Re: volno na darování krve a odpracované
Vyhláška FMPSV č. 18/1991 Sb. o jiných úkonech v obecném zájmu:
Příloha 1. Jiné úkony v obecném zájmu, při nichž se poskytuje pracovní volno
Část I - Pracovní volno s náhradou mzdy
Pracovní volno s náhradou mzdy se poskytuje pracovníku v případech, rozsahu a za podmínek dále uvedených:
a) Činnost dárce při odběru krve a při aferéze.
Pracovní volno za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nepostačí 24 hodin, poskytuje se pracovní volno za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Nedojde-li k odběru, poskytuje se pracovní volno jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci.
Dle zdravého rozumu - neměl vůbec chodit do práce, měl nárok na volno a nevyužil jej. Zaplaceno by to dostal i kdyby do práce nešel.Tím,že se dostavil své právo na volno nevyužil,není tedy důvod mu hradit něco navíc.
Citujete neplatnou právní úpravu, tato vyhl. byla novým zák. práce zrušena a předmět její úpravy byl převzat do zák. práce - § 203.
Dárcovství krve je překážkou na straně zaměstnance, která spadá do tzv. jiných úkonů v obecném zájmu. Ohledně těchto, ale i jiných překážek platí, že zaměstnanci náleží pracovní volno přinejmenším v rozsahu a za podmínek zák. práce, pokud daného účelu nemohlo být dosaženo mimo pracovní směnu zaměstnance. V případě, že Váš zaměstnanec absolvoval dárcovství krve mimo svoji pracovní směnu, žádné volno ani náhrada mzdy (platu) mu nenáleží (nic mu neušlo). Pracovní volno si v jiný den vybrat nemůže, jedná se o pracovní volno účelové a v tomto případě již bylo účelu dosaženo.
Prosím ANO: Pracovní volno s náhradou mzdy se poskytuje pracovníku v případech, rozsahu a za podmínek dále uvedených:
a) Činnost dárce při odběru krve a při aferéze.
Pracovní volno za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru.
Výše jsem upozornila, že citujete zrušenou právní úpravu. Navíc pracovní volno nenáleží 24 hodin, ale za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru.
Taky bych se za něj přimluvila,on zachranuje životy - daruje krev a pak jde ještě pracovat a nemusel by,alespon odměnu mu dát nebo tu směnu přepsat na jindy (a dát mu za ni jako náhr.volno atd.).Nikomu to nevnucuji,je to jen můj názor.Ten člověk mi totiž připadá jako poctivý dobráček.
ano, je to záslužná věc - darování krve,před dárci krve smekám - ale krev potřebuje stát (zdravotnictví), takže proč má nést náklady zam-tel? Určitě zam-tel mávne rukou, když půjde darovat krev zam-ec jednou za čas, ale pokud těchto zam-ců je více, proč má on nést náklady? Neměla by tyto propustky hradit třeba zdravotní pojišťovna, u které u pojištěn? Je to můj názor, asi ne moc populární, ale pokud se člověk nad tím zamyslí, tak zde zam-tel vlastně podporuje finančně zdravotnictví
a to nemluvím o tom, že někdo má placený § od zam-tele a přitom může darovat krev, plazmu za peníze (na propustce nevidíte,zda daroval za peníze či nikoliv) takto jsem to kontrolovala u zam-ce, když chtěl v RZ dar (krev) a nesouhlasily všechny odběry s propustkami (takže mi z toho vyplynulo, že měl plac. § + placený odběr) určitě by to mělo být také nějak ošetřeno, jak daroval
Pro xy5 - až půjdete na nějakou operaci vy nebo někdo jiný Vám blízký - bude se modlit, aby bylo dobrovolných dárců a slušných zaměstnavatelů, co nejvice!!!
Darovat krev může muž jednou za 3 měsíce, žena za 4 měsíce, což je 4 resp. 3x za rok - opravdu je tolik peněz?!?
Petro,vy jste se do xy5 nějak pustila...já osobně si myslím, že v něčem má pravdu, proč by měl zaměstnavatel platit zaměstnanci náhradu mzdy, když se nejedná o bezplatný odběr? určitě by mělo být nějak rozlišeno, zda jde o placený nebo bezplatný odběr, na ten placený bych jim dávala neplacené volno, náhradní volno nebo dovolenou. a to říkám jako dobrovolný dárce krve
Petro, já také souhlasím s xy5. Krev přece můžeme potřebovat všichni, zaměstnanci nezaměstnaci, podnikatel nepodnikatel. Proč má tedy zaměstnavatel platit náhradu za ušlou mzdu zaměstnanci, který jde darovat krev pro nás všechny? Plaťme tu náhradu my všichni - a pokud by na to stát neměl peníze (teď využívá toho, že to za něj zatáhne zaměstnavatel), tak by musel všem nařídit povinný poplatek, ze kterého by se lidem hradily ušlé mzdy při darování krve. Co Vy na to? Kdopak hradí ušlý zisk živnostníkovi, třeba malířovi pokojů, který místo aby vzal kšeft, jde darovat krev? Co byste říkala na zákon, který by například nařizoval, že každý, kdo má za souseda živnostníka, mu bude hradit ušlou zakázku (stanoví se třeba průměrem z minulého roku) a Vy zrovna takového souseda-živnostníka budete mít a byla byste povinna mu to uhradit? Blbost,že? A ještě by Vám někdo řekl, že až půjdete na operaci nebo někdo Vám blízký, můžete se modlit, aby takových platících sousedů bylo víc. A proč to teda má hradit zaměstnavatel?
