Re: Vedlejší OSVČ a mateřská z prac. pom
za rok 2008 to udělejte tak, jak píšete: OSVČ vedlejší a doložíte odvedení minimum pojistného.
s rokem 2009 nevím, ale stalo se mi, že jedno ÚP PSSZ akceptovalo OSVČ část roku jako hlavní činnost a část vedlejší, zatímco jiné ÚP PSSZ se vyjádřilo, že OSVČ může být v jednom roce buď 12 měsíců hlavní nebo 12 měsíců vedlejší, nikdy třeba 6 měs.hlavní a 6 vedlejší, tak pak si vyberte...
Ověřila bych si ten rok 2009 na pracovišti OSSZ, kam patříte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
8. 8. 2008 15:25
Dobrý den,
od 30.7. pobírám PPM z hl. prac. poměru a mám zároveň ŽL, se kterým provozuji vedlejší činnost. V podnikání chci pokračovat i na mateřské - tedy nepřerušovat živnost. Jak jsem zjistila, zálohy na zdravotní pojištění platit nemusím, pokud jsem celý měsíc na mateřské nebo rodičovské dovolené.
Zcela jistá si nejsem u soc. pojištění: pokud pobírám rodičovský příspěvek po celý měsíc, jsem jednoznačně OSVČ vedlejší. Pokud ale pobírám mateřskou ze zaměstnání, pohlíží se na mě jako na OSVČ hlavní? Uvažuji doložit si pro celý rok 2008 vedlejší činnost na základě příjmů ze zaměstnání (limit překročím). A v roce 2009 bych byla pouze v lednu a únoru (tj. poslední dva měsíce na mateřské) OSVČ hlavní a za tyto dva měsíce bych tedy musela uhradit zálohy a následně pojistné alespoň z min. vyměřovacího základu, je to tak? Prosím o Váš názor. Předem děkuji.