Zavedené nově odpolední směny

• (neregistrovaný)

11. 8. 2008 21:46

zaměstnavatel zavádí odpolední směny, zaměstnanci mělií při nástupu v prac.smlouvě, že až nastane potřeba, přejdou z 40 hod. na 38,75. Nyní ta potřeba nastala, zaměstnavatel stanovil 5 Kč příplatek na odpolední směnu (víme, že není povinný příplatek),toto dal do směrnice, musí s tímpříplatkem každého jednotlivě seznamovat anebo písemně oznamovat každému zaměstnanci to, že přecházejí na dvousměnný provoz, když topodepsali při nástupu?děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 8. 2008 22:43

Jiřka (neregistrovaný)

Re: zavedené nově odpolední směny
      Pokud nemají v pracovní smlouvách smluvenou pracovní dobu přesně od - do (např. od 6 do 14.30), pak o rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel, takže to, že budou v budoucnu pracovat odpoledne ani nebylo potřeba sjednávat. Je povinen jim směny rozvrhnout a pokud určí, že bude místo jednosměnného provoz dvousměnný, pak bude jejich maximální prac. doba 38,75 h týdně bez snížení mzdy (tzn. že ty peníze, které měli dříve za 40 h teď musí mít za 38,75 h). Musí je seznámit s rozvržením jejich směn (tzn. předem musí každý vědět který den od kdy do kdy bude mít směnu). Ten příplatek každému zvlášť oznamovat nemusí, stačí to dát do vnitropodnikových směrnic a někde vyvěsit.

• 11. 8. 2008 23:41

xy5 (neregistrovaný)

také můžete do směrnice dát, že příplatek za odpolední směnu náleží třeba až po odprac. 3 hod. To se osvědčilo třeba, když někdo zůstal déle pracovat z ranní směny, nebo byl vyzván dříve na noční směnu, která vlastně ještě zasahovala do odpolední atd.Také byste měli ve směrnici mít stanoveno, jak se bude posuzovat, když někdo bude mít ranní směnu a zůstane déle i na velkou část odpoleční směny - zda bude mít nárok na příplatek. Tento příplatek není zákonný, tak (dle mého názoru) se může započítávat do zaručené mzdy.

• 12. 8. 2008 4:01

Hanka (neregistrovaný)

Jsem 6 let v jednom zaměstnání. Dělám ranní, odpolední, soboty, neděle a mám počítaný úvazek 40 hodin týdně. Proč ne také 38.75???

• 12. 8. 2008 17:29

beta (neregistrovaný)

to se musíte zeptat zaměstnavatele :-)) mrkněte do zákoníku práce na definici pracovní doby § 83 a § 83a a předložte Z-eli s dotazem, zda týdenní úvazek 40 hodin, který vykonáváte vy, je v souladu se zákonem.
      K paní Jiřce- sice má pravdu v tom, že pracovní dobu rozvrhuje Z-el, ale to nemá žádnou souvislost s tím, že by Z-ec musel z 40týdeního úvazku bez svého souhlasu přejít na 38,75, to určitě ne. Pokud Z-el změní úvazek, byť ho mám stanovený v písemné informaci, pakli-že se mění úvazek na 38,75, pak pouze se souhlasem zaměstnance. A pokud zaměstnanec nesouhlasí, pak se věc řeší dále, ale v žádném případě nelze povinně Z-ci nařídit směny :-)

• 12. 8. 2008 19:06

Jiřka (neregistrovaný)