>
>>>>>>>>Dle výše uvedené Vyhlášky MPSV č.18/1991 Sb. náleží
>>>>>>>>při dárcovtsví krve 24 h volno, tj. i pokud dělá na
>>>>>>>>směny.
>>>>>>>
>
>ano, je to záslužná věc - darování krve,před dárci
>krve smekám - ale krev potřebuje stát (zdravotnictví),
>takže proč má nést náklady zam-tel? Určitě zam-tel
>mávne rukou, když půjde darovat krev zam-ec jednou za čas,
>ale pokud těchto zam-ců je více, proč má on nést
>náklady? Neměla by tyto propustky hradit třeba zdravotní
>pojišťovna, u které u pojištěn? Je to můj názor, asi ne
>moc populární, ale pokud se člověk nad tím zamyslí,
>tak zde zam-tel vlastně podporuje finančně
>zdravotnictví
>a to nemluvím o tom, že někdo má placený § od zam-tele
>a přitom může darovat krev, plazmu za peníze (na
>propustce nevidíte,zda daroval za peníze či nikoliv) takto
>jsem to kontrolovala u zam-ce, když chtěl v RZ dar
>(krev) a nesouhlasily všechny odběry s propustkami (takže
>mi z toho vyplynulo, že měl plac. § + placený odběr)
>určitě by to mělo být také nějak ošetřeno, jak daroval
souhlasím, že by měla proplácet pojišťovna,i když zase dárce přece tu krev nespotřebovává
placený a neplacený odběr bych nerozlišovala, vždyť ten rozdíl v penězích je zanedbatelný,
nevím , jakou částku obnáší v současnosti placený odběr krve , dnes už ani u nás na transfuzce tuto možnost nenabízejí , automaticky berou bezplatně :-)
před lety to bylo 200,-Kč , takže na neplaceném odběru s následným daň. odpočtem se dalo " vydělat " víc
dávejte všichni, ať za peníze, nebo zadarmo :-)
já jsem psala, že si dárců krve velmi vážím, ale také chápu zam-tele, že se někdy brání tyto propustky platit (zvlášť kdyby se to týkalo více zam-ců)
když byly povodně, tak také zam-telé pouštěli zam-ce, aby pomáhali jako dobrovolní hasiči apod. - ale dostali to refundované od státu (přes obec, kam poslali fakturu), no a tak uvažuji i o dárcovství (stejně nic nezměním/e)
>
>
>ano, je to záslužná věc - darování krve,před dárci
>krve smekám - ale krev potřebuje stát (zdravotnictví),
>takže proč má nést náklady zam-tel? Určitě zam-tel
>mávne rukou, když půjde darovat krev zam-ec jednou za čas,
>ale pokud těchto zam-ců je více, proč má on nést
>náklady? Neměla by tyto propustky hradit třeba zdravotní
>pojišťovna, u které u pojištěn? Je to můj názor, asi ne
>moc populární, ale pokud se člověk nad tím zamyslí,
>tak zde zam-tel vlastně podporuje finančně
>zdravotnictví
>a to nemluvím o tom, že někdo má placený § od zam-tele
>a přitom může darovat krev, plazmu za peníze (na
>propustce nevidíte,zda daroval za peníze či nikoliv) takto
>jsem to kontrolovala u zam-ce, když chtěl v RZ dar
>(krev) a nesouhlasily všechny odběry s propustkami (takže
>mi z toho vyplynulo, že měl plac. § + placený odběr)
>určitě by to mělo být také nějak ošetřeno, jak daroval
Pokud daroval krev nebo plasmu za peníze, zdrav. zařízení by mu nemělo dát propustku. Vycházím z vlastní zkušenosti. Chtěla jsem darovat plasmu - za peníze (jen jsem nevyhovovala), strávila tam 3 hodiny a když jsem odcházela, chtěla jsem propustku a řekli mi, že tady propustky nedávají, když jsou za odběry peníze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 8. 2008 13:37
Mám prosbu ohledně dárcovství krve. Zaměstnanec dopoledne daroval krev a přinesl potvrzení. Ale přišel na odpolední směnu, na kterou chodí celý týden. Chce po mně zaplatit jak 7,5 lékaře, tak 7,5 hodin odpracovaných. Domnívám se, že to nejde..??
Může si ten jeden den za dárcovství vybrat jindy ?
Nebo v ten den již na odpolední směnu chodit neměl? Takhle bysme mu v jeden den zaplatilil vlastně 15 h, ale dopoledne pracovat prostě neměl...nevím právě, jak to s tou krví je...díky