Pojištění odpovědnosti za škodu - DPČ !!

• (neregistrovaný)

4. 8. 2008 17:02

Dobrý den,
    vztahuje se zákonné pojištění odpovědnosti za pracovní úrazy i na zaměstnance na Dohodu o pracovní činnosti?????

Děkuji A.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 8. 2008 19:52

Zdeněk (neregistrovaný)

Re: Pojištění odpovědnosti za škodu - DP
      Dobrý večer,

ANO, na dohodu o pracovní činnosti se vztahuje zákonné pojištění odpovědnosti za pracovní úrazy, viz.:

§ 77 Společné ustanovení (zákoník práce ... zákon č. 262/2006 Sb.)

(1) Není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, vztahuje se na práci konanou na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr úprava pro výkon práce v pracovním poměru; to však neplatí, pokud jde o

a) odstupné podle § 67 a 68,
      b) pracovní dobu a dobu odpočinku,
      a další, ale o pracovním úrazu zde není ani slovo.

S pozdravem Zdeněk

• 5. 8. 2008 8:30

J (neregistrovaný)

Ano, z DPČ se odvádí zákonné pojištění zaměstnavatele, ale ne podle ZP, ale podle vyhlášky ministerstva financí č. 125/1993 Sb.,
      kterou se stanoví podmínky a sazby zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání , ve které je stanoveno, že základem pro výpočet tohoto pojištění je součet vyměřovacích základů na SP.To co uvádí p. Zdeněk by znamenalo že se odvádí i z DPP a to není pravda. Zatím.To jen na upřesnění.

• 5. 8. 2008 8:57

Zdeněk (neregistrovaný)

Dobrý den, jsem ale nikde nepsal, že se zákoné pojištění platí dle ZP, tento zákon je stanovuje, že uvedená smluvní práce je na úrovni pracovního poměru. Problematika placení z vyměřovacích základů je oblastí účetnickou a tu jsem nepopisoval.
      Pěkný den. Zdeněk

• 5. 8. 2008 9:05

J (neregistrovaný)

Jenom jsem upřesnila vaši odpověď, ze které by někdo mohl odvozovat, že se platí toto pojištění i z DPP.

• 5. 8. 2008 9:13

Zdeněk (neregistrovaný)

Díky za Vaše doplnění, máte pravdu, mohlo by to plést.

Fajn den. Zdeněk

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).