Re: Úmrtí - co s výplatou
To je pravda, pokud jste jí nestihla ještě na účet před tím, než jste se dozvěděli o úmrtí. Výplata se je u vás deponována a je opravdu předmětem dědictví. Po skončení dědic.řízení by mělo být určeno jak s výplatou naložit (kam ji zaslat nebo komu vyplatit).
Ale snad se vyjádří i někdo odbornější.
Takového zaměstnance musíte odhlásit z úřadů jako při klasickém ukončení PP. Proplatíte v poslední mzdě nevyčerpanou dovolenou –pošlete mzdu na účet zaměstnance a to se stane předmětem dědického řízení. Nelze však udělat roční zúčtování, manželce se vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech a ta podá DP na FÚ.
Aha, tak teď jsem z toho zmatená. My nemáme mzdy na účet. Jsme na vesnici a lidi by do bank museli daleko do města. My máme výplaty hotově. Tak tedy nevím. Odhlašovat budu v každém případě.
Tento problém jsem před časem řešila taky a ještě k tomu se jednalo o zaměstnance- cizince. V té době jsem tu měla zrovna kontrolu z OSSZ a paní mi to vše zjistila. Pokud jste se dozvěděla ještě před výplatním termínem že zaměstnanec umřel, výplatu poslat nemůžet. Necháte jí ve firmě jak k výplatě. U nás to bylo tak zaměstnanec umřel 17.5. tahdy jsem dělala výplatu za 04 tak to jsem nechala k výplatě pak ještě část 05 kam jsem přidala nevyčerpanou dovolenou. Pak se musíte spojit s rodinou. Vypsat jim částky, které tu jsou k výplatě a ty by to měly předat soudu. Ten se Vám pak ozve kam peníze poslat.
>>Tento problém jsem před časem řešila taky a ještě k
>>tomu se jednalo o zaměstnance- cizince. V té době
>>jsem
>>tu měla zrovna kontrolu z OSSZ a paní mi to vše
>>zjistila. Pokud jste se dozvěděla ještě před
>>výplatním
>>termínem že zaměstnanec umřel, výplatu poslat
>>nemůžet.
>>Necháte jí ve firmě jak k výplatě. U nás to bylo tak
>>zaměstnanec umřel 17.5. tahdy jsem dělala výplatu za
>>04 tak
>>to jsem nechala k výplatě pak ještě část 05 kam jsem
>>přidala nevyčerpanou dovolenou. Pak se musíte spojit
>>s
>>rodinou. Vypsat jim částky, které tu jsou k výplatě a
>>ty by to měly předat soudu. Ten se Vám pak ozve kam
>>peníze poslat.
>
tolik odborný komentář k § 328 ZP:
Smrtí zaměstnance zaniká samotný pracovněprávní vztah (§ 48 odst. 4 zákoníku práce), avšak některá práva a povinnosti jeho smrtí nezanikají a existují relativně nezávisle na zaniklém pracovněprávním vztahu. Peněžitá práva zaměstnance jeho smrtí nezanikají. Svým způsobem v rozporu s obecným právem dědickým podle občanského zákoníku přecházejí mzdová a platová práva z pracovního poměru až do výše odpovídající trojnásobku jeho průměrného výdělku postupně na jeho manžela, děti a rodiče, jestliže s ním žili v době smrti ve společné domácnosti. Předmětem dědictví se stávají až tehdy, neníli těchto osob a samozřejmě rovněž v částce, která přesahuje trojnásobek průměrného měsíčního výdělku.
>
>Děkuji Vám mockrát, jste zlatíčka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 8. 2008 11:59
Chtěla bych se zeptat. V neděli nám umřel zaměstnanec a já nevím, co mám udělat s výplatou. Slyšela jsem někde, že jí snad musím zablokovat a nemůžu jí dát ani manželce. Je to pravda? Prý je to předmětem dědictví. Poradí někdo??? Díky moc