Stravenky

• (neregistrovaný)

8. 8. 2008 10:27

dobrý den, byly vyplaceny stravenky zaměstnanci v době, kdy byl na dovolené. tyto stravenky dám na jaký účet??Normálně to dávám na účet 527.... 55 %.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2008 10:35

seda (neregistrovaný)

Re: stravenky
      dala bych mu v příštím období o to méně, jinak by jste musela nedaňově a přidanit ke mzdě vč.soc. a zdr.poj.

• 8. 8. 2008 10:49

Dáša (neregistrovaný)

Související otázka - nárok podle čeho ?
      Řeším dokola jednu věc. Jsme škola a učitelé mají růzmé úvazky. Např. 25%, tedy 10 hodin týdně. Do mzdového programu je zadáno jako jeho rozvrh 1 den v týdnu 8 hodin (po 6 hodinách vzniká nárok na stravenku) a 1 den 2 hodiny. ALE dá mi pracovní výkaz a zde má 2 dny v týdnu po 4 hodinách a 1 den v týdnu po 2 hodinách. Moje předchůdkyně dávala stravenky podle rozvrhu nastaveného v programu s tím, že případné kontrole by pracovní výkazy v souvislosti se stravenkami nepředkládala. Prosím Vás o názor, mě se to moc nelíbí, ale nemám zkušenost, jestli na to kontroly chodí a co by vlastně kontrolovali.
      Díky

• 8. 8. 2008 10:59

seda (neregistrovaný)

Re: Související otázka - nárok podle čeh
      v tomto poradit neumím,ve školství nedělám,snad se ozve někdo jiný-zkušený

• 8. 8. 2008 11:40

Katuška (neregistrovaný)

neznám speciality školství, ale stravenky bych dávala podle takových pracovních výkazů, které jsou oficiální, tedy ty, které případně ukazujete kontrolám. Jinak na stravenku je nárok už při odpracování 3 hodin. Ty výkazy, co Vám odevzdávají, zahrnují i ten čas na přípravu (tedy dobu, kdy neučí)? Nevím, jak se to ve školství vykazuje, když vlastně z celkového počtu hodin je část odučeno a část ta příprava. Pokud vykazují jen odučené hodiny, doplnila bych tam i ty na přípravu a pak by Vám to mohlo vycházet na alespoň ty 3 hodiny. To je ale jen takový nápad, ve školství se tolik neorientuji...

• 8. 8. 2008 11:54

Dáša (neregistrovaný)

Do výkazu píší všechny hodiny, jde o vysokou školu. Nárok na stravenku po šesti hodinách máme ve vnitřní směrnici. A myslíte že pracovní výkaz musí zaměstnavatel předkládat kontrole, která by kontrolovala hospodaření se stravenkami ? Jinou evidenci docházky nemáme. Nemám s tím žádnou zkušenost, třeba na to kontroly vůbec nechodí..........

• 8. 8. 2008 12:05

Katuška (neregistrovaný)

Pak se tedy držte těch 6 hodin. Pokud vydáte stravenku, na níž nevznikl nárok, musela byste ji zdanit (+SP, ZP) ve mzdě zaměstnanci.
      S kontrolami nevím, jestli chodí spec. na stravenky (o tom jsem nikdy neslyšela), ale když přijde FÚ kontrolovat daň ze ZČ, pak poleze všude a bude hledat to, co by mělo být zdaněno a nebylo. Když se tedy rozhodne zkontrolovat, zda na stravenky byl řádný nárok, pak si myslím, že mu evidenci docházky budete muset předložit (musíte ten zákonný nárok a tím pádem daňové osvobození prokázat). Stejně tak se v tom může začít hrabat OSSZ, ti se vždycky ptají na veškeré benefity a odvody z nich (naposled jsem musela dokládat smlouvy o penzijku, že splňují podmínky pro dań. osvobození příspěvků).

• 8. 8. 2008 12:17

Dáša (neregistrovaný)

plňují podmínky pro dań. osvobození příspěvků).

Děkuji moc za názor. Myslím máte úplnou pravdu. Asi by stálo za to, aby jsme měli ve škole nárok za 3 hodiny, stejně zaměstnavatel chce pokud možno dávat stravči každému akademikovi, aby byl spokojen a neutíkal nám. A nevíte ještě jak se počítá nárok pro vrátné, když pracují v turnusových službách po 12 hodinách ? Já počítám počet směn krát 11 hodin(odpracováno bez přest.na odpočinek) : 6.

• 8. 8. 2008 12:27

Katuška (neregistrovaný)

Teď asi nechápu, co myslíte. Ale další stravenku mu poskytnout můžete, pokud směna je delší než 11 hodin (včetně přestávky), tak pokud pracuje 12 hodin, pak mu můžete dát dvě, jestliže to nemáte upraveno jinak). zákon č. 586/1992 Sb., § 24, odst. 2, písm. j)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).