Re: Čestné prohlášení
Děkuji za odpověď. Já si také myslím, že by "to mělo stačit". Ale paní Zubatá z úřadu mně podezřívá, že uhýbám před zákonem. Když jsem jí vysvětlovala, jak to je (manžel v zahr., DP sám atd.). To prý by mohl říct každý a "napakovat se"...a FÚ SRN nám to nedá.
....tak jestli jsem tak v podezření, co udělají? Ať si to v SRN prověří, nemám se čeho bát.
A perlička na závěr, jsem jako OSVČ neaktivní, bo mám dost co dělat a příjem v naší soukr. firmě, takže daň. povinnost při neodpočtu úroků by činila 6369 Kč.:-)
paní Zubatá asi hájí nároky státu jak nejlépe umí :o)) ale čestné prohlášení u daní funguje i v jiných případech (např. při uplatnění slevy na manželku se taky nedá sehnat úřední potvrzení, že nemá příjmy), tak nevím, proč s tím má paní takový problém. Pokud má pochybnosti, tak si to holt vyžádá v SRN sama :o))
Ještě mě napadá, že pokud manžel podával přiznání v SRN, určitě si nechal kopii pro sebe, ne? Tu by mu potvrdit snad mohli. Stejně se divím, proč mu to nevystaví...
Tak kopii samozřejmě má, ale nechápu, co je "mému" FÚ po ní. Nedá a basta. Ať si ověří úřední cestou, jak říkám, nemám se čeho bát, bo nepodvádím. Jen mě to točí.
Nebo že by to šlo ještě dááál?? Sem zvědavá.
Právě jsem odeslala dopis s vyjádřením a orig. potvrz. banky na moje jméno. Amen
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 8. 2008 21:35
Jsem OSVČ v ČR, manžel zaměstnancem v SRN, daňové přiznání podává sám na FÚ.
FÚ ČR po mně žádá potvrzení zaměstnavatele manžela, že neuplatňuje nárok na odpočet - hypoúvěr. Zaměstnavatel nemůže potvrzení vydat, když o (ne)uplatňování neví. Finanční úřad SRN sdělil, že potvrzení vydá jen FÚ ČR na jeho žádost. Mně to přijde logické.
Před vyjádřením jsme už podali každý zvlášť FÚ ČR čestné prohlášení, že uplaňuji pouze já, v ČR, manžel nikoliv, v SRN ani nikde. Prostě že nárok za jeden úvěr uplatňujeme pouze jeden z nás.
Dle mého názoru a vědomostí je čestné prohlášení "běžným nástrojem", který se normálně bere v ČR v obdobných případech.
Umíte mi někdo poradit, jestli a kde je "institut čestného prohlášení" v nějakém zákoně?
A má někdo zkušenost s obdobným případem? Teď píšu sdělení svému FÚ o vyjádření něm. FÚ, že když to budou chtít potvrdit, musí si vyžádat český úřad přímo do Neměcka a mám trochu obavu, že se FÚ ČR nazlobí na mně, poplatníka...