Uhrada faktur v daňové evidenci

• (neregistrovaný)

9. 8. 2008 21:27

Dobrý večer,už mi to nemyslí.Prosím o radu jak v daňové evidenci s přijmy za uhrazené FV.Jsem plátce DPH.
    př.: vystavím fakturu v červnu na 5950,-kč včetně DPH.za II.Q. odvedu a zaplatím DPH,faktura je pouze v knize faktur.V červenci mi přijde úhrada této faktury jak se v DE postupuje?
    Myslím si že:Do peněžního deníku dám tento příjem,který však rozdělím na 5000,- jako daňový příjem a 950,- nedaňový do kolonky DPH?
    Je to tak ? A co když je faktura uhraze na dvakrát? Např 1000,- a 4950,-? Pak je z těchto částek DPH odděleno poměrnou částí?
    Děkuji všem za odpověď.Dana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 8. 2008 8:09

anonym (neregistrovaný)

Re: Uhrada faktur v daňové evidenci
      Pokud je úhrada 5950,00, pak jako daňový příjem 5000,00 a 950,00 jako nedaňový příjem - DPH. Váš postup je tedy O.K..
      Pokud je FA hrazena postupně, pak já postupuji podle platného zákona do 30.4.2004 a to tak, že z 1. úhrady uhradím DPH (nedaňový příjem) a zbytek z 1. platby jako daňový příjem. Doplatek je pak daňovým příjmem.
      Součásná právní úprava neurčuje, jak mají být evidovány postupné platby pohledávek a závazků. Takže je jedno, jak budete postupovat. Pokud vám bude vyhovovat rozdělovat na poměrné částky zdanitelných příjmů a DPH, nic vám v tom nebrání, ale podle mého názoru bude tento způsob náročnější (zvlášť, pokud je takových postupných splátek více).

• 10. 8. 2008 10:36

dana (neregistrovaný)

Re: Uhrada faktur v daňové evidenci
      Děkuji,postupuji stejně,jen jsem chtěla mít jistotu.Díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).