Student?

• (neregistrovaný)

8. 8. 2008 13:01

Můžu zaměstnat studenta střední školy na jednorázovou výpomoc, odměna by byla maximálně 15.000 až 20.000,-.
    Musím z toho já nebo ten student odvést nějakou daň??
    Nebo je to osvobozeno na základě §10 odst.3 b) ??
    Nebo jsem úplně vedle jako ta jedle??
    Prosím poraďte.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2008 14:07

Katuška (neregistrovaný)

Re: Student?
      pokud ho "zaměstnáte" nejedná se o par. 10, ale o par. 6
      nevím, o jakou výpomoc se jedná, ale pokud se vejdete do 20 tis. uzavřete smlouvu o dílo (zdanit to pak musí on sám a do 20 tis. ročně je to osvobozeno od daně). Můžete také uzavřít dohodu o provedení práce, pak strhnete jen daň z příjmu (do 5 000 měsíčně srážková, nad 5 000 zálohová, pokud podepíše prohlášení, daníte zálohovou a uplatňujete slevy-na poplatníka a na studenta, přinese-li potvrzení o studiu). Prohlášení poplatníka ale může podepsat jen u jednoho zaměstnavatele.

• 8. 8. 2008 14:18

Vlasta (neregistrovaný)

Určitě jsem měla na mysli dohodu o provedení práce.
      A pokud tedy podepíše prohlášení na dohodu a přinese potvrzení o studiu, budu u uplňovat slevu na poplatníka i na studenta??
      A musím na konci roku udělat roční vyúčtování daně??

• 8. 8. 2008 15:34

j. (neregistrovaný)

Ano, můžete mu uplatnit slevu na poplatníka i studenta. Roční vyúčtování mu musíte udělat v případě, že budete poslední zaměstnavatel a on Vás o to požádá.

• 8. 8. 2008 16:10

Katuška (neregistrovaný)

a splní podmínky: neměl příjmy zdaněné zálohovou daní současně od více zaměstnavatelů (tedy v jednom měsíci) a u všech zaměstnavatelů (kde měl příjmy zdaněné zálohovou daní) podepsal prohlášení poplatníka a neměl povinnost podat DP z jiného důvodu (neměl příjmy z podnikání, kap. majetku apod.)
      Pokud podmínky splní a požádá Vás o roční zúčtování, musí Vám dát všechna potvrzení o příjmech a zapl. zálohách... od všech předchozích zaměstnavatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).