Re: Mzdový list
Smím vědět jak tedy evidujete odpracované hodiny, když je nemáte ( a ani nemusíte mít) uvedené ve mzdovém listě?Ze mzdových listů beru údaje prakticky pro včechny možné výpočty,evidence, výkazy a pod.
Že by někde bylo přímo napsáno: mzdový list musí obsahovat odpracované hodiny, to ne, ale mnohdy povinnost vyplyne dovozováním ze souvislostí třeba v několika zákonech. To, co je v zákoně o dani, je jen to, co musí ML obsahovat pro účely daně. Mně připadá přinejmenším velmi praktické tam ty hodiny mít - už třeba jen kvůli výpočtu průměrného výdělku.
A také :(4) Plátce daně nebo plátcova pokladna uvede v příloze k vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků podávanému podle zvláštního právního předpis40a)
a) počet zaměstnanců k 1. prosinci vykazovaného zdaňovacího období podle místa výkonu práce v obci uvedené v pracovní smlouvě,
b) přehled obsahující souhrnné údaje zaznamenané na mzdových listech vykazovaného zdaňovacího období, které jsou rozhodující pro výpočet zdanitelné mzdy, daně a záloh v členění podle jednotlivých poplatníků uvedených v § 2 odst. 3.
-údaj rozhodující pro výpočet zdanitelné mzdy jsou i hodiny
Ale ano, já je tam mám také, jen mě zajímalo, zda tam být musí nebo zda mohou být evidované jinde. Šlo mně totiž o to, že při minulé kontrole na sociálce paní vyžadovala hodiny u DPP mít uvedené ve mzdovém listě. Jenže tehdy šlo o rok 2006, u DOPP se uváděly hodiny předpokládané k provedení smluveného úkolu a program prostě tyto hodiny, zadané k DOPP na ML nevykazoval. Měla jsem vždy pěkně za sebou mzdový list - sepsané dohody toho člověka v tom roce a ještě na zvláštním papíře soupis měsíců s hodinami a součet hodin. A ještě jí to bylo málo a tvrdila, že musí být přímo na ML. Dnes jsem byla na kontrole MSSZ a protože jsme měli loni letní výrobní akci, nesla jsem s sebou 1150 DOPP (téměř samí studenti brigádníci, někteří jen jednorázově na pár hodin, jiní opakovaně až do podzimu... Kontrola dopadla výborně, jen zběžně se podívala, vyslechla zdůvodnění proč tolik dohod, žádná námitka. Předevčírem jsem s tím byla na FÚ na závislé činnosti, mordovala jsem se s prohlášeními, aby na nich nic nechybělo (protože všichni ti studenti podepsali a neměli daně) a paní když uviděla ten šanon nacpaný dohodama k prasknutí, tak řekla, že by se musela zbláznit, kdyby to měla kontrolovat. Podívala se jen na stálé zaměstnance a bylo. Tak mám chuť si na té hromadě papíru dnes večer opéct špekáčky.
Kdysi tady někdo radil, myslím že pája, že se DPP nemusí uzavírat písemně s každým zvlášť, ale nějaký souhrnný papír se jmenným seznamem těch DPP -něco jako souhrnný doklad (nevím už přesně, já to nikdy nepoužila).Ale při takovém,to množství by to pomohlo.Stejně je všechny musíte nacpat do mezd ke zpracování, tam by na mzdových listech bylo všechno-včetně hodin, ale odpadlo by sepisování těch dohod.Snad jsem to pochopila správně.
Ten počet jsem značně přehnala, upsala jsem se, bylo jich ne 1150, ale 150 a někteří několik měsíců opakovaně, takže tak nějak 500 dohod může být, i když jsem tam byly i případy smluvené na delší období na jedné dohodě, ale zúčtovávané po částech měsíčně. Možná se Pája ozve, jak by to šlo pro příště všechno zjednodušit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 8. 2008 21:47
Prosím, odkažte mě na zákon, který uvádí povinný obsah mzdového listu.