Re: MD a RD + čerpání dovolené
Dovolenou vám nemohou proplatit, tu budete čerpat (což ve své podstatě vyjde nastejno). Před skončením MD (ta trvá 28 týdnů-takže třeba po 26 týdnech) písemně požádáte zaměstnavatele o čerpání dovolené ihned po mateřské dovolené a následně o poskytnutí rodičovské dovolené nejdéle do 3 let věku dítěte. To vám musí umožnit. Souběžně s dovoelnou budete od sociálky pobírat i rodičovský příspěvek, o ten si tam zažádáte.
pokud Vám neumí poradit MÚ (což není zrovna dobré a správné), tak si vyhledejte zde v historii dotazů
zde najdete spoustu informací, co jak udělat, abyste měla vše řádně zaplacené (pokud totiž o čerpání dovolené ihned po mat. d. nepožádáte, potom ji budete čerpat po rodič. dovolené - ale může být krácená)
Moc děkuji za rychlou odpověď:-)))) Takže stačí přinést do práce žádost, kterou si sama vytvořím? Není žádný formulář? A na sociálku si zajdu a tam už mi asi poradí co a jak vyplnit, aby to bylo ok. Moc díky
Ano,úplně stačí, když si sama sepíšete žádost tak, jak jsem vám popsala. Žádný formulář pro zaměstnavatele neexistuje. Hlavně musíte chtít čerpat dovolenou ihned po MD (tedy po těch 28 týdnech pobírání mateřské), jinak byste ji potom po RD mohla mít krácenou. Na sociálce, odkud jste dostala porodné, požádáte o rodičovský příspěvek, zaměstnavatel (resp. OSSZ) vám potvrdí, dokdy jste pobírala mateřskou a ihned nato budete pobírat rodičovský příspěvek. Zároveň s čerpáním dovolené
Já bych ještě poradila, že máte možnost si požádat nejen o čerpání zbylé dovolené z r. 2007, ale i o čerpání celé dovolené z roku 2008. Píšete, že dítěti jsou 3 měsíce, takže zkuste spočítat, kolik pracovních dní včetně svátků v pracovních dnech jste LETOS promarodila. Pokud to nebude ani 100, pak Vám náleží celá nekrácená výměra letošní dovolené. Takže zaměstnavatele požádáte o čerpání řádné dovolené z r. 2007 tak, aby bezprostředně navazovala na mateřskou a o čerpání řádné dovolené z r. 2008 tak, aby bezprostředně navazovala na dovolenou z r. 2007. A pak požádáte o rodičovskou dovolenou tak, aby bezprostředně navazovala na tu dovolenou z r. 2008.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 8. 2008 9:03
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Mám tříměsíční dceru a jsem s ní na mateřské dovolené. Skoro celé těhotenství jsem byla na PN. Zbyla mi dovolená z roku 2007 a chtěla bych si ji nechat proplatit. Jsem zaměstnaná v organizaci, která má do 25 zaměstnanců. Účetní mi bohužel nemůže poradit, protože je tam nová a nemá žádné zkušenosti:-((( Co musím donést do práce, aby mi dovolenou proplatili? Po mateřské bych chtěla čerpat rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte. Musím mít nějaký formulář, nebo kam se to nahlašuje? Moc děkuji za rady, jsem zoufalá a nevím na koho se obrátit.