Zdanění paušálem - ano či ne?

• (neregistrovaný)

17. 3. 2011 15:04

Dobrý den, stále slyším,jak je výhodné zdanit paušálem. I já bych to rád udělal, ale zároveň jsem se dozvěděl, že pokud přejdu ze standardního zdanění na paušál, může se dodaňovat něco z toho, co jsem si odečetl z předloňského výdělku a tudíž to v podstatě onu výhodnost postrádá, protože dodanění je i se sankcí a zvyšuje se rovněž i základ pro soc a zdr pojištění - opět doplatek se sankcí. Pak jsem též slyšel, že když přejdu na paušál, musím pak několik (tuším, že 5) let zdaňovat stejně a to i když vláda změní výši paušálního odečtu?? Moje dotazy zní - musí se něco dodaňovat z předchozího období? Pokud ano, tak jmenovitě co? Odstavec, který se toho týká v zákoně o daních z příjmu je tak nejednoznačný a nejasný, že víc už být ani nemůže:-). A jak je to s možností do budoucna přejít zpět na standardní zdaňování v příštích letech. Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 3. 2011 23:11

bez přezdívky

Dobrý den,

pokud jde o "výhodnost" uplatnění paušálních výdajů, je vždy třeba porovnat výdaje skutečné a výdaje paušální. Teprve poté je možno určit, co je v konkrétním případě výhodnější. Např. u neřemeslných živností činí paušální výdaj 60 % z příjmů.

Skutečností je, že při přechodu ze skutečných výdajů na paušál musíte upravit základ daně za předchozí rok (tedy pokud poprvé uplatňujete paušální výdaje za rok 2010, upravuje se základ daně roku 2009) o položky vyjmenované v § 23 odst. 8 písm. b) zákona o daních z příjmů. Máte pravdu, že se nejedná o zrovna přehledné ustanovení, ale nejčastější úprava spočívá ve:
      - zvýšení základu daně o pohledávky, které ke konci roku evidujete, ale dosud Vám nebyly zaplaceny, a
      - snížení základu daně o evidované Vámi neuhrazené závazky.

Pokud se položky vyjmenované v uvedeném ustanovení v daňové evidenci roku 2009 nevyskytují, k žádným úpravám nedochází. Pokud se vyskytují a Vy chcete v roce 2010 přejít na paušální výdaje, musíte na rok 2009 podat dodatečné daňové přiznání.

Vyjde-li Vám v dodatečném daňovém přiznáni nedoplatek, nebude tento nedoplatek podléhat žádné sankci, podáte-li toto dodatečné daňové přiznání do termínu pro podání DP za rok 2010 (tedy zřejmě do 1. dubna 2011). Toto zproštění sankce vyplývá z novely zákona o daních z příjmů učinné od ledna 2010.

Informace, že paušální výdaje pak musíte uplatňovat stanovený počet let, patří k "daňovým mýtům". Nic takového v zákoně o daních z příjmů není uvedeno. Hned příští rok můžete uplatnit zase skutečné výdaje.

S přátelským pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).