Vyhazov z práce

• (neregistrovaný)

8. 8. 2008 13:25

Dobry den,

byla jsem 8 měsíců dlouhodobě nemocná, když jsem přišla dnes k posudkovému lékaři u nás v továrně, řekl mi, že jsem nezpůsobilá práce a mám si podat výpověď. Na personálním mi řekli to samé. Výpověď jsem nepodepsala. Mám počkat až mi dají oni sami výpověď? Mám nárok na vyplacení odstupného? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2008 13:51

Katuška (neregistrovaný)

Re: Vyhazov z práce
      výpověď nedávejte, pokud skutečně nejste nadále schopna vykonávat práci dle pracovní smlouvy, musí Vás zaměstnavatel převést na jinou práci (kterou konat můžete), a to do 15 dnů. Ať Vám lékař vystaví posudek o nezpůsobilosti, pak požádejte o převedení na jinou práci. Pokud Vás nemůže převést, dá Vám výpověď, ale bude platit 2 měsíční výpovědní lhůta (běží od 1. dne měsíce, následujícího po měsíci, v nemž Vám výpověď dali) a dostanete odstupné ve výši 3 násobku průměrného výdělku. Pokud dáte výpověď vy (pokud Vás nepřevedou na jinou práci do 15 dnů, můžete ji dát okamžitě), pak nedostanete nic. Pokud máte ukončenou PN, pak ale do práce choďte, jinak by Vám mohli napsat neomluvenou absenci a kvůli ní Vás vyhodit můžou.

• 8. 8. 2008 14:03

VH (neregistrovaný)

Re: Vyhazov z práce
      Dovolím si upřesnit:
      - aby zaměstnavatel mohl dát zaměstnanci výpověď pro dlouhodobou ztrátu způsobilosti konat dosavadní práci (§ 52 písm. e) ZP, podkladem pro tuto výpověď je lékařský posudek vydaný zařízením záv. preventivní péče (nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který tento posudek přezkoumává), který tuto dlouhodobou ztrátu způsobilosti konstatuje,
      - odstupné podle ZP při výpovědi z tohoto důvodu nenáleží,
      - o převedení na jinou práci zaměstnanec nežádá, ale jedná se o povinnost zaměstnavatele dle § 41 (1) a) ZP převést na jinou vhodnou práci,
      - nejedná se o okamžitou výpověď, ale okamžité zrušení pracovního poměru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).