Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 8. 2008 11:49
Dobrý den, založili jsme v Polsku firmu, ve které máme 80% podíl.
Před založením firmy jsme poskytli zálohu firmě v Polsku, která vyřizovala veškeré náležitosti pro zřízení firmy v Polsku.
Ta nám předala doklady, kde je vždy název a Ičo naší firmy. Zálohu jsme tím zúčtovali.
Dále jsem ale provedla - po zřízení firmy v Polsku přefakturaci dokladů. Původní doklady jsem účtovala
378x314... (odúčtovala zálohu a vytvořila pohledávku na dceřinnou společnost)
Dodatečně jsem přišla na to, že pohledávku za dceřinnou firmou bych měla účtovat na účet 351 - provedla jsem přeúčtování
351x378.
některé doklady jsou na služby, např. hledání zaměstnanců pro firmu, která ještě nebyla zřízena... Jednaá se mi také ro Reverscharge. jestli jsem měla vytvořit i když jsem doklad nedávala vůbec do nákladů a byl určen k přefakturaci.
Také se ozvala Polská firma, že nechápe proč jí přeúčtováván náklady na zřízení firmy.. právních, notář, zápis do OR.
Je možné tyto náklady ponechat v naší firmě..? domnívám se, že ne, doklady jsou sice na nás, ale z textu jasně vyplývá, že náklad patří na jinou firmu.
Děkuji moc
Blanka