Mám zkušenosti s daňovou evidencí,tiskárnu by jste si měla zahrnout do majetku firmy,pokud ji máte již dlouho a nemáte na ni doklad,můžete ji zahrnout do drobného majetku a nedávat jako daňově uznatelný výdaj.To samé s mobilem.Pak si můžete odepisovat věci související s tiskárnou a mobilem.
Ještě dodám, že jsem na rodičovské dovolené a příjem z ŽL je pro mě vedlejší. Děkuji všem za odpovědi.
Na to,co lze uplatnit jako daňově uznatelné výdaje, nemá vliv jestli je činost hlavní nebo vedlejší.
Propočtěte si jestli by opravdu nebylo výhodnější uplatňovat výdaje % z příjmů,jak radí pan Molín.Pak nemusíte přemýšlet a dokazovat co do výdajů patří a co ne.Pokud máte daňovou evidenci a nejste plátce DPH,vedete pak jen příjmy a závazky a pohledávky.Výdaje vypočtete % z příjmů.
Dobrý den, nechci zakládat nové téma. Zajímá mne takřka totéž...
Zřizuji si živnost na prodej bude to pro mne vedlejší činnost, hlavní je studium na Vš.
Chci se zeptat, co vše je možné zahrnout do nákladů(např. oblečení - boty, ponožky, rukavice, bunda/mobil - paušál, pořízení nového mobilu/auto - benzín, pneu, stěrače/grogeri - mýdlo, ručníky/ fotoaparát - je možné si odečíst i foťák).
Děkuji za odpovědi.
Petra
Procentem příjmů nejste v mínusu nikdy.
Procento příjmů se rozumí stanovení nákladů. U živnostníků je to 60 % z příjmů. Tj. pokud máte příjmy 10 000 Kč pak výdaje jsou 6 000 Kč a základ daně pak 4 000 Kč.
V mínusu můžete být jedině tak, že stanovíte náklady skutečně (ne pomocí procenta příjmů).
A samozřejmě platí (alespoň v daních), že čím menší máte zisk tím méně platíte na daní. U sociální a zdravotního to tak být nemusí (hlavně díky povinnému minimálnímu odvodu při podnikání jako hlavní činnosti).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2010 10:04
Dobrý den,
prosím o radu, co vše lze dát do nákladů - když se zabývám např. tvorbou grafiky, můžu do nákladů dávat věci jako tonery do tiskárny, kterou nemám vedenou v účetnictví, ale tisknu na ní? Nebo třeba knihy o účetnictví? A jak je to s fakturama za mobilní telefon, který nemám vedený v podnikání, ale používám ho na pracovní hovory?
Moc díky za reakce.