BV je v USD,ale zůstatek v PC je v Kč

• (neregistrovaný)

6. 8. 2008 10:02

Dobrý den,
    nevím jak se účtují bankovní výpisy vedené v cizích měnách. myslím zůstatky .máme EUR, USD, používáme pevný kurz platný vždy od prvního pracovního dne v měsíci, ten je nastaven v účetním programu. když zaúčtuji došlou úhradu naší vystavené faktury v USD, hned to SW tím kurzem přepočítá na české koruny. ted mi došel bankovní výpis, kde je konečný zůstatek v USD, ale v počítači u účtu 221-analytika USD mám konečný zůstatek k 31.7. v korunách, nikdy jsem nepracovala s cizíma měnama a nevím jak si to mám odkontrolovat, zda je to v pořádku. mám to české pronásobit pevným kurzem a rozdíl zaúčtovat zisk či kurzová ztráta? každý měsíc?
    děkuji moc za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2008 10:48

anonym (neregistrovaný)

Re: BV je v USD,ale zůstatek v PC je v K
      V účetnictví budete mít vždy údaje v Kč. Tedy i cizí měny budete mít přepočtené. Pokud používáte vždy kurz 1. den v měsíci, pak si KS minulého měsíce přepočtěte novým kurzem a rozdíl proúčtujte jako kurzový rozdíl.
      K 31.12. (pokud neúčtujete v hospodářském roce) přepočte KS kurzem platným k poslednímu dni kal. roku a rozdíl opět zaúčtujete jako kurzový rozdíl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).