Re: pojištění, odpovědnost účetní?
Komerční pojišťovny nabízejí nějaké obecné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli, ale mám dojem, že se z tohoto poj. hradí jen od určité výše, která se blížila obecné odpovědnosti zaměstnance za škodu - dle ZP je to 4násobek průměrné mzdy (pak je to zbytečné, když 4násobek musí stejně zaplatit zam-ec).
Nevíte ale někdo, jestli skutečně hrozí nějaké sankce přímo účetní (zaměstnané) přímo od institucí (např. OSSZ, ZP apod)? Slyšela jsem, že snad OSSZ může pokutovat přímo zaměstnanou účetní (na což už se 4 násobek nevztahuje), v tom případě by mě takové pojištění taky zajímalo...
>>>prosím neví někdo z vás kam mám zajít když se chci
>>>pojistit v práci. Dělám učetní a je to celkem
>>>riskantní
>>>práce a chci se někde pojistit.
>>>nevím někdo o něčem
>>
>>Komerční pojišťovny nabízejí nějaké obecné pojištění
>>odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli, ale
>>mám dojem, že se z tohoto poj. hradí jen od určité
>>výše,
>>která se blížila obecné odpovědnosti zaměstnance za
>>škodu - dle ZP je to 4násobek průměrné mzdy (pak je
>>to
>>zbytečné, když 4násobek musí stejně zaplatit zam-ec).
>>
>>Nevíte ale někdo, jestli skutečně hrozí nějaké sankce
>>přímo účetní (zaměstnané) přímo od institucí (např.
>>OSSZ, ZP apod)? Slyšela jsem, že snad OSSZ může
>>pokutovat přímo zaměstnanou účetní (na což už se 4
>>násobek
>>nevztahuje), v tom případě by mě takové pojištění
>>taky
>>zajímalo...
1. podle mého názoru za vedení účetnictví vůči třetím osobám(FÚ,OSSZ,ZP) odpovídá vždy zaměstnavatel- ať FO nebo PO, např. jednatel nebo představenstvo a.s. to mají jednoznačně v obch.z. uloženo
2. pokud jde o škodu způsobenou zaměstnancem Z NEDBALOSTI odpovídá zaměstnanec do výše 4,5 násobku prům.měs.výdělku, ne 4 násobku
3. jak by mohla OSSZ pokutovat zaměstnance-účetní, která předala svou práci zaměstnavateli, ten ji schválil,podepsal, poslal výkazy a pak bylo něco špatně, za to nese odpovědnost zaměstnavatel a ten pak může škodu na účetní vymáhat, ale zase do 4,5 násobku prům.mzdy, podle mne je záležitostí zaměstnavatele,jak kvalitní pracovní sílu si zajistí, aby mu takobvé problémy nezavinila.
>
>Přímo pokutovat nemůže... vymáhat má zaměstnavatel...
>Pojišťovny hradí 3/4 a 1/4 hradí zaměstnanec.
>Pojišťuje se do určité výše... já sem pojištěna u kooperativy
>a platím 385 Kč ročně...
Mě jde právě o to, že ty výkazy (pro PSSZ a ZP) podepisuji já, stejně tak přihlášky, odhlášky, ELDP apod. a vážně jsem slyšela (mám dojem, že někde na školení o SP), že OSSZ může pokutovat i účetní (i zaměstnavatele), jen už nevím, jestli to bylo v souvislosti s nemocenskou (vyplácíme, jsme VO) nebo s čím...
pokud podepisujete, tak konáte dle § 11 ZP, odkaz na § 20 obč.z.,
stále ale podle mne odpovídá stat.orgán firmy. Vám to vyplývá z náplně práce, případně vnitř.předpisu, jste zmocněna podepisovat a odpovídáte zaměstnavateli,ne OSSZ.
uvidíme, co další.
Můžete se pojistit přes Svaz účetních,/nedělám jim reklamu/ jsem tak pojištěná, je to 800,-- na rok. Je to na všechny chyby kterých se dopustím-opomenutím, špatně si vyložím zákon a pod. Je to do výše 100000tis.-pro zaměstnance účetní. Je to o tom, že máte klid v duši, že pokud Vaší chybou dostane firma penále od FÚ, tak na Vás zaměstnavatel nepohlíží, že kvůli Vám zkrachoval.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 8. 2008 13:59
prosím neví někdo z vás kam mám zajít když se chci pojistit v práci. Dělám učetní a je to celkem riskantní práce a chci se někde pojistit.
nevím někdo o něčem