2 POČR po sobě

• (neregistrovaný)

5. 8. 2008 13:03

Prosím o radu. Mám dva doklady POČR po sobě. Na obou v části III žadatel vyplnil, že žádá o podporu na tříletého syna. První doklad potvrdil lékař manželky našeho zaměstnance, že onemocněla a němůže se o syna starat. Ten je na 6 dní a byl do 30.6. včetně.
    Pak tu mám druhý doklad, na stejné dítě, potvdil to lékař dítěte, že onemocnělo a má to být na 7 dní od 1.7. včetně.
    Já myslím, že když je to jedno dítě, tak to bude celkem jen na 9 dní. Ale váhám, jestli od 1.7. je to nový případ a mám použít průměr vypočtený na červenec nebo tím, že počítám celkem jen 9 dní mám použít průměr z června. Co vy na to? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 8. 2008 13:16

xy5 (neregistrovaný)

Re: 2 POČR po sobě
      1. OČR vyplnil lékař na manželku - ona onemocněla, takže se staral o zdravé dítě
      2. OČR vyplnil lékař na dítě - to onemocnělo, takže se staral o nemocné dítě (možná i o nemocnou manželku)
      dle mého názoru - jde o 2 OČR, takže platit celé (6+7)

• 5. 8. 2008 13:55

MU (neregistrovaný)

1. To právě vidím jinak: To není péče o nemocnou manželku.To by tam nesmělo figurovat to dítě. Je to péče o malé (zdravé) dítě, protože je nemocná osoba, která o ně jinak pečuje. Ale netvrdím, že je to tak na 100%.

• 5. 8. 2008 22:09

Renata (neregistrovaný)

Nejsem si jistá, jestli může mít zaměstnanec OČR na dítě, se kterým je jeho manželka na rodičovské dovolené, ještě jsem se s takovým případem nesetkala. Pokud ano,musíte uznat i druhou OČR. Já si ale myslím, že ne, a proto bych asi uznala jenom tu první OČR-6 dní.

• 6. 8. 2008 6:37

xy5 (neregistrovaný)

>>>>Prosím o radu. Mám dva doklady POČR po sobě. Na obou
      >>>>v
      >>>>části III žadatel vyplnil, že žádá o podporu na
      >>>>tříletého syna. První doklad potvrdil lékař manželky
      >>>>našeho
      >>>>zaměstnance, že onemocněla a němůže se o syna starat.
      >>>>Ten je na 6 dní a byl do 30.6. včetně.
      >>>>Pak tu mám druhý doklad, na stejné dítě, potvdil to
      >>>>lékař dítěte, že onemocnělo a má to být na 7 dní od
      >>>>1.7.
      >>>>včetně.
      >>>>Já myslím, že když je to jedno dítě, tak to bude
      >>>>celkem jen na 9 dní. Ale váhám, jestli od 1.7. je to
      >>>>nový
      >>>>případ a mám použít průměr vypočtený na červenec nebo
      >>>>tím, že počítám celkem jen 9 dní mám použít průměr z
      >>>>června. Co vy na to? Děkuji.
      >>>

>>
      >
      >Nejsem si jistá, jestli může mít zaměstnanec OČR na
      >dítě, se kterým je jeho manželka na rodičovské dovolené,
      >ještě jsem se s takovým případem nesetkala. Pokud
      >ano,musíte uznat i druhou OČR. Já si ale myslím, že ne, a
      >proto bych asi uznala jenom tu první OČR-6 dní.

Já se domnívám, že vůbec není rozhodující, že je matka na rodič. dovolené, ale rozhodující je to, že ona onemocněla a v tu chvíli se o to dítě ona starat nemůže. Takže logicky vyplývá, že se musí o něho postarat někdo jiný - a to je v tomto příp. manžel. Takže je vystavena OČR a on dostane tuto OČR zapalcenou. A potom onemocnělo dítě - takže to je další případ. To je snad to samé, jako když onemocní nejprve jedno dítě a pak je OČR na dítě další - také platíte obě OČR (jsou to 2 případy).
      Viz § 25 zák. 54/56 Sb.
      Podpora při OČR náleží:........... 2. zdravé dítě mladší 10 let z toho důvodu, že:...... c) osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.
      Pokud máte pochybnosti, jak máte postupovat, tak dejte písemný dotaz s přesnými údaji na OSSZ - oni písemně odpovědí a budete mít klid, že to máte dobře.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).