Re: vložení auta do podnikání
1) zařazení auta do podnikání - zavedete kartu DHM.
2) vstupní cenou majetku bude reprukční cena (Cena zjištěná dle zákona o oceňování. V souladu s tímto zákonem si necháte stanovit cenu znalcem, nebo prodejcem aut).
3) Odpisy budete uvádět v DE jako daňový výdej
4) SD nelze hradit podle dnů užívání, ale hradí se za ty měsíce, ve kterých bylo auto použito k podnikání nebo v souvislosti s podnikáním (byť by ujelo 1 km). Na placení SD nemá vliv zda je, či není v OM, ale kdy bylo pro podnikání použito.
5) Pokud auto nevloží do OM, pak lze uplatnit záklaní náhrady + náhrada za PHM. Cenu PHM zjistí po skončení roku (vydává MF vždy v lednu násl. roku), nebo může použít ceny z paragonů za nákup PHM. Ty pak samozřejmě musí k výpočtu náhrad doložit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 8. 2008 7:28
jsem nováček , zatím jsem účtovala jen v PÚ. Nyní mi známá požádala o vedení DE. Nejsem si jistá, jak převést do podnikání osobní auto, které je v soukromém valstnictví již 2 roky. Jak zjistím zůstatkovou cenu auta, kterou zaúčtuji? Odpisy v DE potom budu vést v deníku jako výdaj? Není lepší nechat soukr.vlastnictví a vést knihu soukr. a pracovních jízd? Potom by silniční daň a PHM bylo vypočítáno za dny užívání? DE je pro mě opravdu neznámá, ale ráda bych se tím prokousala.