Re: Uhrada faktur v daňové evidenci
Pokud je úhrada 5950,00, pak jako daňový příjem 5000,00 a 950,00 jako nedaňový příjem - DPH. Váš postup je tedy O.K..
Pokud je FA hrazena postupně, pak já postupuji podle platného zákona do 30.4.2004 a to tak, že z 1. úhrady uhradím DPH (nedaňový příjem) a zbytek z 1. platby jako daňový příjem. Doplatek je pak daňovým příjmem.
Součásná právní úprava neurčuje, jak mají být evidovány postupné platby pohledávek a závazků. Takže je jedno, jak budete postupovat. Pokud vám bude vyhovovat rozdělovat na poměrné částky zdanitelných příjmů a DPH, nic vám v tom nebrání, ale podle mého názoru bude tento způsob náročnější (zvlášť, pokud je takových postupných splátek více).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 8. 2008 21:27
Dobrý večer,už mi to nemyslí.Prosím o radu jak v daňové evidenci s přijmy za uhrazené FV.Jsem plátce DPH.
př.: vystavím fakturu v červnu na 5950,-kč včetně DPH.za II.Q. odvedu a zaplatím DPH,faktura je pouze v knize faktur.V červenci mi přijde úhrada této faktury jak se v DE postupuje?
Myslím si že:Do peněžního deníku dám tento příjem,který však rozdělím na 5000,- jako daňový příjem a 950,- nedaňový do kolonky DPH?
Je to tak ? A co když je faktura uhraze na dvakrát? Např 1000,- a 4950,-? Pak je z těchto částek DPH odděleno poměrnou částí?
Děkuji všem za odpověď.Dana