Re: DOPP od kdy 150 h?
Určitě Vám kontrola dopadne dobře, protože to je takto správně. V r. 2006 platil starý ZP (DoPP do 100 hod.) a protože se mělo jednat spíše o jednorázové, nahodilé práce, i když se mohlo uplatnit též pro opětující se práce v rámci téhož prac. úkolu, bylo vhodné psát dohody po určitých obdobích. Ta celková odměna v r. 2007 vychází v průměru 127 Kč/hod., což odpovídá průměru, který má frézař v prac. poměru, takže tam je to nenapadnutelné (aby si mysleli, že jste krátili hodiny - aby to spadlo do PP, tudíž mělo se odvádět SP, ZP). Takže Vám přeji zítra úspěšný den. (14000:110)
>Nemýlím se, když pořád tvrdím, že maximum 150 h u DOPP
>platí již pro rok 2007 a v roce 2006 ještě platilo
>maximum 100 h, že?
ANO
>A ještě jedno ujištění: do toho roku 2006 jsem
>doporučovala raději sepsat pro každý měsíc dohodu zvlášť,
>jakože provedl nějakou práci za x Kč a x h a skončil, a
>další měsíc třeba znovu atd. (pro lepší obhajobu u
>sociálky se mně to vždy osvědčilo).
>V roce 2007 již může být sepsána 1 dohoda
ANO
ve znění
>např: vyfrézování 1000 ks dílců, od 15.7. do 20.9. 07,
>celkem 110 h, odměna měsíčně dle vykázaných kusů
/za jeden kus bych dal, jinak OK
. A pak
>mu bylo zúčtováno v 7/07 6000 Kč, v 8/07 6000 Kč a v
>9/07 2000 Kč. Zítra jdu na kontrolu na MSSZ, tak chci
>co nejhladší průběh. Jaké jsou Vaše aktuální
>zkušenosti? Dík.
nevidím problém, předpokládám, že těch 110 hodin vyčerpá na zadanou práci
Díky za obě odpovědi, sama tady pořád dělám chytrou a až na mě přijde řada, znejistím. U těch hodin píšu "celkem". A někde taky u odměny napíšu třeba "celkem 12000 Kč, zúčtováno měsíčně dle odvedených kusů". (mám těch dohod víc).
já nevidím důvod, proč by to takto nemohlo být uvedeno, můžete mít dojednáno, že bude placeno měsíčně nebo po delší době - to záleží na Vás, co tam dohodnete - z vlastní zkušenosti z kontroly vím, že hlavně kontrolují průměr na hodinu a porovnávají ho s ostatními zam-ci, kteří jsou v prac. poměru- a to obhájíte - (to kvůli krácení hodin - někteří zam-telé dodrží 150 hod. a odměnu dají třeba za 300 hod.,protože to jsou jeho skutečně odprac. hod. - pak vychází velký průměr/hod.). V tom případě by to posuzovali ne jako DoPP, ale požadovali by PP,DoPČ ze kterého se musí odvádět SP (ZP), takže by tam byly dluhy + případná pokuta za obcházení zákonů.
Asi záleží na pracovnicích ze sociálky. U nás mi opravdu nikdy nezkoumali průměr a neporovnávali ho s ostatními zaměstnanci. Mám dohodářku, která má vyšší průměr na hodinu než kmenový zaměstnanec, ale je to proto, že je ochotná kdykoliv na zavolání všeho nechat a přiběhnout do práce. To se taky nějak zohlednit musí.
Jiřko, nepropadejte panice, máte to dobře. Vy jste na mzdy tady zdaleka nejlepší, tak si věřte:))
Já jsem ani na minutu nezaváhala, že by p. Jiřka měla něco v nepořádku - ona zákonům rozumí, takže pro ni není a nebude vůbec žádný problém něco obhájit. Vy jste také zde obhájila, proč platíte dohodářku tak, jak ji platíte. Ano, chodí pracovat o víkendech, tak je to v té dohodě zohledněno. Záleží na kontrolorkách, co vše a jak důsledně kontrolují - ale nic zatajit nemůžete,ony kontrolovat musí (i toto kontrolovat mohou), tak je na MÚ (ta většinou je pověřena, aby se těmto kontrolám věnovala), aby vše řádně a správně zdokladovala a obhájila, aby to pro firmu dopadlo co nejlépe. Takže přeji úspěšný den a dobře vyspalé kontrolorky.
Díky, dám vědět, jak to dopadlo. Včera jsem byla na FÚ závislá činnost a tam OK. Ale vím, že sociálka se v dohodách vždycky víc vrtá a kolikrát ženské tvrdily i nesmysly, takže jsem je musela přesvědčovat. Navíc se měnil Zákoník (kontrolu mám od 2006 do 2008) a s nimi je kolikrát problém - nejdou s dobou :-)
No vždyť to říkám, všechno je jen a jen o lidech, kteří to při kontrole dostanou do paciček:)) Pokud je to někdo trochu soudný, tak potíže nejsou. Nejhorší jsou babky rozumbradky, které mají dokonalý hokej v zákonech, ale trpí nutkavou touhou trousit moudra a zaseknout se na blbostech. Naštěstí tady u nás nerostou.
>>Už 16 let májí u mne uklízečky 5000 Kč měsíčně = 625
>>Kč Kč na hodinu na dohodu na hodinu (nyní
>>12*10*500/hoďku) a je to všem šuma fuk. Sociálka se
>>akorát podívá
>>je-li ve smlouvě 150 hodin na rok.
>************
>to buďte ráda, že máte takové kontrolorky - to u nás by tento případ takto hladce neprošel
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 8. 2008 15:07
Nemýlím se, když pořád tvrdím, že maximum 150 h u DOPP platí již pro rok 2007 a v roce 2006 ještě platilo maximum 100 h, že?
A ještě jedno ujištění: do toho roku 2006 jsem doporučovala raději sepsat pro každý měsíc dohodu zvlášť, jakože provedl nějakou práci za x Kč a x h a skončil, a další měsíc třeba znovu atd. (pro lepší obhajobu u sociálky se mně to vždy osvědčilo).
V roce 2007 již může být sepsána 1 dohoda ve znění např: vyfrézování 1000 ks dílců, od 15.7. do 20.9. 07, celkem 110 h, odměna měsíčně dle vykázaných kusů. A pak mu bylo zúčtováno v 7/07 6000 Kč, v 8/07 6000 Kč a v 9/07 2000 Kč. Zítra jdu na kontrolu na MSSZ, tak chci co nejhladší průběh. Jaké jsou Vaše aktuální zkušenosti? Dík.