Re: 2 POČR po sobě
Nejsem si jistá, jestli může mít zaměstnanec OČR na dítě, se kterým je jeho manželka na rodičovské dovolené, ještě jsem se s takovým případem nesetkala. Pokud ano,musíte uznat i druhou OČR. Já si ale myslím, že ne, a proto bych asi uznala jenom tu první OČR-6 dní.
Re: 2 POČR po sobě
>>>>Prosím o radu. Mám dva doklady POČR po sobě. Na obou
>>>>v
>>>>části III žadatel vyplnil, že žádá o podporu na
>>>>tříletého syna. První doklad potvrdil lékař manželky
>>>>našeho
>>>>zaměstnance, že onemocněla a němůže se o syna starat.
>>>>Ten je na 6 dní a byl do 30.6. včetně.
>>>>Pak tu mám druhý doklad, na stejné dítě, potvdil to
>>>>lékař dítěte, že onemocnělo a má to být na 7 dní od
>>>>1.7.
>>>>včetně.
>>>>Já myslím, že když je to jedno dítě, tak to bude
>>>>celkem jen na 9 dní. Ale váhám, jestli od 1.7. je to
>>>>nový
>>>>případ a mám použít průměr vypočtený na červenec nebo
>>>>tím, že počítám celkem jen 9 dní mám použít průměr z
>>>>června. Co vy na to? Děkuji.
>>>
>>
>
>Nejsem si jistá, jestli může mít zaměstnanec OČR na
>dítě, se kterým je jeho manželka na rodičovské dovolené,
>ještě jsem se s takovým případem nesetkala. Pokud
>ano,musíte uznat i druhou OČR. Já si ale myslím, že ne, a
>proto bych asi uznala jenom tu první OČR-6 dní.
Já se domnívám, že vůbec není rozhodující, že je matka na rodič. dovolené, ale rozhodující je to, že ona onemocněla a v tu chvíli se o to dítě ona starat nemůže. Takže logicky vyplývá, že se musí o něho postarat někdo jiný - a to je v tomto příp. manžel. Takže je vystavena OČR a on dostane tuto OČR zapalcenou. A potom onemocnělo dítě - takže to je další případ. To je snad to samé, jako když onemocní nejprve jedno dítě a pak je OČR na dítě další - také platíte obě OČR (jsou to 2 případy).
Viz § 25 zák. 54/56 Sb.
Podpora při OČR náleží:........... 2. zdravé dítě mladší 10 let z toho důvodu, že:...... c) osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.
Pokud máte pochybnosti, jak máte postupovat, tak dejte písemný dotaz s přesnými údaji na OSSZ - oni písemně odpovědí a budete mít klid, že to máte dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 8. 2008 13:03
Prosím o radu. Mám dva doklady POČR po sobě. Na obou v části III žadatel vyplnil, že žádá o podporu na tříletého syna. První doklad potvrdil lékař manželky našeho zaměstnance, že onemocněla a němůže se o syna starat. Ten je na 6 dní a byl do 30.6. včetně.
Pak tu mám druhý doklad, na stejné dítě, potvdil to lékař dítěte, že onemocnělo a má to být na 7 dní od 1.7. včetně.
Já myslím, že když je to jedno dítě, tak to bude celkem jen na 9 dní. Ale váhám, jestli od 1.7. je to nový případ a mám použít průměr vypočtený na červenec nebo tím, že počítám celkem jen 9 dní mám použít průměr z června. Co vy na to? Děkuji.