Úmrtí - co s výplatou

• (neregistrovaný)

12. 8. 2008 11:59

Chtěla bych se zeptat. V neděli nám umřel zaměstnanec a já nevím, co mám udělat s výplatou. Slyšela jsem někde, že jí snad musím zablokovat a nemůžu jí dát ani manželce. Je to pravda? Prý je to předmětem dědictví. Poradí někdo??? Díky moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 8. 2008 12:20

Eva (neregistrovaný)

Re: Úmrtí - co s výplatou
      To je pravda, pokud jste jí nestihla ještě na účet před tím, než jste se dozvěděli o úmrtí. Výplata se je u vás deponována a je opravdu předmětem dědictví. Po skončení dědic.řízení by mělo být určeno jak s výplatou naložit (kam ji zaslat nebo komu vyplatit).
      Ale snad se vyjádří i někdo odbornější.

• 12. 8. 2008 12:21

linda (neregistrovaný)

Takového zaměstnance musíte odhlásit z úřadů jako při klasickém ukončení PP. Proplatíte v poslední mzdě nevyčerpanou dovolenou –pošlete mzdu na účet zaměstnance a to se stane předmětem dědického řízení. Nelze však udělat roční zúčtování, manželce se vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech a ta podá DP na FÚ.

• 12. 8. 2008 12:28

Klára (neregistrovaný)

Aha, tak teď jsem z toho zmatená. My nemáme mzdy na účet. Jsme na vesnici a lidi by do bank museli daleko do města. My máme výplaty hotově. Tak tedy nevím. Odhlašovat budu v každém případě.

• 12. 8. 2008 12:48

DNA (neregistrovaný)

Tento problém jsem před časem řešila taky a ještě k tomu se jednalo o zaměstnance- cizince. V té době jsem tu měla zrovna kontrolu z OSSZ a paní mi to vše zjistila. Pokud jste se dozvěděla ještě před výplatním termínem že zaměstnanec umřel, výplatu poslat nemůžet. Necháte jí ve firmě jak k výplatě. U nás to bylo tak zaměstnanec umřel 17.5. tahdy jsem dělala výplatu za 04 tak to jsem nechala k výplatě pak ještě část 05 kam jsem přidala nevyčerpanou dovolenou. Pak se musíte spojit s rodinou. Vypsat jim částky, které tu jsou k výplatě a ty by to měly předat soudu. Ten se Vám pak ozve kam peníze poslat.

• 12. 8. 2008 13:05

pája (neregistrovaný)

>>Tento problém jsem před časem řešila taky a ještě k
      >>tomu se jednalo o zaměstnance- cizince. V té době
      >>jsem
      >>tu měla zrovna kontrolu z OSSZ a paní mi to vše
      >>zjistila. Pokud jste se dozvěděla ještě před
      >>výplatním
      >>termínem že zaměstnanec umřel, výplatu poslat
      >>nemůžet.
      >>Necháte jí ve firmě jak k výplatě. U nás to bylo tak
      >>zaměstnanec umřel 17.5. tahdy jsem dělala výplatu za
      >>04 tak
      >>to jsem nechala k výplatě pak ještě část 05 kam jsem
      >>přidala nevyčerpanou dovolenou. Pak se musíte spojit
      >>s
      >>rodinou. Vypsat jim částky, které tu jsou k výplatě a
      >>ty by to měly předat soudu. Ten se Vám pak ozve kam
      >>peníze poslat.
      >
      tolik odborný komentář k § 328 ZP:
      Smrtí zaměstnance zaniká samotný pracovněprávní vztah (§ 48 odst. 4 zákoníku práce), avšak některá práva a povinnosti jeho smrtí nezanikají a existují relativně nezávisle na zaniklém pracovněprávním vztahu. Peněžitá práva zaměstnance jeho smrtí nezanikají. Svým způsobem v rozporu s obecným právem dědickým podle občanského zákoníku přecházejí mzdová a platová práva z pracovního poměru až do výše odpovídající trojnásobku jeho průměrného výdělku postupně na jeho manžela, děti a rodiče, jestliže s ním žili v době smrti ve společné domácnosti. Předmětem dědictví se stávají až tehdy, neníli těchto osob a samozřejmě rovněž v částce, která přesahuje trojnásobek průměrného měsíčního výdělku.
      >
      >Děkuji Vám mockrát, jste zlatíčka.

• 12. 8. 2008 17:57

rrr (neregistrovaný)

Naprosto souhlasím viz výše,přeci není možné aby rodina zůstala bez peněz než skončí dědictví,co když byl jediný živitel zemřelý?

• 12. 8. 2008 13:49

Eva P. (neregistrovaný)

Dobrý den, je to tak. Měla jsem totéž. Mzda se deponuje. Zůstává u zaměstnavatele. Upozorníte manželku, že mzdu ať uvede do seznamu v dědickém řízení.A po proběhnutém dědickém řízení dostanete od notáře pokyn, kterému dědici náleží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).