Auto v majetku-nezaplacená silniční daň

• (neregistrovaný)

8. 8. 2008 17:22

Dobrý den,chtěl bych se zeptat, mám auto v majetku firmy,ale nejezdím s ním, nezaplatil jsem ani silniční daň, protože jsem neměl žádné jízdy, mohu dát do daňových výdajů STK a emise za toto auto?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2008 5:55

anonym (neregistrovaný)

Re: Auto v majetku-nezaplacená silniční
      Ano, to můžete, ale jistě na STK a emise jelo po vlastní ose a tedy jste auto v OM použil k podnikání nebo v souuvislosti s podnikáním a za daný měsíc by měla být zaplacena SD a údaj o cestě uveden v knize jízd.

• 10. 8. 2008 22:25

Cyril (neregistrovaný)

Je-li vozidlo v majetku firmy a nemá RZ v depozitu,podléhá placení SD bez ohledu na to,zda je či není používáno.

• 11. 8. 2008 9:32

anonym (neregistrovaný)

Pro Cyila - § 2 ZSD:
      Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním.
      Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
      Tedy, pokud se nejedná o auto s povolenou hm. alespoň 12 t a není využíváno k podnikání, neplatí se SD. To, co uvádíte vy, neplatí snad od r. 2002.

• 11. 8. 2008 18:45

Cyril (neregistrovaný)

/Citace je to sice hezká,ale ani toto znění není již aktuální a platí novela zákona č.246/2008.Jinak nejen já,ale i pracovníci FÚ jsou zajedno v pohledu na tuto otázku.Jediná možnost jak neplatit SD u vozidla registrovaného na IČ a hlavně vedeného v obchodním majetkuje ta,že vozidlo má dočasně deponovány RZ a ORV na pověřeném dopravním úřadě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).