem četla dotaz, kdy by paní měla nastoupit po rodičovské dovolené. Ale otěhotněla a ze zdravotních důvodů musí jít na PN. Má sestra je na tom stejně. Chtěla bych se zeptat jestli budou pobírat nemocenské dávky a z čeho se budou počítat. A následně z čeho se bude počítat výše mateřských dávek.
Děkuji za odpověď