Tak v tomto s Vámi nesouhlasím. Co to podle Vás jsou "směny"? Směna je každá pracovní doba, ať už třeba od 5ti, od 6ti od 7mi, od 8mi nebo od 13ti, od 14ti atd. Pokud nemá v pracovní smlouvě přesněji definovanou pracovní dobu, pak o rozvržení prac. doby rozhoduje zaměstnavatel. A pokud rozhodne, že někdy půjde od rána a jindy od odpoledne, tak to nijak zaměstnanec neobejde. A pokud se provoz změní z jednosměnného na dvousměnný, pak se úvazek mění ze zákona, o tom nerozhoduje ani zaměstnavatel ani zaměstnanec. Jak jsem psala, odměňování se ale v tom případě mu přepočítat, protože jestliže si smluvil při 40h týdenní pracovní době např. 80 Kč na hodinu, pak po změně maximálního úvazku musí mít na hodinu více. Jestliže by provoz nesplňoval definici dvousměnného provozu (tzn. nestřídali by se navzájem pracovníci např. u téhož stroje), pak by klidně zaměstnavatel mohl také určit, že někdy bude chodit od rána a jindy od odpoledne a přitom by maximální prac. doba zůstala na 40ti hodinách (i při odpoledních směnách totiž může jít o jednosměnný provoz) Pokud by měl ve smlouvě smluvené, že jeho prac. doba je od 7mi do 15.30, pak nemusí souhlasit s docházkou na odpoledne, ale pokud to tak nemá, tak nic nenadělá a pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel.

• 12. 8. 2008 10:15

jo (neregistrovaný)

pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel, takže
      >>to,
      >>že budou v budoucnu pracovat odpoledne ani nebylo
      >>potřeba sjednávat. Je povinen jim směny rozvrhnout a
      >>pokud
      >>určí, že bude místo jednosměnného provoz dvousměnný,
      >>pak bude jejich maximální prac. doba 38,75 h týdně
      >>bez
      >>snížení mzdy (tzn. že ty peníze, které měli dříve za
      >>40 h teď musí mít za 38,75 h). Musí je seznámit s
      >>rozvržením jejich směn (tzn. předem musí každý vědět
      >>který
      >>den od kdy do kdy bude mít směnu). Ten příplatek
      >>každému zvlášť oznamovat nemusí, stačí to dát do
      >>vnitropodnikových směrnic a někde vyvěsit.
      >
      >také můžete do směrnice dát, že příplatek za odpolední
      >směnu náleží třeba až po odprac. 3 hod. To se
      >osvědčilo třeba, když někdo zůstal déle pracovat z ranní
      >směny, nebo byl vyzván dříve na noční směnu, která vlastně
      >ještě zasahovala do odpolední atd.Také byste měli ve
      >směrnici mít stanoveno, jak se bude posuzovat, když
      >někdo bude mít ranní směnu a zůstane déle i na velkou
      >část odpoleční směny - zda bude mít nárok na příplatek.
      >Tento příplatek není zákonný, tak (dle mého názoru) se
      >může započítávat do zaručené mzdy.
      děkuji za odpovědi, to co píše paní xy mě také napadlo, navíc jsem uvažovala, zda mohou do směrnice napsat, že odpolední příplatek náleží jen zaměstnancům s úvazkem 38,75 - pak jsem nevěděla, zda by to nemohlo být napadnutelné, i když je to příplatek nepovinný ... člověk nikdy neví, co si kdo vyšťourá. a k paní Jiřce, v pracovní smlouvě měli sjednanou týdënní prac.dobu 40,00 a z toho co psala jsem vyrozuměla, že při přechodu na 38,75 nemusí zaměstnanci souhlasit ? vím, že rozvržení PD dělá zaměstnavatel, ale připadá mi přinejmenším divné, že při přechodu na 38,75, kdy tyto směny určitě také zasáhnou do osobního života zaměstnance nebo jsou to matky s dětmi, že by zaměstnance opravdu nemusel souhlasit s touto změnou ???

• 12. 8. 2008 19:10

Jiřka (neregistrovaný)

Jak píšu Betě - pokud provoz bude splňovat definici dvousměnného provozu (tzn. že nemohou být na témže pracovišti (např. u téhož stroje) 2 pracovníci zároveň, ale že se musí navzájem střídat), pak se jim maximální týdenní úvazek snižuje ze zákona. Zároveň ale nesmí dojít ke snížení mzdy, takže to co měli dříve na 40h teď musí mít na 38,75 h.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).