Re: Minimální mzda - dotaz
od 1. ledna 2007 činí základní sazba minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin 8 000 Kč za měsíc nebo 48,10 Kč za hodinu. Při jiné délce stanovené týdenní pracovní doby než 40 hodin se hodinová sazba minimální mzdy úměrně zvýší. Zaměstnanci, který má sjednánu kratší pracovní dobu, nebo který neodpracoval v kalendářním měsíci příslušnou pracovní dobu odpovídající stanovené týdenní pracovní době, se sazba minimální mzdy sníží úměrně odpracované době.
Podle míry vlivů omezujících pracovní uplatnění zaměstnance činí minimální mzda
90 % z uvedených částek u zaměstnance ve věku 18 až 21 let, jde-li u něho o první pracovní poměr, a to po dobu 6 měsíců ode dne vzniku pracovního poměru
80 % z uvedených částek, jde-li o mladistvého zaměstnance
75 % z uvedených částek, jde-li o zaměstnance, který je poživatelem částečného invalidního důchodu
50 % z uvedených částek, jde-li o zaměstnance, který je poživatelem plného invalidního důchodu, nebo o mladistvého zaměstnance, který je plně invalidní a nepobírá plný invalidní důchod.
V případě, že mzda, plat nebo odměna z dohody nedosáhne minimální mzdy, je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci doplatek ke mzdě, k platu nebo k odměně z dohody.
Navíc platí nejnižší úroveň zaručené mzdy, tyto úrovně jsou odstupňovány podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávaných prací, zařazených do 8 skupin. Pokud pracujete i na pokladně (manipulujete s hotovostí), pak patříte min. do 3. skupiny tj. 58,60 za hodinu 9 800 měsíčně.
viz NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 567/2006 Sb. (najdete na www.mpsv.cz)
jen doplním, že zaručenou mzdu musíte dostat (tzn., můžete mít danou hodinovou mzdu 40 Kč, ale musíte mít dál pohyblivou složku, která musí být nejméně ve výši 18,60 Kč - to abyste měla alespoň 58,60 Kč/hod.) také musíte ze zákona dostat příplatky, pokud pracujete o víkendech - 10 % průměrného výdělku,pokud pracujete ve svátku(pokud je svátek kterýkoliv den v týdnu), potom přísluší za dobu práce ve svátek dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek (toto volno je třeaba poskytnou do 3 měs.), za dobu čerp. náhradního volna náleží náhrada mzdy ve výši průměr. výdělku. Pokud nebudete náhr. volno vybírat - tak je příplatek za práci ve svátek ve výši 100% průměr. výdělku, za přesčas náleží 25 % průměr. výdělku, někde prodavačky prodávají i v noci - to je potom zákonný příplatek nejméně 10 % z minim. mzdy
tyto zákonné příplatky musíte obdržet navíc - nad zaručenou mzdu (ne že to zam-tel bude počítat do zaručené mzdy)
vše najdete v Zákoníku práce - §§111-118
Moc děkuji za odpověď, konečně v tom mám aspon trochu jasno, takže to je dobře sepsané, musím se snažit abych měla procenta z prodeje a tak dosáhnu aspon minimální mzdu.
Takže pokud pracuji s hotovostí, vypisuji objednávky a faktury, je to 3 skupina tj. 58,60 na hodinu?
Je to tak správně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 8. 2008 12:51
Prosím o radu, podepsala jsem pracoví smlouvu jako prodavačka, ve smlouvě mám hodinovou mzdu 40,-kč plus pohyblivou složku 0-1% z tržby.Myslela jsem že dnes je minimální hodinová mzda 48,10? Snažila jsem se k tomu něco najít, ale nejsem účetní a nechápu i zařazení do platových tříd? Měla bych být také v nějaké PT a zvíšila by se tím minimální hodinová mzda?Děkuji za pomoc.